Blå og røde økonomer dumper forlænget boligskattestop

Hverken Cepos eller Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mener, at forlænget skattestop på boliger er en god idé

Det er både uheldigt og ærgerligt, at Venstre og Socialdemokraterne er enige om at forlænge skattestoppet på boliger til 2025.

Det siger direktøren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen.

- Vi synes, at det vil være en langt bedre idé at droppe skattestoppet på boliger. Så vil man kunne sætte skatten ned på arbejde i stedet for, siger Lars Andersen.

Han fremhæver blandt andet, at boligbeskatningen for eksempel kan være med til at stabilisere boligmarkedet og mindske uligheden i samfundet.

- Når boligpriserne stiger, så stiger skatten, og omvendt. Boligbeskatningen er samtidig den mindst forvridende. Den fungerer jo sådan, at de bredeste skuldre bærer det tungeste læs, fordi folk jo køber bolig efter deres indkomst, siger Lars Andersen.

Det er Venstres finansordfører, Peter Christensen, der torsdag i Jyllands-Posten slår til lyd for, at den fastfrysning af ejendomsværdiskatten, som en bred forligskreds indgik en aftale om i 2012, skal forlænges yderligere fem år frem til 2025.

Socialdemokraterne vil gerne være med til at forlænge skattestoppet på boliger til 2025, siger finansminister Bjarne Corydon til Ritzau.

Men i den liberale tænketank Cepos er cheføkonom Mads Lundby Hansen heller ikke lun på idéen. Han ser hellere, at politikerne lader ejendomsværdiskatterne vokse i takt med boligprisstigningerne fra 2020 og frem.

Mads Lundby Hansen ser gerne, at der indføres nulvækst i det offentlige forbrug fra 2020 til 2025. Det vil give et økonomisk råderum på 30 milliarder kroner, som bør bruges til at sænke andre skatter frem for at fastholde boligskatten, hvor den er.

- Det drejer sig om topskat, selskabsskat og registreringsafgift. For 30 milliarder kroner kan man på samme tid afvikle topskat, registreringsafgift og sænke selskabsskat med cirka 10 procentpoint.

- Det vil markant øge vækstpotentialet i dansk økonomi, tilføjer Mads Lundby Hansen.

0 kommentarer
Vis kommentarer