Blå partier kræver beregninger af hurtigere genåbning

I et brev til statsministeren presser blå partier på for at få regnet på fremrykning af genåbningsplanen

Sammen med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, underskrevet et brev, som er stilet til statsminister Mette Frederiksen (S). Her beder de om at få regnet med mulighederne for at fremrykke genåbningen. (Arkivfoto)
 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sammen med Liberal Alliance og Dansk Folkeparti har Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, underskrevet et brev, som er stilet til statsminister Mette Frederiksen (S). Her beder de om at få regnet med mulighederne for at fremrykke genåbningen. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Følg Politik

Smittetallene er stabile, og derfor bør der regnes på, hvilke dele af genåbningsplanen der kan fremrykkes.

Det er hovedbudskabet i et brev, som Venstre, Dansk Folkeparti, De Konservative og Liberal Alliance lørdag har sendt til statsminister Mette Frederiksen (S).

- Vi har tidligere oplevet, at når vi er kommet til forhandlinger og har bedt om at få noget åbnet, så er vi blevet mødt med en forklaring om, at det ikke kan lade sig gøre, fordi der ikke er regnet på det.

- Så nu vil vi meget tydeligt bede om, at der regnes på mere, end det som regeringen lægger op til, siger formand Jakob Ellemann-Jensen (V).

Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative, lægger også vægt på beregningerne.

- Vi nævner nogle konkrete ting i brevet for at sikre os, at vi får de beregninger nu, siger han.

I aftalen om genåbning, som alle Folketingets partier undtagen Nye Borgerlige er med i, er det skrevet ind, at partierne og sundhedsmyndighederne hver 14. dag vil vurdere situationen.

Her vil myndighedernes beregninger blive holdt op imod den faktiske udvikling. Ud fra det vil partierne have en politisk drøftelse om konsekvenserne.

Ellemann-Jensen lægger vægt på, at tidligere prognoser fra Statens Serum Institut viste 870 indlagte midt i april. Med omkring 200 indlagte har det vist sig ikke at være tilfældet.

Han medgiver, at denne slags beregninger er behæftet med en vis usikkerhed.

- Men når vi kan konstatere, at indlæggelsestallene er en fjerdedel af, hvad man havde forudsagt, så er der plads til mere genåbning.

- Ingen foreslår at åbne alting. Vi vil bede om, at der, ud over at blive regnet på de ting, der skal åbne den 21. april, også bliver regnet på de ting, der er planlagt til at åbne i næste fase, lyder det.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skriver sent lørdag aften i en mail til Ritzau, at han er optimistisk i forhold til, at 'gå videre med den planlagte gradvise genåbning per 21. april, som var forudsat i rammeaftalen'.

- Og jeg ser frem til at drøfte detaljerne med partierne. Partierne vil blive inviteret til et møde herom i den kommende uge og vil forinden modtage faglige vurderinger fra myndighederne samt planen for udfasning af det nuværende forsamlingsforbud på 5 personer indendørs og 10 personer udendørs, skriver ministeren.

Også fra Radikale Venstre er der opbakning til en større genåbning.

- Det går heldigvis godt med smitteudviklingen, og derfor bør der være basis for en større genåbning nu. Men det kræver, at vi får regnet på de forskellige muligheder, og derfor skal vi selvfølgelig have lavet de beregninger hurtigst muligt, lyder det i en skriftlig kommentar fra politisk ordfører Andreas Steenberg (R).

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind