Annonce:
Annonce:

Blå partier ønsker genåbning hvor smitten er lav

Der er områder i Danmark næsten uden smitte. De skal kunne lempe restriktioner, siger flere partier

Matematisk epidemiolog Viggo Andreasen peger på tre ting, der skal til for, at vi kan begynde at genåbne Danmark igen.
Annonce:
Følg Politik

Flere partier efterspørger, at restriktioner i de dele af landet, hvor smittetrykket er lavt, skal kunne løftes delvist. Det mener både Venstre og De Konservative.

Efter halvanden måneds hård nedlukning er smitten med covid-19 faldet betydeligt ikke mindst i Midtjylland og Sydjylland.

I 14 kommuner - blandt andre Middelfart og Silkeborg - er smitten under de 20 per 100.000 indbyggere, der ses som den nedre grænse for bekymring.

- Det ville være hensigtsmæssigt, at vi kom i gang med en genåbning. Vi kan se, at der er voldsomt store forskelle i smittetallene.

- Der, hvor vi er langt nede, synes jeg bestemt, at vi godt kan åbne lidt. Forretningerne styrtbløder og kigger ind i konkurs. Derfor er det væsentligt, at de får mulighed for at komme i gang igen, der hvor smitten er lav, siger sundhedsordfører for De Konservative Per Larsen.

Annonce:

Også Venstre ser gerne en geografisk differentieret genåbning, fortæller finansordfører Troels Lund Poulsen.

- Vi er i en situation, hvor der er store forskelle på, hvordan smittetallet er rundt omkring i landet. Derfor er vi nødt til at få diskuteret, hvordan man kan lave nogle regionale indsatser, hvor smittetallet er lavere.

- Der skal selvfølgelig være en lang række restriktioner, hvis man får mulighed for at lave en kontrolleret åbning. Men derfor er det vigtigt, at vi får diskuteret, hvordan planen er for at få lavet en genåbning. Ellers ender vi med at være på bagkant, siger han.

Det er regeringen, der bestemmer takten i en eventuelt genåbning.

- Vi vil presse regeringen for at få åbnet regionalt de steder, hvor der næsten ingen smitte er. Der må det kunne lade sig gøre at åbne kontrolleret, uden at smittetallet løber løbsk, siger Per Larsen.

Annonce:

Hos regeringens støtteparti Enhedslisten er sundhedsordfører Peder Hvelplund dog loren ved at begynde at lempe på restriktioner. Det er ikke længe siden, at smitten var markant og sundhedsvæsnet presset.

- Jeg synes simpelthen, at det er for tidligt endnu at tale om genåbning. Covid-19 kender ikke til kommunegrænser, og vi har tidligere set, hvordan der hurtigt kan opstå store, lokale udbrud.

- Det afgørende for mig i den nuværende situation er nøje at følge med i, hvordan mutationerne spreder sig i samfundet. Og når vi ved det, så kan vi tale om en gradvis genåbning, siger han.

Sundhedsministeriet oplyser mandag eftermiddag:

- Hele landet befinder sig på det højeste risikoniveau i det nationale varslingssystem, da situationen med nye og mere smitsomme virusvarianter giver anledning til bekymring.

- Lempelser af restriktioner og tiltag vil foregå gradvist og meget kontrolleret, så effekten på smittesituationen kan vurderes undervejs, og epidemikontrollen bliver fastholdt. Det gælder også vurderingen af, om der eventuelt er grundlag for lokale lempelser.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun vil død og pine med i en regering
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: