Blå partier vil have fingre i Hjorts pengepose

Finansministeren slipper næppe af sted med kun at forhandle om 1,7 milliarder, som han ellers har lagt op til

Hvis vi skal være med til at skære ned, vil vi også være med til at bruge pengene.

Selvom de tre borgerlige partier uden for regeringen hver for sig har vidt forskellige ønsker til finansloven for næste år, så er de enige om netop det budskab, når de tirsdag aften mødes med finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Finansministeren har ellers lagt op til, at der kun er en reserve på 1,7 milliarder kroner at forhandle om, til trods for, at finanslovsudspillet indeholder krone-til-krone finansiering af initiativer for 6,7 milliarder.

Det vil altså sige, at finansministeren lægger op til at spare 6,7 milliarder og bruge dem på andre ting. Blandt andet vil regeringen gerne lette bestemte afgifter for erhvervslivet og gøre det billigere i skat at arve unoterede aktier samt tilføre flere penge til sundhedsvæsnet.

Men den manøvre går ikke, lyder det fra Liberal Alliances finansordfører Ole Birk Olesen.

- Vi vil selvfølgelig gerne være med til at afsætte de penge, som vi skal være med til at spare. Så der er en udfordring, siger han.

De Konservatives partileder, Søren Pape Poulsen, mener ikke, at man kan fortænke regeringen i at lægge frem, hvad den vil bruge pengene på. Men han understreger, at alt som udgangspunkt er til forhandling.

- Der kan nok kigges om der ikke ligger en reserve eller to andre steder, siger Søren Pape Poulsen.

Heller ikke Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, stiller sig tilfreds med at forhandle om 1,7 milliarder.

- Allerede til januar mangler politiet en del penge bare for at levere det, de gør i dag. Så der skal bruges en del penge. Og man kan også se, at regeringen har lagt nogle skatte- og afgiftslettelser ind, som de åbenbart har kunnet finde penge til, siger Thuelsen Dahl.

- Omvendt siger de også, at vi skal have en diskussion om skatte- og afgiftsforhold til foråret. Hvorfor skal man så i denne her finanslov bruge ganske mange penge på at indfri nogle af deres valgløfter - man kunne jo vælge at slå det sammen, så man kunne få enderne til at nå sammen nu i forhold til politiet, de ældre og sundhed, siger han.

Både Liberal Alliance og Konservative ser meget optimistisk på en rent borgerlig finanslov.

- Jeg tror, der er en stærk vilje blandt de fire borgerlige partier til at finde en løsning. Det skal vi da kunne, siger Søren Pape Poulsen.

Kristian Thuelsen Dahl mener dog, at det er muligt, at andre partier kommer med.

- Jeg forestiller mig, at der er nogle steder, hvor andre partier vil forsøge at få indflydelse, blandt andet omkring politiets forhold. Hvis man kan nå længere ved, at der er andre partier, der kommer med, er det også en vej at gå, siger han.

8 kommentarer
Vis kommentarer