Blå partiledere samlet til krisemøde

TOPMØDE I STATSMINISTERIET: Krisen i det borgerlige Danmark forsøges nu løst over en middag i Statsministeriet

Smilene var brede i november 2016, da VLAK-regeringen blev præsenteret. Torsdag aften var minerne mere stramme. Foto: Jens Dresling
Smilene var brede i november 2016, da VLAK-regeringen blev præsenteret. Torsdag aften var minerne mere stramme. Foto: Jens Dresling

Regeringskrisen er gået ind i en ny fase her torsdag aften.

Omkring klokken 20 er alle partiledere fra blå blok samlet i Statsministeriet til en videre drøftelse om den finanslov, som stadig hænger og svæver et sted i den uvisse mørke aftenluft over Slotsholmen.

- Jeg er sikker på, at hvor der er en vilje, er der en vej, lyder det fra Anders Samuelsen, der som den sidste ankom til mødet sammen med sin løjtnant, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Samuelsen kræver aftale i ét hug
LA-lederen insisterer fortsat på, at finansloven skal indeholde en skatteaftale. Og afviser dermed opfordringen fra DF om at udskyde skatte- og udlændingeforhandlinger.

- Der er en samtidighed i de her ting set fra Liberal Allinaces side, siger han.

- Hvis der ikke kommer en skatteaftale, kan du så fortsætte i regering?

- Jeg tror på, der er en vilje hos alle. Og dét forholder jeg mig til. Det arbejder jeg efter. Det arbejder Liberal Alliance efter.

- Det lyder ikke som om DF er klar til at lukke en aftale om skat i løbet af de kommende dage. Det er vel nødvendigt, hvis man skal have lukket finanslovsaftalen?

- Det tror jeg, du skal spørge Dansk Folkeparti om. Fra vores side er der stor vilje. Vi tror på, det kan lade sig gøre med mindre, der dukker noget helt nyt og udforudset op, lyder det fra Anders Samuelsen inden han går ind til mødet.

Se også: LA: Forhandlingerne er gået i hårdknude

Også middag hos Inger
Finansminsiter Kristian Jensen deltager ligeledes i mødet. Det gør Søren Pape Poulsen også. Ingen af de to havde nogen kommentarer inden de gik ind i Statsministeriet.

Kort inden topmødet blandt de blå spidser blev et møde om udlændingestramninger afsluttet. Inger Støjberg og Martin Henriksen lod forstå, at de fortsatte forhandlingerne i Udlændinge- og integrationsministeriet over en middag sammen med øvrige repræsentater for blå blok.

- Jeg skal over at lave noget mad til d'herrer, lyder det fra en fåmælt Inger Støjberg.

Lars Løkke Rasmussen har tidligere på ugen gjort klart, at han i morgen fredag vil gøre status på den fastlåste situation.

Se også: Pia K. vil spolere politikernes juleferie

Kristian Thulesen Dahl sagde inden mødet, at han forventede at få benene fejet væk under sig i form af hidtil usete udlændingestramninger. Det er betalingen for, at hans parti kan godkende en pakke med skattelettelser.

Martin Henriksen, DF's udlændinge- og integrationsordfører, gør dog klart på sin vej ud af Statsministeriet, at partiet ikke ligefrem er blevet blæst væk ved mødet torsdag aften.

- Vi står endnu, så benene er ikke fejet væk under os.

- Det er vanskeligt. Det er et nybrud, vi går efter. Tænk på det er et system, som har fungeret i 20-30 år, når mennesker er kommet hertil, så er man gået igang med integrationsprocessen. Vi vil gerne vende det. Det er ikke noget man bare lige gør. Det kræver lang tid, siger Martin Henriksen.

Barske toner i kulissen
Mens der altså lyder blandede toner fra blå bloks forhandlere buldrer krigstrommerne i kulissen. Over for Ekstra Bladet tales der i LA-lejren åbent om, at man er klar til et valg, hvis ikke de ønskede skattelettelser bliver en del af en finanslovsaftale.

Samtidig lyder der fra Dansk Folkepartis centrale folk en udpræget uvilje til at stemme for de netop disse skattelettelser, som altså er LA's hjerteblod. Situationen synes altså fortsat fastlåst.

Politisk drama
Kristian Thulesen Dahl udlagde krisen med disse ord, inden han forsvandt ind i Statsministeriet omkring klokken 17:15.

- Har vi brugt dagens i dag på at få de sidste hurdler omkring finansloven på plads? Ja, det synes jeg, vi har. Ligger der en finanslovsaftale, der kunne gå i luften i aften? Ja, det gør der. Så på den måde er landet ikke i krise.

- Så er der et politisk drama i forhold til udlændinge og skat. Det tager vi jo, og forhandler, lyder det fra DF's formand.

Opdatering klokken: 22.55:

Mødet i Statsministeriet er afsluttet, uden det har været mulitg at indhente kommentarer fra de blå partibosser. Lars Løkke ventes fredag ved middagstid at stå frem offentligt efter et møde med Kristian Thulesen Dahl og fremlægge sin løsning på regeringskrisen.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Steffan Kærulf Frandsen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen