Blackstone-drama: Regeringen i mindretal

Radikale Venstre er gået sammen med de blå, og det gør nu, at regeringen er i mindretal

Sådan 'angriber' Blackstone boligmarkedet. Redigering: Rie Eva Andersen

De sammenbrudte forhandlinger, der ellers skulle dæmme op for boligspekulanterne Blackstone, ligner mere og mere en møgsag for regeringen.

Et flertal bestående af de blå partier og de radikale er nemlig klar til at bringe regeringen i mindretal.

Det oplyser flere af partierne i en fælles pressemeddelelse.

Boligminister Kaare Dybvad (S) kan ikke samle flertal. Foto: Rasmus Flindt Pedersem
Boligminister Kaare Dybvad (S) kan ikke samle flertal. Foto: Rasmus Flindt Pedersem
 

Det står klart, efter at forhandlingerne bredt i Folketinget om et indgreb mod spekulation i lejeboliger er brudt sammen.

Partierne vil have et indgreb, der ifølge dem ikke forringer værdien af boligmassen, ikke inddrager staten i finansiering af renovering og ikke rammer andelsboliger.

'Et sådant indgreb mener vi, det er realistisk at nå til enighed om, og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige fortsætter derfor forhandlingerne i eftermiddag klokken 16 på Christiansborg, hvor alle partier, der ønsker at tage ansvar for boligområdet, er inviteret og velkomne', skriver partierne i pressemeddelelsen.

Sammen har partierne 91 mandater.

Partierne meddeler, at de vil begynde forhandlinger om deres bud på et indgreb klokken 16 onsdag.

Boligminister Kåre Dybvad Bek. Foto: Aleksander Klug Dansk politik Regeringen i nederlag: Må opgive Blackstone-indgreb

Regeringen har været meget faste i kødet omkring, at de vil sætte ind over for Blackstone og andre spekulanter, som sætter lejelejligheder i stand for derefter at hæve huslejen markant.

De borgerlige partier understreger, at de vil samme vej. Men de frygter, at andelshavere kan komme til at betale prisen ved den model, som boligministeren har lagt op til, skriver de i pressemeddelelsen.

Samtidig frygter de, at den københavnske boligmasse ikke får de klimaforbedringer, som de ser som nødvendige.

'Det offentlige kan og skal ikke finansiere renovering af den private boligmasse, og derfor er det afgørende for partierne, at et indgreb i den nuværende boligreguleringslov bliver så målrettet som muligt og ikke medfører massive forringelser af boligmassens værdi, som også vil ramme pensionsselskaber,' lyder det i en pressemeddelelse.

På den anden side står boligminister Kaare Dybvad (S), som er 'uforstående over for, at der ikke er opbakning'.

- Jeg er nervøs for, at vi nu fortsat vil opleve det pres på vores billige lejeboliger, siger Kaare Dybvad.

Ministeren har sat stor personlig kapital bag ønsket om et opgør med spekulanterne. Beskyldningerne om at andelboligejerne kan blive ramt afviste han i et interview i december med Ekstra Bladet med disse ord:

- Jeg bor selv i en andelsbolig, og det er jeg slet ikke interesseret i skal ske, sagde Kaare Dybvad, der bor på 105 kvadratmeter med sin kone og to børn på Christianshavn. Til en husleje på 14.000 kroner med tilbagebetaling af lån.

Boligminister Kaare Dybvad (S) skal forsøge at lande en aftale inden januar, der kan stoppe boligspekulanterne. Foto: Aleksander Klug. Dansk politik Minister vil stoppe Blackstone-metoder: - Jeg forstår godt, at folk vil betale mindre i husleje

Ekstra Bladet har igennem længere tid dækket Blackstone-sagen. Herunder nogle af artiklerne.

Nils Jansson blev kendt under finanskrisen, da han gik konkurs med sin ejendomskoncern CPH Ejendomme. På dagen for hans konkurs skyldte han Eik Bank 143 millioner kroner. Foto: Ritzau Scanpix Erhverv Stod bag Blackstone i Danmark: Går sammen med natklub-konge og kendt advokat

Den Sønderjyske By på Frederiksberg er nu ikke længere ejet af Blackstone. Samfund Blackstone trækker sig: Kæmpe handel aflyst

Mette Frederiksen på besøgte Vibeke Andersen i hendes lejlighed på Vesterbro, der er opkøbt af Blackstone.
Foto: Mogens Flindt Dansk politik Blackstone vil fordoble Vibekes husleje: Nu går Mette F. ind i sagen

 

Det betyder § 5 stk. 2-renovering

Hvis en privatejet lejebolig er renoveret for minimum 2.255 kroner per kvadratmeter eller 257.894 kroner i alt, får udlejer mulighed for at fastsætte huslejen, så den 'ikke væsentligt overstiger det lejedes værdi” frem for, at lejligheden er underlagt den såkaldte omkostningsbestemte husleje.

Det betyder, at udlejeren som tommelfingerregel kan fordoble huslejen. Men der er også eksempler på, at huslejen er blevet tre- eller firedoblet.

Hvis lejlighederne i en ejendom renoveres efter paragraf 5,2 hæver det naturligvis værdien af udlejningsejendommen og indtægterne fra den markant.

Ifølge ekspertrapporten fra Transport- og Boligministeriet er der cirka 2.850 billige lejeboliger, der hvert år fra 2006 til 2018 har fået udført 5.2-forbedringer.

Rapporten finder samtidig, at cirka 76 procent af de lejeboliger, der har undergået en 5.2-renovering, ligger omkring hovedstaden, i Aarhus, Odense eller Aalborg.

Fortsætter den udvikling, vil der om cirka 25 år ikke være flere af de billige privatejede lejeboliger.

§ 5, stk. 2, i boligreguleringsloven blev indført i 1996 for at øge incitamentet for ejere af private udlejningsejendomme til at renovere deres ejendomme.

Rapporten skønner, at der i 2019 er 74.600 udlejningsboliger, hvor det vil være muligt at foretage 5.2-forbedringer.

Kilde: Ekspertgruppens rapport om boligreguleringslovens § 5, stk. 2, Transport- og Boligministeriet.

 

 

 

418 kommentarer
Vis kommentarer