Annonce:
Annonce:

Blev Pind snydt af politiet - eller løj han for Folketinget?

Tav om aflyttede telefoner: Justitsministeren gav usande oplysninger på terrorsamråd om mobiler i fængslerne

Justitsminister Søren Pind gik i byen med falske oplysninger. Foto: Philip Davali
Justitsminister Søren Pind gik i byen med falske oplysninger. Foto: Philip Davali
Annonce:
Følg Politik

Justitsminister Søren Pind (V) fremstod dybt forarget, da det i januar kom frem, at de varetægtsfængslede for terrorangrebet i København har haft adgang til mobiltelefoner i deres celler.

Men enten spillede Søren Pind formidabelt skuespil - da han overfor offentligheden og Folketingets retsudvalg erklærede sig overrasket og kaldte det 'helt uacceptabelt' - eller også er han blevet ført bag lyset af Københavns Politi og PET.

Det fremgår af den redegørelse om forløbet, som Justitsministeren i dag har offentliggjort.

Redegørelsen viser, at Søren Pind (V) gav urigtige oplysninger til Folketinget, da han 28. januar på et samråd redegjorde for, hvor mange telefoner de varetægtsfængslede havde haft adgang til.

12 telefoner og en brødrister hos terror-fængslede

Annonce:

Ifølge Søren Pinds forklaring på samrådet havde de varetægtsfængslede haft adgang til syv mobiltelefoner.

- Kriminalforsorgen og Rigsadvokaten har således på nuværende tidspunkt oplyst, at fire af de fængslede i sagen på forskellige tidspunkter har haft adgang til syv mobiltelefoner. Det er en uholdbar situation, at varetægtsfængslede i en terrorsag åbenbart har adgang til at kommunikere med omverdenen, lød det fra Søren Pind, der efterfølgende kaldte det uacceptabelt og respektløst.

Politiet 'glemte' aflyttede telefoner
Men i virkeligheden har to af de fængslede haft adgang til yderligere fire telefoner, som i en periode blev aflyttet af Københavns Politi.

Københavns Politi vidste altså, at justitsministeren på samrådet gav usande oplysninger til Folketinget.  (artiklen fortsætter under billedet)

 

Annonce:

PET var ifølge redegørelsen fuldt informeret om aflytningerne, mens Kriminalforsorgen - der altså har ansvaret for landets fængsler - intet fik at vide. Heller ikke da aflytningerne stoppede.

Dermed tillod Københavns Politi, at telefonerne fortsat kunne benyttes af de terrormistænkte eller andre indsatte. 

Sigtet i Omar-sag mistænker PET: - Gav mig ulovlig telefon i fængslet

Ifølge side 34 i dagens redegørelse var det Københavns Politi, som sendte Søren Pind i samråd med urigtige oplysninger til Folketinget den 28. januar. Ifølge Pinds talepapir i retsudvalget havde Justitsministeriet nemlig indhentet oplysninger hos Københavns Politi før samrådet.

Men ifølge dagens redegørelse endte Søren Pind med at give forkerte oplysninger til Folketinget, fordi 'oplysningerne om telefonerne ved en fejl ikke indgik i Københavns Politis bidrag til brug for samrådet'.

Han skal tale sandt
Forløbet forbløffer Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

Annonce:

- Når man sidder overfor Folketingets retsudvalg er det helt afgørende, at man kommer med retvisende oplysninger. Man taler under ministeransvar og derfor kan man ikke bare glemme noget. Og slet ikke i så alvorlig en sag. Vi skal huske på, at det er Danmarks-historiens største terrorsag og derfor er det ikke for sjov, at man sidder overfor retsudvalget. Det styrker mistanken om, at Søren Pind ikke har taget det her seriøst. Derfor kommer vi til at følge op på det her, siger hun.

- Kan det ikke være politiet, som har haft en interesse i at skjule kendskabet til de her telefoner - de havde jo ikke fortalt kriminalforsorgen om dem. Heller ikke at de blev aflyttet?

- I sidste ende er det jo Søren Pind, som er chef for både politiet og kriminalforsorgen. Derfor har jeg da en klar forventning om, at han har bedt om oplysninger fra myndighederne. Og så er det jo deres ansvar at give Søren Pind retvisende oplysninger. Så derfor vil jeg grave i, om han overhovedet har spurgt myndighederne, hvad de lå inde med af oplysninger i denne her sag.

Hvad vidste Pind?
Ekstra Bladet erfarer fra flere kilder, at Søren Pind allerede på den lukkede del af samrådet 28. januar oplyste til retsudvalget, at der i løbet at få dage ville blev rejst tiltale mod fire af de varetægtsfængslede.

Annonce:

Da det er justitsministeren, som træffer den endelige beslutning om at rejse tiltale i terrorsager, så er det derfor mest sandsynligt, at hele efterforskningsmaterialet allerede inden samrådet har været tilgængeligt i Justitsministeriet. Dermed også oplysningerne om de fire aflyttede telefoner, som blev fortiet på samrådet.

Efter samrådet er der blevet fundet yderligere en telefon i cellen hos en af de tiltalte. Dermed har de varetægtsfængslede haft adgang til mindst 12 mobiltelefoner.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få et interview med Søren Pind.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: