Annonce:
Annonce:

Blev svinet for at se Danmark spille - Elbæk om Putins VM-party: Bare tag af sted

Danske politikere skal ikke holde sig hjemme fra Putins store udstillinsgvindue, mener Alternativets leder, der selv blev stærkt kritiseret for fodboldrejse som minister

Annonce:
Følg Politik

Uffe Elbæk, Alternativets leder, opfordrer nu kulturminister Mette Bock (LA) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at rejse til Rusland for at se Danmarks herrer spille VM-fodbold.

Opfordringen kommer trods flere borgerlige politikeres advarsler og kritik af, at kulturminister Mette Bock planlægger et besøg i Moskva, når Danmark møder Frankrig i landsholdets sidste gruppekamp 26. juni, mens også Statsministeriet lurepasser om et besøg.

Kolleger ryster på hovedet, men: Minister planlægger rejse til Putins VM-party

- Helt principielt har jeg det sådan, at når landsholdet er afsted til en slutrunde på det niveau, så er det oplagt, at ministeren også er der. Ellers skulle man tage en beslutning om at boykotte VM helt og ikke sende spillerne af sted. Men det vil være synd. Så det mindste er selvfølgelig, at ministeren er der, siger Uffe Elbæk til Ekstra Bladet.

Annonce:

Og Uffe Elbæk har selv erfaring på området.

I 2012 rejste Elbæk, der dengang var radikal kulturminister i SRSF-regeringen, under kontroversielle omstændigheder af sted for at se Danmark spille EM-fodbold i Ukraine, hvis styre - på samme måde som Putins i Rusland- var under beskydning for brud på menneskerettigheder og antidemokratiske kneb mod befolkningen.

Stod med fans
Alligevel stod Elbæk på tribunen med Danmark-halstørklæde løst over skuldrene, da landsholdet slog VM-sølvvinderne fra Holland 2-0.

Uffe Elbæk rejste afsted under påskud af at ville sætte fokus på demokrati og rettigheder for bl.a. homoseksuelle i Ukraine. Forud for opholdet mødtes Uffe Elbæk bl.a. med Amnesty International og under turen mødtes han med NGO'er og demokratiforkæmpere.

Annonce:

Under selve kampen mod Holland holdt Uffe Elbæk sig derudover væk fra VIP-pladserne, hvor de lokale politiske repræsentanter fra Ukraine var placeret. I stedet sad han blandt de danske fans.

- Jeg ville aldrig selv sætte mig blandt VIP's. Spøgsmålet er, hvordan deltager man så? Da var det afgørende for mig, at jeg havde en seriøs og god samtale med Amnesty. Jeg ville ikke over og legitimere et styre, der skamred menneskerettighederne, siger Uffe Elbæk om sit besøg.

- Du fik massiv kritik for besøget. Blandt andet at dit besøg ikke havde betydet noget som helst. Var det i virkeligheden ikke netop med til at legitimere styret?

Løftede en dagsorden
- Nej. Den klare tilbagemelding jeg fik fra Amnesty – også den lokale afdeling i Ukraine - var, at et løftede en dagsorden. Nu kan jeg jo ikke nødvendigvis sige, at det var min fortjeneste, men året efter gennemførte man blandt andet en stor LGBT-parade i Ukraine.

Annonce:

- Men hvorfor absolut stå på tribunen? Hvorfor ikke gøre som Storbritannien og Island, der bakker op om deres boykot, og helt holde politikere væk fra VM?

- Det kan man også vælge. Men jeg ville bruge minstemme og rolle til at bakke op om menneskerettighedsgrupper i landet. Både før og efter kampen brugte jeg min tid på det. Og det vil jeg også opfordre ministre til at gøre i år, hvis de skal af sted, siger Uffe Elbæk.

 Kultur-Uffe: Fantastisk kamp

 

* * *

 

Skældt ud efter EM-rejse

Lykke Friis var ikke imponeret over Uffe Elbæks EM-tur i 2012. Foto: Bo Amstrup
Lykke Friis var ikke imponeret over Uffe Elbæks EM-tur i 2012. Foto: Bo Amstrup
 

Uffe Elbæk fik em hård medfart fra sine kolleger i Folketinget, da han rejste til EM i 2012 for at overvære Danmarks sejr over Holland.

- Intet er der kommet ud af den her tur. Dialog er jo godt, men hvad har ministeren så aktivt tænkt sig at bruge den til? Har det bare været en drøngod tur med fodbold og en række gode møder, spurgte folketingsmedlemmet Martin Geertsen (V) under et åbent samråd efter den kontroversielle fodboldrejse.

Annonce:

Også Venstremedlemmerne Lykke Friis og Eyvind Vesselbo kritiserede Uffe Elbæk for rejsen og for at bryde med den byge af afbud, som de fleste EU-lande sendte fra officielt, politisk hold til styret i Ukranie, hvor EM fandt sted.

- Det er mærkværdigt, at man vælger at bryde med den overordnede linje i EU ved at undlade at besøge politiske fanger, og samtidig er det vel ikke ligefrem et succeskriterium, at mødedeltagerne har været glade for, at ministeren kom til Ukraine. Det er vel ret åbenlyst, at undertrykte mennesker er glade for, at en kulturminister vil mødes med dem, lød det bl.a. fra Lykke Friis.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: