Børns Vilkår: Kontanthjælpsloft rammer børnene hårdt

Et kontanthjælpsloft vil ramme børn af udsatte forældre, mener Børns Vilkår, der advarer om konsekvenserne

Det kan blive sværere for børn af udsatte forældre at bryde den sociale arv, hvis familien får færre penge, sådan som De Konservative forslår med sit kontanthjælpsloft. Det mener Børns Vilkår.

De Konservative vil have, at der altid skal være en gevinst på 3000 kroner ved at tage et arbejde frem for at være på kontanthjælp.

Det betyder, at eksempelvis en familie med ét barn, hvor begge forældre er på kontanthjælp, vil miste 4828 kroner om måneden efter skat, mens en enlig på kontanthjælp med tre børn står til at miste 2956 kroner pr. måned efter skat.

- Vi ved, at det rammer børnene, når familien får færre indkomster. Hvis man indfører sådan et loft, skal man måske overveje, hvad man kan gøre ved det, siger direktøren for Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Han mener, at der er en gevinst for de børn, hvis forældre får et arbejde. Men for de børn, hvis forældre får en mindre indkomst, kan det føre til social udelukkelse, fordi børnene ikke kan komme til børnefødselsdage, på klasseture eller dyrke fritidsinteresser som fodbold.

- Udelukkelse fører til isolation, og det kan føre til, at man begynder på en uddannelse senere. Der kommer ikke meget godt ud af at leve socialt isoleret, siger Rasmus Kjeldahl og understreger:

- Børnene har ikke selv bedt om at blive født ind i en fattig familie. Hvis man taler om at bryde den sociale arv, så skal man sørge for, at børnene ikke bliver taberne i en sådan omlægning.

Han peger på, at det er vigtigt, at børnenes sociale liv ikke lider under de lavere ydelser.

- Nogle kommuner har givet såkaldte fritidspas, så børn fra udsatte familier kan deltage i fodbold og lignende. Det kan blive lidt sværere, når det kommer til skole, siger Rasmus Kjeldahl og peger på fritagelse fra betaling af skolemad som eksempel.

- Man kommer hurtigt tilbage til der, hvor man startede økonomisk. Det mener jeg også, man bliver nødt til, hvis man ikke skal tabe børnene.

Rasmus Kjeldahl understreger, at man fra Børns Vilkårs side hverken vender tommelfingeren op eller ned til forslaget.

- Vi siger blot, at når der bliver skåret, rammer det børnene. Så hvis politikerne går den her vej, vil jeg bare opfordre dem til at spørge: Hvordan kan vi friholde børnene?

3 kommentarer
Vis kommentarer