Børsting advarer mod forestående dagpengefejde

Dagpengekommissions rapport skal nok give anledning til slagsmål, spår LO-formand, der er med i kommissionen

Når dagpengekommissionen om kort tid afleverer sin længe ventede rapport, vil det uden tvivl give anledning til svære diskussioner.

Det vurderer LO's formand, Harald Børsting, der selv sidder med i kommissionen som repræsentant for den store lønmodtagerorganisation.

- Det er her, vi skal passe på. Passe på ikke at fare i totterne på hinanden, siger Harald Børsting lørdag i sin tale ved Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Han lader forstå, at det ikke kun er mellem fagbevægelsen og de borgerlige partier, at der kan være udsigt til slagsmål.

- Dagpengeproblemet er ikke skabt af hverken Socialdemokratiet eller LO-fagbevægelsen. Det blev skabt af Dansk Folkeparti og Venstre en sen nattetime på Christiansborg.

- Jeg vil stærkt appellere til, at vi alle håndterer det med omtanke i stedet for med rygmarvsreaktioner, når bølgerne går højt, lyder hans opfordring til de cirka 900 forsamlede socialdemokrater.

Dagpengekommissionen blev nedsat af den tidligere S-ledede regering i 2014, efter at det stod klart, at langt flere end ventet mistede dagpengene. Det skete som konsekvens af den reform, der blev vedtaget af den daværende VK-regering med opbakning fra DF i 2010.

Ifølge Harald Børsting bør systemet ændres en gang til for at sikre, at færre mister dagpengene og flere får en ny chance i systemet.

Også Socialdemokraterne går ind for at lave dagpengesystemet om. Præcist hvordan har partiet dog ikke konkretiseret. Men partiet mener som LO, at færre skal ryge ud af systemet.

I lækkede foreløbige udgaver af Dagpengekommissionens rapport har de ti kommissionsmedlemmer fremlagt tre mulige alternativer til det nuværende dagpengesystem.

En er at forlænge dagpengeperioden fra to til tre år. Den indebærer, at ydelsen sænkes med mellem seks og 15 procent.

Anden mulighed er at fortsætte med en toårig dagpengeperiode. Men som noget nyt skal et halvt års beskæftigelse udløse et tredje år med dagpenge på en 80 procent sats.

Den tredje mulighed er løbende genoptjening og forbrug af dagpenge, så der optjenes to måneders dagpengeret for hver måned i beskæftigelse.

Den kræver, at ydelsen reduceres med fem procent, når den optjente dagpengeret er lavere end et år.

7 kommentarer
Vis kommentarer