Bolig-oprør mod Løkke: V-borgmestre angriber københavner-fedteri

Borgmestre siger stop: Venstre-folk i provinsen vil ikke finde sig i, at partiet bruger skatteborgernes penge på at skævvride boligmarkedet 

Lars Krarup anstifter til oprør mod Løkkes boligskatteplaner med spydige tweets. Her ses de til håndbold med Bertel Haarder i Boxen i Herning. Foto: POLFOTO
Lars Krarup anstifter til oprør mod Løkkes boligskatteplaner med spydige tweets. Her ses de til håndbold med Bertel Haarder i Boxen i Herning. Foto: POLFOTO

Det nytter ikke noget at bruge milliarder af skattekroner på at forkæle nordsjællandske boligejere.

Så klar er meldingen fra en række Venstre-borgmestre, som dermed angriber partiets linje i de igangværende boligskatte-forhandlinger på Christiansborg.

Konkret bakker borgmestrene op om Hernings bykonge, Lars Krarup (V), der i går langede hidsigt ud efter den skævhed i systemet, hvor fastfrysningen af grundskylden leverer solide skatterabatter til især velstående have- og boligejere i og omkring København.

Duer ikke – væk
'Hvis blot trenden er rigtig, og det tror jeg, den er, så dur det her jo ikke!!', buldrede han på Twitter med henvisning til en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som viser, at fastfrysningen af grundskylden frem til 2021 giver 22.000 kroner i boligskatterabat til den gennemsnitlige husejer i Rudersdal, mens boligejerne i Tønder må nøjes med en rabat på 250 kroner.

'Når Venstre-ledet regering roder med boligskat, roder den med kernen hos Venstre-kernevælgeren. Det er risikofyldt og giver let store sår. Pas på', fortsatte Lars Krarup sin opsang til Christiansborg-Venstre. 

Skævvridning
Men det er ikke kun Lars Krarups svada, som får støtte fra provinsen. Også udsigten til at bruge milliarder på at afbøde effekten af det nye boligbeskatnings-system for nordsjællænderne skaber også utilfredshed.

– Nu er jeg jo Venstre-mand, så jeg er ikke nødvendigvis tilhænger af, at man går efter den private ejendomsret. Men når man endelig ændrer på tingene, så skal det ske afbalanceret, siger borgmester i Svendborg Lars Erik Hornemann og bemærker:

– Der er selvfølgelig noget skævvridning i det.

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere borgmestre, som vælger den forsigtige linje i det ømtålelige spørgsmål, som splitter Venstre i øjeblikket.

– Jeg har valgt at holde hænderne fuldstændig i lommen på den her, konstaterer Vardes borgmester, Erik Buhl.

* * *

Tønder-borgmester: Det er en ommer

Tønders borgmester, Henrik Frandsen (V), er ikke i tvivl. De velbeslåede boligejere har fået rigeligt de seneste år.

– Hvis man nu i stedet gjorde det lettere at være boligejer i Tønder Kommune, så kunne det måske lette lidt på boligmarkedet. Men det gør man jo ikke. Man gør det lettere at være boligejer i Rudersdal, men ikke de steder, hvor det er svært at være boligejer i forvejen. Det er en ommer fra regeringens side, må jeg sige.

– Vi har jo ikke oplevet den fest, der har været på boligmarkedet. Den er gået uden om vores område. Og der må man sige, at hvis man har haft store værdistigninger, som man eksempelvis har haft i Rudersdal, så må man også bidrage lidt.

– Omvendt kan man jo også sige, at borgerne i Rudersdal i forvejen betaler mest i skat. Så ud fra almindelig procentregning skal de vel også slippe med den største lettelse?

– Det er et udtryk for, at der en stor værdi i de områder, men også, at der har været store værdistigninger der. Så et eller andet sted så har man jo fået gevinsten.

– Hvad skal man gøre fra regeringens side?

– Det er en ommer. Hvis man skal lettelser i skat generelt, så skal det være jævnt fordelt rundt om i landet. Jeg er stor tilhænger af, at når man letter skatten, så gør man det de steder, hvor skatten ikke er høj i forvejen, påpeger Henrik Frandsen.

* * *

Brønderslev-borgmester: Dyr bolig- dyr skat. Sådan er livet så logisk

Fra det nordlige Jylland lyder også skarpe toner omkring udsigten til regeringens klækkelige rabatter til husejere i dyre boliger.

– Jeg går ind for, at man skal sætte værdien rigtigt. Og så betale skat af det. Så synes jeg ikke, man skal gå ind som parti og se på, om det område-mæssigt er det ene eller det andet. Venstre skal føre en god politik, siger Mikael Klitgaard (V), borgmester i Brønderslev.

– Og de boligejere, som kan se frem til en boligskattestigning, fordi deres hus er steget i værdi, den må de bare æde?

– Ja, sådan ser jeg på det – nu bor jeg også i Jylland. Når jeg har noget, der bliver mere værd – og man har den idé, at man skal betale skat af fast ejendom og formueskat – så betaler man en procentdel af det, man har. Det vel logisk nok, synes jeg. Jo mere det er værd, jo værre er det. Det er så uheldigt, men sådan er livet.

Heller ikke udsigten til, at nogle husejere skal have penge tilbage, vækker begejstring i det nordjyske. 

– Det er ikke groet i min have, at man skal afbøde noget som helst. Jeg har godt læst, man vil betale nogle penge tilbage, man synes, nogen har betalt for meget. Det er ikke vigtigt for mig. Man skal lave det sådan fremadrettet, at man skal betale skat af det, huset er værd.

– Så man skal heller ikke have penge tilbage, hvis man har betalt for meget?

– Nej, jeg synes, vi skal se at komme fremad i det her land.

– Det virker, som om der er en kløft i Venstre?

– Der er altid en kløft i hele Danmark i alle partier mellem dem, der har flere midler. Og dem, der har færre. Men der skal ikke være et A- og et B-hold. Der skal være ens forhold over hele landet. Det skal vi arbejde med, siger Mikael Klitgaard.

* * *

Dolket af sin tro væbner

Det er ikke hr. hvem-som-helst, der har antændt et ulmende oprør blandt Venstres borgmestre om regeringens fastfrysning af grundskylden.

Hernings borgmester, Lars Krarup, og statsminister Lars Løkke Rasmussen har i en årrække været nære kammerater i de øvre luftlag af partiet Venstre.

Herning-borgmesteren var da også blandt Løkkes allierede i formandsopgøret i 2014 og indtog endda en rolle i kælderen under Odense Congress Center, da Lars Løkke Rasmussen endte med at overleve som V-formand.

Anklager
Senest har det føget med anklager om, at Løkke og resten af regeringen ville yde Herning-borgmesteren en vennetjeneste – måske som tak for hjælpen under formandsopgøret – da regeringen forsøgte at få placeret en nybygget politiskole i Herning.

Krarup endte dog i det spil med at blive sorteper, da politiskolen i stedet skal indrettes i en eksisterende bygning i Vejle.

Fra venstre Lars Krarup, Kristian Jensen og Lars Løkke i valgkamp i Herning. Foto: POLFOTO
Fra venstre Lars Krarup, Kristian Jensen og Lars Løkke i valgkamp i Herning. Foto: POLFOTO
 

265 kommentarer
Vis kommentarer