Boligspekulanten slipper billigt: Konsekvens ville være større for jævn borger

Socialdemokraten Simon Kollerup undgår at skulle betale renter, når han betaler 30.000 kroner tilbage for sin boligfinte. Det var ikke gået for almindelige danskere

Simom Kollerup skal betale 30.000 kroner tilbage for sin boligfinte, men han slipper billigt (Foto: Peter Klint)
Simom Kollerup skal betale 30.000 kroner tilbage for sin boligfinte, men han slipper billigt (Foto: Peter Klint)

Det er skønt at være folkevalgt. Især hvis man har gjort i nælderne.

Den læresætning kan Simon Kollerup (S) skrive sig bag øret, efter han, som følge af Ekstra Bladets afsløring tirsdag, besluttede at betale 30.000 kroner retur til Folketinget, fordi han igennem mindst et år har modtaget uberettiget økonomisk støtte til dobbelt husførelse.

Dermed slipper han formentlig billigere end ganske almindelige danskere ville have gjort, hvis de var blevet afsløret i lemfældig omgang med offentlige penge. Det fastslår Sandy Madar, direktør i Den Sociale Retshjælps Fond.

– Havde det været den jævne borger, som dem, der søger hjælp ved os, havde sagen formentligt taget en langt mere drastisk drejning i forhold til, hvad kommunen agter at gøre ud af det og i sidste ende den konsekvens, det vil få for ham, påpeger hun.

Erkender boligfusk: Kollerup betaler 30.000 tilbage

Direktøren undrer sig over, at Simon Kollerup overhovedet har bragt sig selv i den pinlige situation at skulle betale tilbage.

– Det er bemærkelsesværdigt, beklageligt og ret skræmmende, at det er Ekstra Bladet og ikke vedkommende selv, der opdager denne grove fejl, siger hun.

Slipper for renter
Folketinget oplyser, at Simon Kollerup slipper for at betale renter af de 30.000 kroner, han uretmæssigt har modtaget. Det kunne han have risikeret, hvis han var almindelig borger.

– Når vi taler om sociale klienter, så vil de meget ofte have vanskeligt ved betale ’up front’ og bliver derfor nødt til at indgå en afdragsordning, hvor gælden løbende bliver tillagt renter, forklarer advokat med speciale i socialret Nikolaj Nielsen fra Elmer & Partnere. Han understreger dog, at rentekravet ikke pr. automatik rammer alle borgere, som har modtaget for meget i sociale ydelser.

Når det offentlige skal vurdere, hvorvidt danskere generelt skal straffes i form af renter, politianmeldelse eller andre sanktioner, er det af altafgørende betydning, hvorvidt borgeren selv har gjort opmærksom på fejlen, eller om kommunen afslører snyderiet.

Partifælle angriber Kollerup: Brugte Folketingslejlighed til familie og venner

– Hvis det handler om dagpenge, så er der en praksis om, at hvis det svarer til mere end tyve dages dagpenge – cirka 20.000 kroner – så anmelder A-kassen det konsekvent til politiet, hvis de altså vurderer, det er bevidst snyd, forklarer Nikolaj Nielsen.

Mogens Lykketoft sagde tirsdag, at Simon Kollerup selv har besluttet at betale pengene tilbage. Men det sker altså, efter Ekstra Bladet har afsløret hans indbringende fidus, hvor han reelt har boet hos kæresten og ikke i sin skatteyderbetalte politikerlejlighed.

Borgens kammerateri
De manglende konsekvenser for Simon Kollerup undrer Venstres klimaordfører Thomas Danielsen.

Han mener, socialdemokraten slipper alt for billigt i forhold til, hvad normale danskere ville have gjort.

– Det undrer mig, at der ikke kommer en sag ud af det. Jeg skal ikke kunne sige, om han har handlet i ond tro, men hvis det er tilfældet, så er der jo tale om bedrageri. Den slags medfører jo en straf, siger Thomas Danielsen.

Ifølge Venstres ordfører for fiskeri, landdistrikter og øer, så er det netop disse slags sager, som er med til at skabe en øget foragt for politikere i det danske samfund.

Samuelsen erkender: Venner og familie bor i min Folketings-lejlighed

– Jeg synes i og for sig, at det er en god ting, at vi har nogle lidt særlige forhold, der betyder, at vi godt kan bo på landet i Jylland og samtidig passe vores job i Folketinget.

– Men det har Simon Kollerup misbrugt, og så synes jeg, det er lidt mærkeligt, at Lykketoft kommer ud fra præsidiet og fortæller, at han bare skal betale tilbage og så slår vi en streg over det. Det er den form for kammerateri, der giver den øgede politikerleder i Danmark, siger han.

Rasede mod socialt bedrageri: Nu anklages han for samme fupfidus

Seneste nyt

En del gerningsmænd synes at gå fri

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.