Bombe under de blå

Søren Papes kryptiske svar i den spængfarlige Claus Hjort-sag har givet anledning til spændinger i blå blok

Følg Politik

Sagen om Claus Hjort Frederiksen er på alle måder betændt, og nu spreder de giftige ringe sig i det blå hav.

Regeringen har i månedsvis været presset af hemmelighedskræmmeriet omkring Claus Hjorts sigtelse for landsforæderi. Men nu er spørgsmålet om ophævelsen af Venstre-veteranens immunitet ved at udvikle sig til en bombe under sammenholdet i blå blok. Og lige nu står Søren Pape efter alt at dømme med detonatoren.

I et interview med Politiken har Konservatives formand åbnet for, at partiet vil stemme ja til at ophæve Venstre-profilens immunitet, så han kan blive tiltalt og stillet for en dommer for have røbet statshemmeligheder.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er det da også overvejende sandsynligt, at Konservative ender med at indtage det standpunkt, når de har drøftet sagen på et gruppemøde onsdag.

Tæl til 90
Hvis Socialdemokratiet samt støttepartierne SF og Radikale stemmer for, så kan Konservative blive tungen på vægtskålen. SF har tirsdag oplyst, at de vil stemme for at ophæve Claus Hjorts immunitet - Radikale mangler stadig at melde ud.

De fire partier plus Frie Grønne, der også har meldt ud, at de stemmer for, kan nemlig tilsammen mønstre 94 mandater.

Nok til et flertal udenom støttepartiet Enhedslisten, der allerede har gjort klart, at de ikke kan stemme for at ophæve immuniteten under de nuværende omstændigheder.

Dermed kan sagen ende med splittelse i en i forvejen groggy blå blok.

Vermund: Muligt justitsmord
Ifølge en rasende Pernille Vermund risikerer Søren Pape at bidrage til et justitsmord.

- Jeg mener ikke, at han har tænkt sig særligt godt om. Vi har at gøre med en type sag, som er selve årsagen til, at man som folketingsmedlem har immunitet. Vi har ikke immunitet, for at vi skal kunne begå bankrøveri og ikke blive stillet for en dommer.

- Vi har immunitet, fordi man ikke vil risikere, at en siddende regering potentielt begår et justitsmord på et medlem af Folketinget for oppositionen, siger hun til Berlingske.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
 

Liberal Alliance har meldt ud, at partiet ikke kommer til at ophæve Hjorts immunitet, så længe der ikke gives indsigt i sagens detaljer, har formand Alex Vanopslagh tweetet.

Ekstra Bladet har rettet henvendelse til både Nye Borgerlige og Liberal Alliance, der oplyser, at de ikke har yderligere at tilføje, så længe Konservative stadig ikke har taget en endelig beslutning.

Dansk Folkeparti vil beslutte sig på et gruppemøde onsdag morgen, har partiformand Morten Messerschmidt oplyst.

Ikke i blinde
Også Venstre er i sagens natur meget optaget af sagen, og har gjort det helt klart, at de ikke vil stemme for uden mere info.

- Jeg har fortalt justitsministeren, at jeg ikke synes, det er rimeligt at folketingsmedlemmer skal stemme i blinde til noget, som er så hemmeligt. At man skal tage stilling til noget, som man ikke kan få at vide, hvad er.

- Derfor har jeg sagt ved indledningen til den orientering, jeg var kaldt over til, at det, de delte med mig, agtede jeg at dele med folketingsgruppen. Jeg vil ikke bilde Venstres folketingsgruppe noget ind. Jeg vil ikke binde dem noget på ærmet. Så det blev en ikke-fortrolig orientering, så dermed kan man sige, at jeg ikke er blevet super meget klogere, sagde Jakob Ellemann-Jensen efter et møde i Justitsministeriet tirsdag.

OVERBLIK: Sådan forholder partierne sig til Claus Hjort-sagen

Mandag skal partilederne i Folketinget mødes med justitsminister Mattias Tesfaye (S).

Mødet handler om, hvorfor regeringen vil følge Rigsadvokatens indstilling om at rejse tiltale i sagen imod tidligere minister Claus Hjort Frederiksen (V).

Hjort er sigtet for at have lækket statshemmeligheder. Men hvis Hjort skal tiltales, kræver det, at et flertal i Folketinget ophæver Hjorts immunitet.

Her er et overblik over, hvordan nogle af partierne forholder sig til sagen:

* Socialdemokratiet:

Justitsminister Mattias Tesfaye (S) siger til DR, at regeringens indstilling er, at 'vi skal følge den anmodning, der er fra Rigsadvokaten og have respekt for det faglige arbejde, som er blevet foretaget der'.

* Venstre:

Formand Jakob Ellemann-Jensen (V) siger i en skriftlig kommentar, at alle folketingsmedlemmer skal have indblik i de sager, der skal stemmes om. Det gælder også Hjorts sag.

* SF:

SF's formand oplyser efter møde hos justitsminister, at partiet stemmer for at ophæve eksministers immunitet.

* De Radikale:

Har endnu ikke taget stilling, oplyses det til Ritzau.

* Enhedslisten:

- Folketinget er nødt til at se tiltalen. Der skal være åbenhed om den, siger retsordfører Rosa Lund til Ritzau.

* De Konservative:

Partiet tager Rigsadvokatens indstilling til efterretning.

- Vi må i en retsstat i udgangspunktet have tillid til anklagemyndigheden, men ser frem til at få fremlagt sagen på møde i Justitsministeriet, skriver politisk ordfører Mette Abildgaard på Twitter, men hun ønsker ikke at uddybe sit tweet yderligere.

* Dansk Folkeparti:

Retsordfører Peter Skaarup (DF) siger til Ritzau, at alle folketingsmedlemmer skal have fuld indsigt.

* Nye Borgerlige:

Formand Pernille Vermund siger til Jyllands-Posten, at partiet ikke stemmer for at ophæve Hjorts immunitet.

* Liberal Alliance:

Partiet kommer ikke til at ophæve Hjorts immunitet, så længe der ikke gives indsigt i sagens detaljer, har formand Alex Vanopslagh tweetet.

* Frie Grønne:

Frie Grønnes leder Sikandar Siddique har partiet på et møde tirsdag besluttet sig for at stemme for at ophæve Hjort Frederiksens immunitet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind