Bombe under Mette F: Kan smadre hendes store plan

Socialdemokratiets formand bliver gjort til syndebuk, og det gør ondt, fordi valget ikke længere er så langt ude i fremtiden

Mette Frederiksen står i en penibel situation, hvor hun skal forsøge at komme tørskoet igennem konflikten på det offentlige arbejdsmarked. Foto: Stine Tisvilde
Mette Frederiksen står i en penibel situation, hvor hun skal forsøge at komme tørskoet igennem konflikten på det offentlige arbejdsmarked. Foto: Stine Tisvilde

Mette Frederiksens ambitioner om at overtage statsministerposten risikerer at lide et alvorligt knæk.

Den truende storkonflikt er nemlig ren gift for den socialdemokratiske formand, der allerede nu kan se, hvordan hun har mistet opbakning blandt vælgerne i nogle meningsmålinger og lagt sig ud med dele af fagbevægelsen.

- Du kan nok regne ud, at vi ryster i bukserne over den her situation, konstaterer et af flere medlemmer af Socialdemokratiets folketingsgruppe, som Ekstra Bladet har talt med.

- Det gør ondt og er frustrerende. Men for mig er det ikke svært, vi bliver nødt til at holde fast i kursen, siger en anden.

To heste
Mette Frederiksens store problem er, at hun gerne vil fremstå som lønmodtagernes førstedame som formand for det gamle arbejderparti.

Men samtidig skal hun som troværdig statsministerkandidat sikre sig, at prisen for en offentlig overenskomst ikke bliver for høj. Dertil kommer, at hun må holde tand for tunge, hvis hun vil respektere den højt besungne danske model, hvor løndannelsen alene er et ærinde mellem lønmodtagere og arbejdsgiver.

Men den dobbeltrolle er der ringe forståelse for blandt flere af hendes støtter ude i landet.

Især de mørkerøde dele af fagbevægelsen har set sig sure på Mette Frederiksen, fordi de socialdemokratiske medlemmer af Danske Regioner og Kommunernes Landsforening har stemt for det omfattende lockoutvarsel.

Utilfredsheden kom tydeligt frem, da hun skiftede valgkreds til Nordjylland. Hvad der skulle have været en vindersag om Mettes hjemkomst, blev lynhurtigt skudt i sænk af lokale fagforeningsfolk, som flåede hende af programmet ved fagbevægelsens 1. maj-fejring i Aalborg.

Pisk fra for hjemkomst
På sin Facebook-profil fik Mette Frederiksen i forbindelse med sin politiske hjemkomst således kærligheden at føle fra adskillige brugere.

'Jeg er socialdemokrat, men det er ledelsen i partiet ikke. Det er smerteligt, at måtte stemme på et andet parti,' skrev eksempelvis Vivi Borgen.

Mette Frederiksen bad i et modsvar om et argument for angrebet. Svaret faldt prompte:

'Det er meget let at svare på. Lockouten i 2013 og hele polemikken omkring den.'

Blå Bjarne spøger
Netop konflikten i 2013 hænger stadig som en sort sky over Mette Frederiksen. Indgrebet mod lærerne blev gennemført af den tidligere partiledelse; Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon. To personer som Mette Frederiksen lå i hårde interne stridigheder med i årevis. To personer som Mette Frederiksen lige siden har forsøgt at lægge afstand til på en række områder.

Ikke desto mindre risikerer Mette Frederiksen også at måtte støtte et nyt lovindgreb og dermed fremstå som magtpolitiker uden blik for lønmodtagernes vilkår. Et prædikat ingen socialdemokrat ønsker. Især ikke når et valg skal afholdes inden for 15 måneder. Særligt et lovindgreb med kraftige fodaftryk til fordel for regeringen og arbejdsgiverne vil bekomme S-lederen ubekvemt, lyder det. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Mette Frederiksen, som ifølge partikontoret er på ferie.

 

Retter vreden mod DF og Radikale

Den pressede situation for Mette Frederiksen og partiet skyldes især, at både den radikale leder Morten Østergaard og Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl, har været ude med støttende ord til de offentligt ansatte, påpeger medlemmer af den socialdemokratiske Folketingsgruppe.

- Den radikale joke af en formand render og spiller fandango, som en MF'er konstaterer, og betegner i samme åndedrag DF som 'grotesk populistiske'.

- Vi er blevet sat i en svær situation, fordi vi er de eneste, der respekterer, at man ikke kan blande sig, siger en anden, der er oprigtigt 'overrasket' over den radikale kurs.

- Vi bliver jo fremstillet som de onde, fordi vi ikke har lovet noget.

Samstemmende for MF'erne er, at de mener Radikale med udmeldingerne går Enhedslisten og SF i bedene på den helt forkerte måde. Stærke tilsagn til lønmodtagerne risikerer nemlig at skade en fremtidig regering ledet af Mette Frederiksen. Det fremhæves, hvordan S-SF-samarbejdet inden valget i '11 netop havde skruet forventninger hos de offentlig ansatte så højt op, at de i realiteten var umulige at indfri og derfor kun kunne skuffe vælgerne. Den fejl ønsker S'erne ikke at gentage.

 

Professor: Tavsheden koster

Mette Frederiksen står i en rigtig møgsituation.

Det vurderer arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han bemærker, at Mette Frederiksens tilbageholdenhed skader hende i øjeblikket i manges øjne.

- Tavsheden tolkes helt tydeligt i befolkningen som om, at Socialdemokratiet giver regeringen og arbejdsgiversiden frit slag. Og det kan give bagslag ved det valg, som kommer inden for godt et år.

- Derfor er det en penibel situation for en socialdemokratisk formand, at hun ikke kan sige noget. Hun kan ikke tage afstand fra regeringens politik, som arbejdsgiver og hun bliver nødt til at stemme for et lovindgreb, når vi når så langt.

- Hvorfor vil en storkonflikt kunne skade Socialdemokratiet?

- Fordi det vil blive afsløret, at de ikke støtter lønmodtagerne. Rollen som arbejderparti er vekslet om til en arbejdsgiver-rolle efter manges opfattelse.

- Så kommer der et lovindgreb og Mette Frederiksen må stemme for, så håber hun helt sikkert, at valget ikke kommer før foråret næste år. Kommer det for tæt på, så kan det ramme hende og Socialdemokratiet vælgermæssigt.

- Det er møghamrende kedelig situation at skulle stemme for et lovindgreb over for nogle vælgere, som man ønsker at vinde tilbage som vælgere, påpeger Henning Jørgensen.

 

Fagboss: Uanstændigt over for lønmodtagerne

Dennis Kristensen sidder med til bords under forhandlingerne om overenskomsten på det kommunale område og har fuld forståelse for, at de offentlige arbejdsgivere har besvaret strejkevarslet med en lockout. Men at den er så omfattende, er helt uforståeligt, påpeger han.

- Det går galt, når man besvarer et begrænset strejkevarsel med en atomkrig. Det fatter jeg simpelthen ikke.

- Når man besvarer et strejkevarsel på ti procent med en fuldstændig lockout, så er det at slå de faglige organisationer til lirekassemænd. Det er et uskønt syn at se på fra partier, der påstår at være lønmodtager-venlige, siger FOA-formanden.

- Hvordan synes du, Mette Frederiksen som formand håndterer situationen?

- Hun har forsømt at sige til sine partifæller i de kommunale råd; 'slap nu af - det handler ikke om, at I skal smadre fagbevægelsen. Det handler om, at I har retten til at svare tilbage, men med samme kaliber våben, som lønmodtagerne har brugt'.

- Jeg forstår ikke Socialdemokratiets linje. Det opleves fuldstændig og aldeles udueligt.

- Bliver hun ikke nødt til at respektere sin rolle i den danske model?

- Respekt for, at hun ikke vil blande sig med offentlige udtalelser i konflikten. Det er fair og ordentligt. Men at partiet vælger, at konsensus mellem rød og blå side i KL og Regionerne er vigtigere end anstændigheden over for lønmodtagerne, det er jeg dybt betænkelig over for, siger han.

Dennis Kristensen foran mikrofonerne. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Dennis Kristensen foran mikrofonerne. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix