Annonce:
Annonce:

Bombe under Mette og Barbara: Statsministeriet står til mink-kritik

Minkkommissionen lægger op til en kritik af Statsministeriet. Det fremgår af høringsbreve, som kommissionen har udsendt, oplyser flere kilder til Ekstra Bladet

Statsministeriet med Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen i toppen står til at få kritik af Minkkommissionen. Foto: Jens Dresling
Statsministeriet med Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen i toppen står til at få kritik af Minkkommissionen. Foto: Jens Dresling
Annonce:
Følg Politik

En regulær bombe tikker under statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef, Barbara Bertelsen.

Ekstra Bladet erfarer fra flere kilder, at Minkkommissionen lægger op til en kritik af Statsministeriet i den beretning om mink-skandalen, som efter planen udkommer i slutningen af juni.

Ifølge Ekstra Bladets kilder fremgår det af høringsbreve, som kommissionen har udsendt til en række af de aktører, der har været til afhøring.

De, der står til kritik, modtager høringsbrevet, hvor der er et særskilt afsnit om deres rolle. Desuden er der et mere overordnet afsnit, hvor de enkelte myndigheders rolle og ansvar beskrives.

Her fremgår det, at kommissionen lægger op til en kritik af Statsministeriet.

En kritik, som vel at mærke 'går helt op', som en kilde beskriver det, med henvisning til at toppen af Statsministeriet ikke går ram forbi hos kommissionen.

Annonce:

Forskellige niveauer
Ifølge Ekstra Bladets kilder er der forskellige niveauer af den kritik, som kommissionen lægger op til. Således står Fødevareministeriet - der på daværende tidspunkt havde Mogens Jensen (S) i spidsen - til at få en særlig hård kritik.

Det er nu op til hver enkelt person, der er genstand for kommissionens kritik, at levere et svar på høringsbrevene. Herefter vil kommissionen komme med sin endelige beretning.

Minkkommissionen oplyser til Ekstra Bladet, at den præcise dato for offentliggørelsen af beretningen endnu ikke ligger fast. Men det bliver 'ultimo juni', lyder det fra kommissionen.

Ulovlig ordrer
Minkkommissionens arbejde har drejet sig om den ulovlige ordre, der blev givet til at slå alle landets mink ned.

Det var i november 2020, at regeringen traf den historiske beslutning om, at samtlige ca. 17 mio. danske mink skulle slås ihjel for at minimere risikoen for covid-19-smittespredning.

Annonce:

Konkret har kommissionen haft 'til opgave at undersøge og redegøre for det samlede begivenhedsforløb og for alle relevante myndigheders og ministres handlinger og involvering i beslutningen og udførelsen af beslutningen om, at alle mink i Danmark som led i indsatsen til bekæmpelse af covid-19 straks skulle aflives'.

Det fremgår af det såkaldte kommissorium.

Fokus på Statsministeriet
Mink-skandalen har allerede kostet Mogens Jensen posten som fødevareminister.

Men fra et tidligt stadie har Mette Frederiksen og Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, ligeledes været i fokus. Begge deltog således på det centrale møde i regeringens Koordinationsudvalg 3. november 2020, hvor det blev besluttet, at alle landets mink skulle aflives.

Og efter at have gransket forløbet lægger kommissionen altså op til, at der kan rejses en kritik af Statsministeriet. 

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Statsministeriet - og forsøger fortsat. 

Kulegraver mink-skandalen

Minkkommissionen undersøger og redegør for, hvad er skete, da regeringen i november 2020 besluttede, at alle mink i Danmark skulle aflives.

Allerede samme måned kostede sagen den daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) jobbet. Siden efteråret 2021 er 74 vidner blevet afhørt og i slutningen af juni udkommer kommissionens endelige beretning.

Beretningen skal vurdere lovgrundlaget for den dramatiske beslutning om aflivning på det tidspunkt, hvor regeringen traf beslutningen.

Kommissionen skal også redegøre for, hvordan regeringens ministre handlede, da det blev klart for dem, at der ikke var et lovgrundlag til at føre beslutningen ud i virkeligheden.

Minkkommissionen består af landsdommer Michael Kistrup (formand), juraprofessor Helle Krunke og advokat Ole Spiermann. Kommissionens udspørger er advokat Jakob Lund Poulsen

,

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: