Borgeres forslag skal rette op på politisk tillidskrise

Forslag om at lade borgere stille forslag i Folketinget skal rette op på mistilliden, vurderer kommentator

Et flertal af partierne i Folketinget har indset, at vælgerne og politikerne er ved at glide fra hinanden.

Det er netop årsagen til, at en bred samling af partier er gået sammen om et beslutningsforslag, der skal lade borgere komme til orde i Folketinget, hvis de kan opnå 50.000 underskrivere for et forslag, vurderer politisk kommentator Hans Engell.

- De politiske partier i Danmark er klar over, at der er lidt af en tillidskrise mellem vælgerne og politikerne, siger han.

Kan en borger det, skal vedkommende kunne stille beslutningsforslag direkte til Folketinget. Aftalen er støttet af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativt, De Radikale, SF og De Konservative. (Foto: Polfoto) Dansk politik Flertal vil lade dig stille forslag i Folketinget

- Selv om forslaget nok får begrænset betydning, er det et forslag, der forsøger at puste noget liv ind i folkestyret. Det er en måde at give vælgerne noget medindflydelse, som de ikke har haft tidligere, mener Hans Engell.

Aftalen er støttet af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Alternativet, De Radikale, SF og De Konservative. Kun Socialdemokraterne og Venstre står uden for flertallet.

- I de to store regeringsbærende partiers perspektiv bør tingene på Christiansborg og i Folketinget foregå efter de normale spilleregler.

- Jeg må sige, at det på en måde virker lidt forstenet. Men det er da klart, at det her forslag ikke er uden problemer, fordi det betyder, at 50.000 uden politisk ansvar kan få bragt ting til behandling i Folketinget og dermed optage Folketingets tid, siger Hans Engell.

43 kommentarer
Vis kommentarer