Annonce:
Annonce:

Borgmester i kæmpe julegave-bommert

2200 ansatte i Københavns Kommune fik i 2020 en skattefri julegave, men problemet er bare, at den ikke var skattefri, og nu risikerer de en regning for en gave, som de aldrig har brugt

For et år siden var Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning glad for at kunne give julegaver til sine ansatte. Men de endte med en regning i stedet for. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.
For et år siden var Beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning glad for at kunne give julegaver til sine ansatte. Men de endte med en regning i stedet for. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.
Annonce:
Følg Politik

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Der er intet som en god skattefri julegave fra sin arbejdsgiver.

Et klap på skulderen i en hård tid, og det var også, hvad Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i Københavns Kommune forsøgte sig med i 2020. Men det gik helt galt.

I en pressemeddelelse meldte Cecilia Lonning-Skovgaard, at den aflyste julefrokost betød, at hun i stedet for var klar med gavekort til de ansatte.

'Gaven kommer i form af et elektronisk gavekort på 150 kroner, som medarbejderne frit kan bruge ud fra en lang liste af aktiviteter i oplevelsesindustrien, der er tilknyttet gavekortet', lød det.

Og så kom den afgørende sætning i bunden. 'Gavekortet er ikke skattepligtigt'. Problemet er bare, at det ikke passer.

Annonce:

Skattestyrelsen bad nemlig kommunen om at lønindberette gavekortene, så modtagerne kom til at betale skat af disse. Og det er netop blevet stadfæstet i Landsskatteretten. Årsagen er, at gavekort efter mangeårig praksis sidestilles med kontanter og derfor ikke kan gives.

Og det er netop blevet stadfæstet i Landsskatteretten.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Det skulle have været en julegave, men endte med store problemer. Foto: Jan Sommer.
Det skulle have været en julegave, men endte med store problemer. Foto: Jan Sommer.
 

Absurd
Ekstra Bladet har talt med chefkonsulent & skatteekspert hos BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab Henning Boye, der oplyser, at de enkelte medarbejdere nu ender med en regning. Også selv om de ikke har brugt gavekortet.

- Det er jo absurd, men reglerne er skruet sådan sammen, at gavekort sidestilles med løn. Derfor er det mest ironiske, at en del af medarbejderne nu ender med en skatteregning for et gavekort, som de måske aldrig har fået brugt.

- Erfaringerne viser, at en stor del af udstedte gavekort aldrig bliver indløst. Og dem, der rent faktisk har brugt gavekortet, ville måske have takket nej til det, hvis de havde vidst, at der fulgte en skatteregning i kølvandet på gaven, siger han til Ekstra Bladet.

Annonce:

Dyr fornøjelse
Samtidig oplyser han, at det bliver en dyr fornøjelse for kommunen, hvis de skal betale tilbage. Det skal nemlig gøres med løntillæg, som der også skal betales skat af, så for at dække en skat på måske 75 kroner skal kommunen altså udbetale op mod 150 kr.

- Det er i mine øjne en afgørelse uden vindere. Ikke engang for Skattestyrelsen er det en sejr. Alle tænker jo, at det er at gå i små sko, at kræve skat af gavekort på 150 kr., og at myndighederne burde bruge deres kræfter på større sager. Derfor får de ingen som helst goodwill ud af sådan en sag.

- Jeg forstår ikke, hvordan kommunen kunne love sine ansatte, at gavekortet var skattefrit. Et hurtigt opkald til en erfaren skatterådgiver ville have afsløret, at skattemyndighederne ikke accepterer den slags, lyder det fra Henning Boye.

Ekstra Bladet har også talt med Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, der har sendt en række skriftlige citater fra ressourcedirektør Jeppe Bøgh Andersen.

Svar fra ressourcedirektør Jeppe Bøgh Andersen

Hvordan kan I love en skattefri gave til jeres medarbejdere, når de her regler er helt klare på området? Burde I ikke have tjekket op på reglerne?

'Vi undersøgte tingene, inden vi sendte julegavekort til medarbejderne. Vi sikrede at gavekortet lå under grænsen for skattefri gaver, at det ikke kunne ombyttes til kontanter og at det var afgrænset til visse oplevelser eller restauranter. Vores samlede vurdering var derfor, at vi var inden for reglerne. Vi har ikke været enige i Skattestyrelsens vurdering, men er blevet underkendt af Landsskatteretten, hvilket vi har taget til efterretning. Men det er ærgerligt, at påbuddet fra Skattestyrelsen nu er kommet til at overskygge intentionen med gavekortet. Det er også ærgerligt for den enkelte medarbejder, der nu bliver beskattet med cirka 55-85 kroner', skriver ressourcedirektør Jeppe Bøgh Andersen.

Hvad tænker I om de her regler og sagen generelt?

'Det er ærgerligt. Coronasituationen har gennem det meste af 2020 krævet en meget stor indsats fra alle vores medarbejdere, så vi har kunnet omstille vores indsats og tilbud til borgerne. Den indsats ville vi gerne anerkende ved at erstatte julefrokosterne – som vi jo ikke havde mulighed for at afholde – med et gavekort. Derfor er vi selvfølgelig rigtigt ærgerlig over, at vi ikke har fået medhold i klagen.

Hvordan vil i løse problemet? Kan jeres medarbejdere, der har fået gaven, se frem til at få skatteudgifter dækket af kommunen?

'Da vi ikke har fået medhold i klagen over påbuddet, betyder det, at gavekortene vil blive beskattet hos alle medarbejdere, der har modtaget det. Alle medarbejdere har modtaget et brev om indberetningen i eBoks og får en ny opgørelse for skatteåret 2020, hvor beløbet er påført. Beløbet vil blive beskattet som almindelig løn og vil betyde en ekstra beskatning på cirka 55-85 kroner afhængigt af den enkeltes personlige skatteforhold. Vi har desværre ikke mulighed for at kompensere dem for sidste år, men vi planlægger en rigtig julefrokost i år, skriver Københavns Kommune til Ekstra Bladet.

Annonce:

I 2021 blev der lavet en ny lov, der betyder, at arbejdsgivere i hele 2021 kan give deres medarbejdere et eller flere skattefri oplevelsesgavekort på op til 1.200 kr. - udover de sædvanlige gaver og mindre personalegoder på op til 1.200 kr.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Lyt til Ekstra Bladets politiske podcast 'Ingen kommentarer' herunder eller i din podcastapp. I denne uge handler det om de manglende sms'er i mink-sagen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Deres løgne skyldes had eller kærlighed til Messerschmidt
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: