Borgmester uvidende om flygtningeø: - Jeg blev ringet op af TV ØST

Regeringens finanslovsudspil indbefatter at samle personer på tålt ophold på en ø i Vordingborg Kommune. Borgmester Mikael Smed var dog ikke blevet inddraget i de planer

Politisk kommentator Henrik Qvortrup kaster sit kritiske blik på den del af finansloven, der vedrører deportering af udviste kriminelle til øen Lindholm. Producer: Kristian Hansen
Følg Politik

Beslutningen om, at den øde ø Lindholm ved Møn skal huse udviste og kriminelle udlændinge, har ryddet nyhedsfladen fredag eftermiddag, og lige så meget, som den har overrasket i den brede offentlighed, er den kommet som et chok for borgmesteren i Vordingborg Kommune.

Udviste udlændinge sendes til øde ø

Mikael Smed (S) fik nemlig først fredag besked om, at hans kommune skulle lægge ø til regeringens projekt om at samle kriminelle og udviste indvandrere på en ø.

- Jeg har ikke hørt om det før i dag, da jeg blev ringet op af TV ØST, siger Mikael Smed til Ekstra Bladet.

- Du må føle dig lidt røvrendt, når du ikke bliver orienteret om, at der skal ligge en ø med kriminelle asylsøgere i din kommune?

- Ja, især når jeg så synes, at det er en dårlig idé. Så gør de det ikke bedre.

- Så du er svært utilfreds med den nyhed, du har fået i dag?

- Ja, lyder det helt kort fra borgmesteren.

(Artiklen fortsætter efter videoen)

Dansk Folkeparti har lavet en video, der illustrerer, hvordan udviste, kriminelle udlændinge skal flyttes ud på øen.

Til kamp mod ø
Et lyspunkt for den utilfredse borgmester er dog, at finansloven ikke er blevet vedtaget endnu.

- Vi skal nok arbejde på at kigge på, hvad det er for nogle argumenter for overhovedet at flytte den. Grundlæggende må man kigge ind i, hvad det er for et problem, der er i Jylland, og hvordan man så løser det, uden bare at flytte det et andet sted hen.

I dag bliver Lindholm brugt at DTU, der forsker i virusinfektioner på den øde ø. Foto: Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering/Ritzau Scanpix
I dag bliver Lindholm brugt at DTU, der forsker i virusinfektioner på den øde ø. Foto: Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering/Ritzau Scanpix
 

Bliver øen rent faktisk til noget, kan borgmesteren godt forstå, hvis borgerne er utrygge.

- Hvis det så alligevel bliver en realitet, så skal vi kigge i, hvordan man løser det. Den utryghed, som tilstedeværelsen af de her afviste asylsøgere, giver.

Lokal DF'er om øde ø: Jeg er ked af det

FAKTA: Aftalen om Lindholm

* Opholdsstedet kommer til at hedde Udrejsecenter Lindholm. I forvejen findes Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland. Det bliver ikke lukket, men fremover vil det kun være for afviste asylsøgere, der ikke har gjort noget kriminelt.

* Centret på Lindholm vil være for udlændinge på tålt ophold og afviste asylsøgere, som har begået særlige former for kriminalitet.

* Det er Kriminalforsorgen, der kommer til at drive centeret. Politiet vil være til stede døgnet rundt, og der etableres detentionsfaciliteter, hvor anholdte kan opholde sig i kortere tid, indtil de kan transporteres væk fra øen.

* Færgerne til og fra Lindholm vil være indstillet fra sidst på aftenen til næste morgen.

* Etableringen af centeret vil ske trinvist frem mod 2021, hvor det forventes, at centret kan tages i brug. 

* Centret vil have en kapacitet på 100 pladser med mulighed for yderligere 25 pladser. Der vil desuden blive etableret faciliteter til centrets medarbejdere og politiet.

Kilde: Finansministeriet

Se hele Qvortrups analyse af finansloven for 2019.
 

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind