Borgmestre i oprør: - Fuldstændig grotesk

Flere borgmestre går nu sammen i håbet om også at kunne lempe på restriktionerne

Borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen håber at kunne lempe på restriktionerne. Foto: Claus Bonnerup
Borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen håber at kunne lempe på restriktionerne. Foto: Claus Bonnerup
Følg Politik

Til trods for at det går godt i Esbjerg Kommune, når man tager coronabrillerne på, får kommunen med et incidenstal under bekymringsgrænsen ikke lov til at lempe på restriktionerne.

For Esbjerg Kommune er ifølge Danmarks Statistik ikke en del af Vestjylland, hvor restriktionerne planmæssigt skal lempes, således at flere elever kan komme tilbage på skolebænken.

- Det er fuldstændig grotesk, at vi ikke får lov til at lempe på restriktionerne, på trods af at vi har de lave smittetal, siger borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V) til Ekstra Bladet.

- Vores elever skal jo ikke til at krydse kommunegrænser, men blot fra skole til hjem.

Artiklen fortsætter under videoen

Få et overblik over den aktuelle vaccinesituation her

Her er to smittet: Mette må ha' en dårlig dag

Ikke alene
Kommunens incidenstal er 18,2, og sammen med en række andre kommuner landet over får de altså ikke lov til at lempe på restriktionerne, selvom de holder smitten i bund.

Har man et incidenstal over 20, er man over bekymringsgrænsen.

Paradoksalt er det også, at Varde Kommune, hvor Danmarks vestligste punkt, Blåvandshuk, befinder sig, heller ikke er indbefattet af Danmarks Statistiks definition af Vestjylland.

Blandt andet det har fået borgmestrene i kommunerne Varde, Esbjerg, Tønder og Fanø til at gå sammen i et fælles brev til Folketingets partiledere om, at kommunerne også skal inkluderes i de regionale lempelser.

Artiklen forsætter under billedet ...

Fra venstre borgmester i Varde Kommune Erik Buhl (V), borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen (V), borgmester i Fanø Kommune Sofie Valbjørn  (ALT).   Privatfoto
Fra venstre borgmester i Varde Kommune Erik Buhl (V), borgmester i Esbjerg Kommune Jesper Frost Rasmussen (V), borgmester i Tønder Kommune Henrik Frandsen (V), borgmester i Fanø Kommune Sofie Valbjørn (ALT). Privatfoto
 

'Som en del af Vestjylland vil vi indtrængende opfordre til, at folkeskolen, ungdomsuddannelser, udendørs idrætsaktiviteter og detailhandlen genåbnes også i vores område,' lyder det blandt andet i brevet, der er underskrevet borgmestrene i de fire vestjyske (?) kommuner.

Her argumenterer de fire borgmestre videre for, at der er styr på de væsentlige processer i forbindelse med forebyggelse af smitte.

Læs hele brevet her

Åbn de sydvestjyske kommuner Esbjerg, Tønder, Varde og Fanø

I Esbjerg, Tønder, Varde og Fanø kommuner undrer vi os meget over, at vi ikke er omfattet af de foreliggende planer for en genåbning. Som en del af Vestjylland vil vi indtrængende opfordre til, at folkeskolen, ungdomsuddannelser, udendørs idrætsaktiviteter og detailhandlen genåbnes også i vores område. Vores unge har brug for at komme i skole og lokalt opleve mere frihed. De bevæger sig ikke på tværs af kommunegrænser til den østlige del af Jylland, hvor smitten er langt højere.

En genåbning af de fire kommuner er oplagt set i lyset af:

• Lave incidenstal Alle fire kommuner udviser lave incidenstal på kun hhv. 0 på Fanø, 18,2 i Esbjerg, 32,2 i Tønder og 42,1 i Varde. To af kommunerne, Fanø og Esbjerg, ligger endda under bekymringsgrænsen, idet de har under 20 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge. Vi har med andre ord rigtigt godt styr på smittetallene.

• Høj rate af vaccinerede En meget høj andel af beboere på plejehjem og ældre 85+ er vaccinerede som følge af en effektiv og dedikeret indsats for at nå alle i disse målgrupper, som ønsker vaccination. Vores mest udsatte borgere er således i høj grad beskyttet mod coronasmitte.

• Effektiv opsporing og isolering Esbjerg er en af de kommuner, som er gået forrest i bestræbelserne på, at kommunerne skal spille en aktiv rolle i opsporingen af smittede. Et dedikeret kommunalt opsporingsteam bidrager således hver dag til at opspore og isolere smittede i egnede lokaler, hvis de har behov for det. Et tilbud, som er åbent 24/7, også i ferier og weekender.

• Klar til test Et effektivt kommunalt test-setup tester allerede nu på skoler og andre steder, hvor det er nødvendigt. Vi har uddannet testpersonale, som fra 1. marts også vil være klar til at teste to gange ugentligt på alle kommunale skoler i takt med, at eleverne vender tilbage

Som det fremgår, har vi på alle væsentlige parametre styr på processen. På den baggrund appellerer vi til, at Folketinget inkluderer Esbjerg, Tønder, Varde og Fanø kommuner i genåbningsplanen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) mødtes tirsdag eftermiddag med partilederne for at drøfte genåbning. Sidste uge præsenterede han og regeringen planer for en intensiveret teststrategi i forbindelse hermed

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind