Borgmestre kræver ret til at kunne fravælge leverandører i skattely

Mindst 20 borgmestre vil have lov til at sortere virksomheder fra, der sender udbytte til skattely

Mindst 20 borgmestre er trætte af at hyre og betale selskaber, der har ejerskaber i lande, der karakteriseres som skattely. Det viser en rundspørge foretaget af avisen Kommunen.

- Vil du bakke op om et krav til regeringen om at give kommunerne hjemmel til at kunne fravælge leverandører, der har ejere i skattelylande, lød spørgsmålet.

25 borgmestre har valgt at svare. Heraf tilkendegav 20 deres opbakning, mens de resterende 5 svarede "ved ikke".

Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S) er en de borgmestre, der ønsker en lovændring.

- Folketinget og regeringen må skride ind, når de ser problemerne, og når det kan konstateres, at der er virksomheder, der foretager aggressiv skatteplanlægning, siger han.

DF kræver dobbelt op på kamp mod skattely

På Fanø er borgmester Erik Nørreby (V) klar til at trække en streg i sandet.

- Hvis lovgiverne ikke vil være med til at løse problemet, eller hvis de ikke kan finde ud af det, så må vi jo i kommunerne beslutte, at der er virksomheder, vi ikke vil handle med, mener Erik Nørreby.

Det er dog ikke alle borgmestre, der ønsker sig en revideret - eller ny - regulering som løsning.

- Det er et meget komplekst spørgsmål at svare ja eller nej til, så det vil jeg undlade at gøre. Regulering kan også føre til øget bureaukratisering, og det er ikke vejen frem, pointerer Allerøds borgmester Jørgen Johansen (K).

Minister: Voldsom stigning i underretninger om hvidvask

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) fremhæver, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er på vej med en vejledning over mulighederne for at droppe selskaber med ejerskaber i skattely.

- Når det gælder krav om andre skatteforhold, for eksempel, at virksomheden har en skattepolitik, så er der nogle begrænsninger i EU's udbudsregler, der giver udfordringer, siger han.

Helt grundlæggende er det ikke ulovligt at udnytte dansk og europæisk skattelovgivning til at sende skattefri udbytter til skattelylande.