Borgmestre til regeringen: Stop nu det kærestepenge-kaos

Flere af landets borgmestre kritiserer nu Christiansborg for at have lavet forhastet lovsjusk

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Håndteringen fra regeringen af sager og klager om gensidig forsørgelsespligt er noget uskønt rod. Sådan lyder det nu fra en stribe borgmestre. Det skriver Avisen.dk.

Kommunerne har håndteret den type sager helt forskelligt. Konsekvensen er, at en arbejdsløs på kontanthjælp i Frederikssund får noget helt andet udbetalt end en arbejdsløs i Skive.

LÆS OGSÅ: Nyt kærestebrev får høvl: Den går altså ikke, KL

- Lovgivningen er tåbelig, siger V-borgmester John Schmidt Andersen fra Frederikssund.

Og han er langt fra den eneste. Hans kollega i Norddjurs Kommune, borgmester Jan Petersen (S), er frustreret.

- Jeg selv og kommunens medarbejdere bliver skydeskive for de borgere, der har mistet penge, og det kan jeg godt forstå. I den her sag har lovgiverne været meget dårlige til at fortælle os, hvad der er rigtigt og forkert, siger Jan Petersen.

Flere kommuner har begået så alvorlige fejl i sagsbehandlingen, at arbejdsløse skal have den kontanthjælp tilbage, som kommunen uretmæssigt har trukket. For nogle arbejdsløse er det helt op til 50.000 kroner, de har til gode.

I København er det hundredevis af sager, der skal tages op igen.

- Jeg vil ikke gøre mig til smagsdommer over lovens og vejledningens kvalitet, men vi kan konstatere, at der er flere kommuner, som står i en lignende situation, hvor de har haft problemer med administrationen af de nye regler, skriver Anna Mee Allerslev (R) i et skriftligt svar til Avisen.dk.

Borgmester i Skive Peder Christian Kirkegaard mener, at det er staten, der bør betale regningen.

LÆS OGSÅ: Lovligt? Kommuner tilbageholder trukne kærestepenge

- Hvis vi er mange kommuner, der ikke synes bekendtgørelsen har været tydelig nok, kan det være et rimeligt krav, siger Peder Christian Kirkegaard.

Behov for mere vejledning
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har tidligere skrevet til Avisen.dk, at det er afgørende, at kommunerne får ryddet op i rodet om de såkaldte kærestepenge.

LÆS OGSÅ: Minister: Afgørende at kommuner får styr på kærestepenge

Men der burde have været bedre vejledning fra KL og Ankestyrelsen, lyder det fra Helsingørs borgmester Benedicte Kiær (K).

- Som jeg forstår det, fremgår det faktisk af lovgivningen, at der skal sendes to partshøringsbreve. Det skulle vi selvfølgelig have fået øje på. Men at så mange kommuner på samme måde som Helsingør har læst lovændringen forkert, må man nok tage som et udtryk for, at det ikke står specielt tydeligt – og der kunne vi godt have brugt lidt mere vejledning, skriver Benedicte Kiær i et svar til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: Nyt brev afslører: Stop udbetaling af kærestepenge

KL har i et brev til landets kommunaldirektører anbefalet kommunerne at bremse efterbetalingen af kontanthjælp til arbejdsløse, hvis sager er smækfulde af fejl.

KL afviser, at anbefalingen gælder alle sager. Ifølge foreningen gælder den kun allerede afgjorte sager. Det forstår Frederikssunds V-borgmester ikke en lyd af.

LÆS OGSÅ: Her er brevet, der lammer kærestepenge-sagerne

- Jeg læser klart anbefalingen sådan, at vi skal være besindige. Derfor har jeg ladet min organisation vide, at vi stopper sagsbehandlingen, siger John Schmidt Andersen.

'Det er jo snyd'
Borgmesteren fra Frederikssund erkender, at kommunerne skal følge forvaltningsloven. Han tror derfor også, at regningen i sidste ende lander hos de kommuner, der har begået fejl.

Men det virker forkert, synes han.

LÆS OGSÅ: Borgmester: Vi har fejlet i sager om kærestepenge

- Det her er skatteydernes penge, og det er jo snyd, hvis en arbejdsløs, der foran sagsbehandleren har tilstået, at han er samlevende, skal have penge tilbage, mener John Schmidt Andersen.

Det mener en sydfynsk partikammerat ikke.

- I Svendborg har vi af egen drift valgt at genoptage samtlige sager – uagtet om borgerne selv har klaget. Det er sket ud fra en lighedsbetragtning, og fordi vi ikke synes, at alle skal vente, siger Lars Erik Hornemann, der er borgmester i Svendborg Kommune.

S: Kommuner er ikke lovligt undskyldt
På Christiansborg afviser Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører al snak om, at staten skal betale for de mange fejl, som kommunerne nu må bruge penge på at rette op.

LÆS OGSÅ: Politikere får mundkurv på om fejl i sager om kærestepenge

- Det eneste, jeg kan sige, er, at kommunerne er nødt til at kigge på hver enkelt sag og finde ud af, hvordan de vil forholde sig til den. Hvis de tager den nemme løsning og bare betaler til alle, så må de selv tage ansvaret for det, siger Lennart Damsbo-Andersen.

Han mener, at lovgivningen er klar, og at der ikke er nogen undskyldning for de mange fejl.

- Jeg er med på, at man kan have en opfattelse af, at det altid er afsenderen, der har en forpligtelse til, at budskabet kommer rigtigt igennem. Man må beklage, at det ikke er sket i denne her sag, men lovgivningen er i hvert fald klar, siger Lennart Damsbo-Andersen.

86 kommentarer
Vis kommentarer