Annonce:
Annonce:

Brevstemmer i Georgia kan afgøre Senatet og præsidentvalg

USA holder vejret, mens Georgia tæller stemmer i tæt og muligvis afgørende senats- og præsidentvalg

Annonce:
Følg Politik

Noget tyder på, at delstaten Georgia kan blive centrum for meget amerikansk politik de næste timer og måneder. Ud over et tæt præsidentvalg ser staten ud til at blive afgørende for, hvor flertallet i Senatet ender.

Torsdag er der ifølge delstatens indenrigsminister, Brad Raffensperger, mindst 47.000 stemmer tilbage, som mangler at blive talt op og føjet til statens resultat.

På indenrigsministeriets hjemmeside kan man se, at de stemmer, der er talt op, giver en føring til den siddende republikanske præsident, Donald Trump, over hans demokratiske udfordrer, Joe Biden, på omkring 13.000 stemmer.

Georgia har 16 valgmænd og kan dermed spille en afgørende rolle i de to kandidaters forsøg på at opnå de 270 valgmænd, der skal til for at blive præsident.

Annonce:

- Vi er godt klar over, at med et tæt præsidentvalg og muligheden for flere valg, der ender i en anden valgrunde, er landets øjne på Georgia lige nu, siger Brad Raffensperger i en meddelelse torsdag eftermiddag dansk tid.

Han oplyser, at alle stemmer i staten siden valgdagen har været låst inde og videoovervåget.

Resultatet af Georgias senatsvalg kan også meget vel betyde, at flertallet i det ene kammer af Kongressen først afgøres i januar.

Fire senatsvalg er uafklarede, og de to sider i Senatet står til hver 48 pladser.

To af de uafklarede senatsvalg er i Georgia. I det ene står det allerede nu klart, at ingen kandidater kommer i nærheden af de 50 procent, som det kræves for at vinde.

Derfor skal de to kandidater med flest stemmer - en demokrat og en republikaner - ud i en anden valgrunde i januar.

I det andet valg har den siddende republikanske senator, David Perdue, en føring.

Men i takt med, at de sidste stemmer er blevet talt og føjet til resultatet i løbet af torsdag, er hans stemmetal faldet ned under 50 procent, viser Georgias indenrigsministeriums hjemmeside.

Annonce:

Hvis ikke de manglende stemmer bringer ham over 50 procent af stemmerne igen, skal også han ud i en anden valgrunde i januar.

Det vil betyde, at hverken Republikanerne og Demokraterne kan nå mere end 50 stemmer i Senatet, før de to valg er afgjort.

Hvis der er stemmelighed i Senatet, kan en vicepræsident kaste en afgørende stemme. Derfor afhænger kontrollen med Senatet også af, hvordan præsidentvalget falder ud.

Georgia er normalt ikke en stat, der plejer at være tæt løb i. Ved midtvejsvalget i 2018 var Demokraterne tæt på at vinde guvernørvalget, men før det har det normalt været en sikker republikansk stat.

Siden 2016 har Demokraterne dog oplevet en fremgang i forstæderne omkring delstatens største by, Atlanta. Det ser også ud til at være tilfældet ved årets valg.

OVERBLIK: Her har Trump protesteret over stemmeoptællingen

Det amerikanske præsidentvalg mellem Republikanernes Donald Trump og Demokraternes Joe Biden er ikke afgjort torsdag morgen dansk tid.

I flere afgørende svingstater har præsident Donald Trumps lejr protesteret over stemmeoptællingen, som han enten vil have stoppet eller til at gå om.

Få et overblik over de stater, hvor Trump-lejren har indgivet søgsmål.

* Wisconsin (Joe Biden er udråbt som vinder):

- Trumps kampagne har bedt om en omtælling, da den påstår at have observeret uregelmæssigheder i flere amter.

- Det er muligt at kræve en omtælling i Wisconsin, hvis valget afgøres inden for blot en procent af vinderens totale antal stemmer.

- Torsdag morgen har Joe Biden 1.630.542 stemmer, mens Donald Trump har 1.610.007 ifølge radiostationen NPR.

- Dermed er forskellen knap 1,3 procent og altså større end den maksimalt ene procent. 99 procent af det forventede antal stemmer er talt op.

* Georgia (Ingen vinder udråbt):

- Donald Trumps kampagne vil have standset optællingen af stemmer og har indgivet et søgsmål. Her hævdes det, at republikanske observatører har set uregelmæssigheder i forbindelse med optællinger af brevstemmer i delstaten.

- Republikanernes formand i Georgia, David Shafer, har på Twitter skrevet, at partiets observatører så en kvinde blande 50 stemmesedler med bunken af forhåndsafgivne stemmer.

* Michigan (Joe Biden er udråbt som vinder):

- Trumps kampagne vil have stoppet optællingen og have de allerede optalte stemmer gransket, fordi kampagneholdet ikke har fået lov til at observere stemmeafgivningen på 'flere lokationer'.

* Pennsylvania (Ingen vinder udråbt):

- Trump-lejren har krævet, at optællingen skal stoppe. De mener blandt andet, at de valgtilforordnede er demokrater, der gemmer republikanske stemmer væk i stedet for at tælle dem med.

Kilder: BBC, AP, Washington Post.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det er rent hykleri og lugter langt væk af hævn
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: