Brian M. taget i vrøvl: Udlændinge gider ikke datacentre i Danmark

Tomme advarsler fra den konservative profil, der bare kunne have spurgt sin formand til råds

Brian Mikkelsen tegnede sort billede af udsigten til datacentre i Danmark. Nok en smule for pessimistisk, set i lyset af mandagens store nyhed. (Foto: Anthon Unger)
Brian Mikkelsen tegnede sort billede af udsigten til datacentre i Danmark. Nok en smule for pessimistisk, set i lyset af mandagens store nyhed. (Foto: Anthon Unger)

Et stort Apple-datacenter vil fra 2017 begynde at se dagens lys i Foulum nær Viborg.

Men så sent som 2. februar tegnede den tidligere konservative erhvervsminister Brian Mikkelsen et anderledes dystert billede af udsigten til store datacentre i Danmark. Det skete i et blogindlæg hos Version2.dk.

- I Sverige har Facebook netop etableret et datacenter, og Google etablerede for et par år siden et stort data-center i Finland. Herhjemme sker der til gengæld ikke noget, skrev han bl.a.

Her tre uger senere klinger den formanende konservative pegefinger en smule falsk.

Pape tav
Brian Mikkelsen kunne være blevet en hel del klogere, hvis han havde talt med sin partiformand, Søren Pape Poulsen, der som tidligere Viborg-borgmester i tre år har arbejdet på at få Apple til Danmark og derfor på tætteste hold har fulgt, hvordan amerikanernes interesse er blevet varmere og varmere.

I sit blogindlæg piver Brian Mikkelsen især over, at høje elpriser skræmmer udlændinge fra at investere i Danmark.

Ro på Viborg: Apple skaber kun 20-40 it-job

Her er den nye Apple-mark

- Jeg synes, at vi herhjemme skal se på, om vi kan lave en ordning, så datacentre får adgang til billigere el, skrev han.

Ekstra Bladet fangede Brian Mikkelsen på en telefon.

- Brian Mikkelsen, glemte du at spørge den formand om, hvad han havde gang i hjemme i Viborg?

- Jeg vidste ikke, hvad han havde gang i hjemme i Viborg. Nu ved vi jo ikke, hvad der er årsagen til, at Apple er kommet til Danmark andet end, at der er en masse vedvarende energi og en fantastisk omformer station deroppe. Jeg ved ikke, hvilken aftale der er lavet omkring energipriser eller noget som helst. Det er hemmeligt, ser det ud til.

Sådan kommer datacentre til at se ud ifølge Apple (Foto:Apple)
Sådan kommer datacentre til at se ud ifølge Apple (Foto:Apple)

Tre år
- Så jeg glæder mig bare over, at der kommet et sådant datacenter i Danmark. Det er fantastisk, fordi det genererer en masse viden og arbejdspladser.

- Men inden du langede ud efter regeringen, skulle du så ikke have talt med din partifælle om, at et stort datacenter var på trapperne. Forhandlingerne har kørt i tre år?

- Dem har han jo ikke orienteret mig om. Det her er et generelt indlæg om, at jeg gerne vil have flere datacentre. Nu får vi så et gigant-mega-center. Jeg vil gerne have flere datacentre. Det er efter en dialog med en hulens masse mennesker i branchen, som fortæller, om de udfordringer der er. Jeg har fået sindssygt mange henvendelser.

- Det er rigtig, rigtig godt, at Apple er kommet, men der mangler stadig alle mulige andre datacentre.

- Viser det ikke bare, at det er mere kompleks end bare nogle lavere afgifter. Var du ikke for hidsig ved oppositions-mikrofonen?

- Nej, jeg skriver netop, at det er mange forskellige ting. Men energisektoren er en del af det, eksempelvis tabte vi kampen til Sverige om Facebooks datacenter, fordi de gav en rabat på energien.

- Men tilbage står, at alle de problemer, du stiller op i dit indlæg, viser sig at være ligegyldige - i hvert fald for Apple.

- Ja, det der har betydet noget for dem, har været, at de har adgang til massivt meget energi i Viborg pga. omformerstationen og der er vedvarende energi.

Positivt-positivt
- Så de problemer, du opstiller i din blog, er ren polemik?

- Nej, det de ting jeg hører fra folk i branchen, der er udfordringerne.

- Men der er jo udfordringer i alle brancher. Erhvervslivet vil altid gerne have lavere afgifter...

- Udfordringen herhjemme er, at vi ikke har haft nogen datacentre. Det siger branchen, er smadderærgerligt. Det er der mange forskellige årsager til. Så er det lykkedes via en ihærdig indsats at få Apple til. Jeg kan kun sige, det er en positiv historie.

- Er du træt af, at du fik skrevet, at det er svært at få datacentre til Danmark?

- Næh, for det var det jo. Men det er jo lykkedes. Det har været en lang sej kamp...

- Ville du ønske Søren Pape Poulsen lige havde fortalt dig, at Apple var på vej?

- Næh, det er godt, han har holdt det hemmeligt, samtidig med at jeg prøver at arbejde på, der kommer nogle andre. Jeg opfatter det som positivt-positivt.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Men for en gruppe af danskere er julen svær