Britta-sagen: Mistænkt mand anholdt i Sydafrika

Efter en international arrestordre fra bagmandspolitiet er en mistænkt mand anholdt i Sydafrika i svindelsagen fra Socialstyrelsen om 111 millioner kroner

En person er anholdt i Britta-sagen.
Følg Politik

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

En mand, der kan sættes i forbindelse med svindelsagen fra Socialstyrelsen, er anholdt i den internationale lufthavn i Johannesburg, Sydafrika.

Det oplyser politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) - også kaldet bagmandspoltiet.

'Manden i lufthavnen er anholdt, fordi vi mener, han har haft en hovedrolle i at bruge pengene, som savnes i Socialstyrelsen', siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK i en pressemeddelelse.

'Derfor er han sigtet for omfattende hæleri, som kan give op til otte års fængsel under særligt skærpende omstændigheder', fortæller han.

Den sigtede mand i svindelsagen til 111 mio. kr. blev på baggrund af en dansk arrestordre anholdt af lokale myndigheder, da han forsøgte at rejse ud af landet tirsdag aften.

Ekstra Bladet kunne mandag afsløre, at den medsigtede mand var rejst til Sydafrika. Det viste fortrolige indrejsedokumenter fra de sydafrikanske myndigheder, som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Den hovedmistænkte i svindelsagen til 111 mio. kr. - Britta Nielsen -  er også flygtet til Sydafrika via Schweiz 23. september, kunne Ekstra Bladet afsløre på baggrund af fortrolige indrejsedokumenter.

'Vores hovedfokus er fortsat at anholde den 64-årige hovedmistænkte, men i den samlede opklaring af svindelsagen fra Socialstyrelsen er anholdelsen af manden i lufthavnen et vigtigt skridt', siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK.

Den anholdte mand er blandt tre mistænkte personer, som er sigtet for hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Anholdelsen skete tirsdag aften, og den anholdte sigtede mand er nu blevet varetægtsfængslet af en sydafrikansk domstol.

Han er tidligere i forløbet blevet varetægtsfængslet in absentia i Danmark. Af hensyn til den samlede efterforskning har lokale myndigheder i Sydafrika og SØIK ønsket at holde anholdelsen hemmelig indtil nu.

Der vil nu blive sendt en officiel udleveringsanmodning til Sydafrika med henblik på at få den pågældende strafforfulgt i Danmark.

'Jeg håber og tror på en smidig proces, men i sidste ende er spørgsmålet om udlevering naturligvis op til de lokale myndigheder og domstole', siger politiinspektør Thomas Anderskov Riis.

Både Sydafrika og Danmark har tiltrådt Udleveringskonventionen fra 1957.

Der er i Københavns Byret nedlagt navneforbud i forhold til manden.

Ved du noget? Tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms på 1224 (alm. takst)

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind