Annonce:
Annonce:

Brød reglerne: Tiggede om gratis Seebach-billetter

Lars Løkke Rasmussens hustru, Sólrun, benyttede Statsministeriet til at skaffe eftertragtede billetter til Rasmus Seebach-koncert

Journalist Janus Østergaard udlægger her sagen. Producer: Martin Lorentsen
Annonce:
Følg Politik

Det er en god idé at være gift med landets statsminister, hvis man vil skaffe eksklusive billetter til en lukket koncert med pop-ikonet Rasmus Seebach.

Lars Løkke Rasmussens hustru, Sólrun, er et levende eksempel på dette. Ekstra Bladet har modtaget en aktindsigt, der viser, at Sólrun Løkke Rasmussen i december sidste år rettede henvendelse direkte til Statsministeriet for at sikre de eftertragtede koncertbilletter til parrets tre børn.

I første omgang var koncert-invitationen fra direktøren hos mediegiganten Bauer Media ellers kun stilet til Lars Løkke Rasmussen med ledsager.

At statsministeren på den måde kom til gratis koncert med sin hustru og børn er direkte i strid med reglerne, lyder det fra Bente Hagelund, ekstern lektor i offentlig ret på Københavns Universitet og rektor på Folkeuniversitetet i København.

Annonce:

Hun forklarer, at der gælder de samme regler for Lars Løkke Rasmussen som for alle andre offentligt ansatte.

– Det er helt oplagt, at en offentligt ansat ikke kan modtage en gave i form af en eksklusiv koncertbillet. Det bliver ikke bedre af, at der også gives fire ekstra billetter til den ansattes familie, og det gør ingen forskel, at der i denne sag er
tale om landets statsminister. Det gør det nærmest værre, konstaterer hun.

Henvendelse på selve dagen
Det var på selve dagen for Rasmus Seebach-koncerten, at Sólrun Løkke Rasmussen skaffede de ekstra billetter til parrets børn ved at rette henvendelse til statsministerens sekretær. Det viser Ekstra Bladets aktindsigt.

Dermed endte hele familien Løkke Rasmussen til intim-koncerten på spillestedet Lille Vega i København sammen med omkring 450 andre særligt indbudte gæster. Billetterne til den pågældende koncert var ikke i offentligt salg.

Se de afslørende mails: Sådan scorede statsministerparret Seebach-billetter

Annonce:

I Statsministeriets såkaldte åbenhedsordning står Rasmus Seebach-koncerten oplistet under ’arrangementer af officiel repræsentativ karakter’.

Lars Løkke Rasmussen gav imidlertid ikke indtryk af at være udsendt i embeds medfør, da han lagde en video fra koncerten op på sin Instagram-profil:

’Dejligt at få slappet lidt af efter nogle intensive uger,’ konstaterede Løkke i en kommentar til videoen.

Gør grin med vælgerne
At familien Løkke på den måde skaffede sig adgang til en intim-koncert, der blev beskrevet, som om den var ’af officiel repræsentativ karakter’, møder kritik fra Anders Drejer, professor på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet:

– Hvis han mener, at han er private Lars der, hvorfor er det så Statsministeriet, der har skaffet billetter til hans børn, spørger han.

Annonce:

– Når han får en officiel invitation til Statsministeriet, så er det jo for, at han som minister skal kaste glans over et arrangement. Når man så lægger en video ud, hvor han åbenlyst skriver, at det er ’ferie’ for ham, så gør han jo grin både med dem, der arrangerer, og med vælgerne, mener Anders Drejer.

– Der er ikke meget repræsentativt over det her. Der er tale om en statsminister, hvis kone udnytter sin position til at skaffe børnene gratis koncertbilletter, siger han

Statsministeriet: Naturlig del af minister-virke
Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til statsminister Lars Løkke Rasmussen, blandt andet om forvaltningsekspertens kritik af, at koncerten er i strid med reglerne, og om det er kutyme at skaffe ekstra billetter på den måde. Statsministeriet svarer i en mail:

Annonce:

‘Statsministeriet kan oplyse, at offentliggørelse af oplysninger om ministres repræsentative aktiviteter sker i overensstemmelse med retningslinjerne i åbenhedsordningen, som blev indført i 2009 på baggrund af en bred politisk aftale. I den politiske aftale og i vejledningen, der knytter sig til den, nævnes blandt andet koncerter, fodboldkampe og biografpremierer som eksempler på arrangementer, der skal offentliggøres som arrangementer af officiel repræsentativ karakter.'

'Det er således forudsat i den politiske aftale og i de retningslinjer, der knytter sig til åbenhedsordningen, at det er en naturlig del af en ministers virke at deltage i denne type arrangementer. Og det er således også inden for reglerne, når ministre deltager i sådanne arrangementer.’

Sólrun Løkke Rasmussen har ikke svaret på Ekstra Bladets mail.

Rift om billetterne

Det var ikke en tilfældig koncert, som Sólrun Løkke Rasmussen tiggede billetter til. Intimkoncerten med Rasmus Seebach var et lukket arrangement, der foregik i Lille Vega i København, hvor der på dagen var plads til 450 gæster - og der var i den gang rift om at komme med.

Offentligheden kunne ikke købe billetter, og der var derfor kun adgang for særligt inviterede og for lyttere, der kunne vinde billetter gennem arrangøren radiostationen NOVA FM. På Facebook kan man se, at tusindvis af lyttere forsøgte sig uden held.

Derfor var billetterne også i høj kurs på Den Blå Avis. Her afslører gamle annoncer, hvor folk efterlyser billetter, at de var villige til at betale mellem 1.000 og 2.000 kroner per styk for at komme med til koncerten. Ekstra Bladet har været i kontakt med en af dem, der jagtede biletter:

– Jeg så nogle til omkring 1000 kroner pr stk., hvilket jeg godt ville have betalt, men de var solgt, fortæller vedkommende, der ønsker at være anonym.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Omkvædet klinger hult fra den socialdemokratiske regering

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: