Brostrøm ændrer forklaring: Lidt mundbind er bedre end ingen mundbind

Selvom Sundhedsstyrelsen siger, at forkert brug af mundbind ikke har nogen effekt, forklarer Søren Brostrøm til Ekstra Bladet, at lidt brug af mundbind er bedre end ingen brug

Søren Brostrøm præsenterer mundbind på dagens pressemøde. Video: Ritzau.

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside gør direktør Søren Brostrøm i disse dage det klart, at forkert brug af mundbind ingen effekt har.

'Det er vigtigt at bruge et mundbind korrekt. Ellers virker det ikke,' lyder det kategorisk i en videoopdatering fra 5. august.

Men på dagens pressemøde, hvor et landsdækkende påbud om mundbind i offentlig transport fra næste lørdag blev præsenteret, blev det meget sort-hvide budskab nuanceret en hel del, da Ekstra Bladet spurgte ind til folks brug af mundbind på eksempelvis en travl station.

- Hvis de fleste bruger det mere eller mindre korrekt, så får det en forebyggende effekt, lød det såedes fra Sundhedsstyrelsens direktør.

Mette Frederiksen på dagens pressemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen Dansk politik - 15. aug. 2020 - kl. 11:10 Statsministeren: For mange med ikke-vestlig baggrund er smittet

Mette Frederiksen. Foto: Liselotte Sabroe Dansk politik - 15. aug. 2020 - kl. 11:02 Mette F: Alle skal bruge mundbind i offentlig transport

Mundbind i lommen
Søren Brostrøm hev på Ekstra Bladets spørgsmål et stofmundbind op af lommen på Ekstra Bladets spørgsmål og demonstrerede.

- Men hvis man bruger det helt forkert, vil det gøre mere skade end gavn, lød det fra Brostrøm.

- Jeg kan gøre det uden at røre selve mundbindet. Det er klart, at det ser elegant ud, når jeg tager det på, for jeg har gjort det i 20 år, sagde den lægeuddannede sundhedsdirektør.

Sundhedsstyrelsens råd til brug af mundbind

Der indføres krav om mundbind i al offentlig transport i hele døgnet fra lørdag 22. august. Det sker som konsekvens af en stigende coronasmitte.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) lørdag på et pressemøde.

Stofmundbind har tidligere været frarådet, men nu lyder Sundhedsstyrelsens råd, at et godt stofmundbind er bedre end intet mundbind.

Det giver dog ikke samme sikkerhed som de CE-mærkede engangsmundbind. Derfor er der flere retningslinjer for brugen af stofmundbind.

Et stofmundbind skal:

* Bestå af tre tætvævede lag stof, for eksempel bomuld.

* Slutte tæt om næse og mund.

* Være forsynet med elastikker.

* Vaskes ved 60 grader.

* Vaskes dagligt eller hyppigere, hvis det bliver fugtigt.

* Smides direkte til vask efter brug.

* Ikke deles med andre.

Uanset hvilket mundbind der bruges, skal det bruges rigtigt for at opnå beskyttelse.

* Hav rene fingre, når det tages på.

* Rør ikke ved mundbindet, mens det er på.

* Vask hænder, efter mundbindet er taget af.

Kilder: Sundhedsstyrelsen

379 kommentarer
Vis kommentarer