Bruger ældres penge på underskud: 'Ministeren har siddet på hænderne'

Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix mener, at sundhedsministeren har nølet

Stine Brix fra Enhedslisten mener, at det er 'meget ringe, at ministeren ikke har brugt de midler, der var sat af' til kampen mod overbelægning. På billedet er det sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen
Stine Brix fra Enhedslisten mener, at det er 'meget ringe, at ministeren ikke har brugt de midler, der var sat af' til kampen mod overbelægning. På billedet er det sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Foto: Ritzau Scanpix/Mads Nissen

Langt fra alle er lige imponerede over, at Sundhedsministeriet med sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i spidsen har valgt at bruge 76 millioner kroner, der oprindeligt var øremærket en pulje til en styrket indsats mod overbelægning på landets sygehuse blandt ældre og svage, til at dække et økonomisk underskud på Statens Serum Institut.

Det økonomiske hul er opstået i kølvandet på salget af den statslige vaccineproduktion, der indtil sidste år hørte under Statens Serum Institut.

– Jeg synes, at det er meget ringe, at ministeren ikke har brugt de midler, der var sat af, og som kunne være med til at bekæmpe overbelægning. Fordi ministeren har siddet på hænderne i forhold til at bruge pengene, så kan de nu ikke bruges til det oprindelige formål, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix.

Det har efterladt et stort sort underskud, at sundhedsministeriet har solgt den statslige vaccineproduktion til saudi-arabiske Aljomaih Group med sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih i spidsen. Nu dækker sundhedsministeriet en del af underskuddet med penge, som oprindeligt var øremærket svage ældre, så overbelægning kunne undgås. Privatfoto Dansk politik Syge ældre dækker underskud for salg til sharia-sheik

Stine Brix fra Enhedslisten er langt fra imponeret over Sundhedsministeriets prioriteringer. Foto: Ritzau Scanpix/Ditte Valente
Stine Brix fra Enhedslisten er langt fra imponeret over Sundhedsministeriets prioriteringer. Foto: Ritzau Scanpix/Ditte Valente
 

Tilbage til statskassen
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby forklarede i går til Ekstra Bladet, at fordi pengene blev afsat i 2016, men ikke brugt i det år, så kan de ikke længere bruges til formålet - og så kunne ministeriet lige så godt bruge dem til at dække underskuddet, fordi de så ellers var røget tilbage i den store statskasse.

'Puljen blev af forskellige grunde ikke udmøntet i 2016 – og derfor skulle pengene jævnfør budgetreglerne tilbageføres til statskassen igen. Det er brandærgerligt, men sådan er reglerne desværre for puljemidler, skrev ministeren i en mail til Ekstra Bladet.

'Det blev derfor valgt at bruge bl.a. disse midler til at dække underskuddet hos SSI parallelt med, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti skulle styrke indsatsen mod overbelægning og udmønte den samlede plan på 1,2 mia. kr. i perioden 2016-2019 til nedbringelse af overbelægning og en styrket indsats for den ældre medicinske patient,’ lød det videre i mailen.

Ægteparret Bruno og Inge Ustrup mener på ingen måde, at Inges 85-årige mor blev behandlet værdigt på Holbæk Sygehus, da hun var indlagt. Foto: Mogens Flindt Dansk politik Ældres penge lukker underskud efter vaccine-salg: Inges mor fik ble på og seng i fællesstuen

'Djøf-agtigt svar'
Den forklaring giver Socialdemokraternes sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen dog ikke meget for.

– Det er jo det mest bureaukratiske og djøf-agtige svar, man kan få. De kunne godt overflytte pengene det første år, men ikke efterfølgende. Det svar er fabrikeret efter, hvad der passer sundhedsministeren og ikke efter, hvad der ville være bedst for patienterne, sagde han i går til Ekstra Bladet.

I Enhedslisten mener Stine Brix, at pengene skulle være brugt med det samme, da der tydeligvis er et behov for flere penge til indsatsen mod overbelægning.

– Det er virkelig ærgerligt. Det er ikke nogen nyhed, at der er problemer med overbelægning, og det er noget, der kræver rigtig mange penge at rette op på, så der havde de her penge været et godt bidrag. Man kan kun tage sig til hovedet over, at de nu bliver brugt et helt andet sted, nemlig til at lappe hullet ude på Statens Serum Institut, siger hun.

29 kommentarer
Vis kommentarer