Burde have fået statsborgerskab: Nu skal adopteret pige sendes hjem

Boi Gindeberg blev adopteret som 11-årig, men selv om hun burde have fået dansk statsborgerskab, så risikerer hun nu at blive udvist til Thailand

Boi Gindeberg mener, at der er sket en fejl, og hun er blevet uretfærdigt behandlet (Video: Rene Schütze)

Champagne-flaskerne poppede tilbage i 2002, hvor Lars Gindeberg og ekskonen endelig fik lov til at adoptere Boi og Oei fra Thailand.

Deres nye liv kunne starte i Nordjylland, men nu er noget gik galt. Helt galt.

Efter et større tovtrækkeri med statsforvaltningen i 2002 lykkedes det Lars Gindeberg  at adoptere Boi og Oei fra Thailand. I første omgang gik papirerne igennem d. 21  juli 2002, og Lars Gindeberg troede, at alt var i den skønneste orden.

Men tre år senere får han et brev, som nu betyder, at Boi Gindeberg risikerer at blive udvist af Danmark til oktober. Børn under 12 år får automatisk dansk statsborgerskab og opholdstilladelse. Dermed burde Boi have fået opholdstilladelse allerede dengang, men statsforvaltningen ændrede pludseligt tidspunktet.

- Da vi får brevet, tænker vi slet ikke over, at det kan få en betydning fremover. Vi var jo bare glade for at have fået pigerne, så vi tænkte ikke over, at det kunne skabe problemer, siger Lars Gindeberg til Ekstra Bladet

Artiklen fortsætter under billedet

Boi Gindeberg skal forlade Danmark pr. 1. november i år. Hun bor i Holstebro med kæresten Daniel. Foto: René Schütze
Boi Gindeberg skal forlade Danmark pr. 1. november i år. Hun bor i Holstebro med kæresten Daniel. Foto: René Schütze
 

Har ingenting i Thailand
Men den ændring kan nu få alvorlige konsekvenser for den nordjyske familie. Her over ti år senere har Boi Gindeberg været tvunget til at tage en periode på kontanthjælp, og det kan koste hende dyrt.

- Boi har haft nogle problemer i skolen, men sidste år fik hun sin eksamen fra 9.klasse, og derfor søgte hun permanent opholdstilladelse. Hun får afslag, fordi du ikke kan få opholdstilladelse, hvis du har været på kontanthjælp de sidste tre år, inden du søger, siger Lars Gindeberg

Derfor risikerer hun at blive sendt hjem til Thailand, selv om hun burde have fået dansk statsborgerskab i 2002.

- Jeg føler, at de har behandlet mig dårligt. Jeg kom hertil, da jeg var 11 år, men jeg fik aldrig mit statsborgerskab. Hele min familie er i Danmark, mens mine biologiske forældre i Thailand er døde, så jeg har ingenting dernede, siger hun til Ekstra Bladet.

Kæmpe fejl
Udlændingestyrelsens afgørelse betyder nu, at Boi Gindeberg risikerer at blive udvist til oktober, men Bo Gindebergs advokat vil forsøge at få det stoppet.

- Hvis du først er adopteret med virkning fra før din 12-års fødselsdag, så skal du efter min opfattelse automatisk blive tildelt dansk statsborgerskab, så efter min opfattelse burde hun være det.

- Det kan man jo ikke tage fra hende igen, hvis statsforvaltningen havde gjort, hvad de skulle. Jeg mener, at der er begået en kæmpe fejl, siger Boi Gindebergs advokat Kaare Kristensen til Ekstra Bladet

Derfor arbejder Kaare Kristensen for at Boi Gindeberg kan blive i landet og få dansk statsborgerskab

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: René Schütze
Foto: René Schütze
 

- Jeg har bedt Statsforvaltningen om at få rettet fejlen, så hun automatisk får sit statsborgerskab, som hun er berettiget til. Jeg har også klaget til Udlændingenævnet over Udlændingestyrelsens afgørelsen, så vi rider på alle heste, siger Kare Kristensen.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra Statsforvaltningen, men ansvarshavende kommunikationskonsulent Johanne Duus Hornemann oplyser følgende.

- Sagen ligger mange år tilbage, og der er mange akter i sagen, så adoptionskontoret kan derfor ikke på nuværende tidspunkt svare på dine spørgsmål.

S-profil: Helt tosset
På Christiansborg er Socialdemokraternes Bjarne Laustsen gået ind i sagen. Allerede tilbage i 2002 arbejdede han for at hjælpe familien Gindeberg med at få Boi og Oei til Danmark, men han havde aldrig forventet, at sagen ville blusse op igen.

- Jeg har det sådan, at når man har fået en adoptionsbevilling, så kan det ikke laves om. Så er hun pr. definition dansker. I dette tilfælde har Statsforvaltningen sjusket med papirerne. Det må myndighederne redde ud.

Foto: Jan Sommer
Foto: Jan Sommer
 

- Derfor har jeg henvendt mig til Justitsministeriet og sagt, at her er der begået en fejl. Den mener jeg bør blive rettet. I øvrigt så er situationen forværret siden hen, fordi Bois biologiske forældre er døde, så der er ikke noget at komme tilbage til i Thailand. Det er helt tosset at sende hende tilbage nu, siger Bjarne Laustsen (S) til Ekstra Bladet.

Folketingsmedlemmet understreger yderligere, at sagen handler om tillid til adoption i Danmark. Han mener, at det er vigtigt, at vi finder en løsning på problemer som disse, så familier, der har adopteret, kan stole på, at det samme ikke sker for dem.

98 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere