Byggede klima-bombe: Skandale-borgmesterens hykleri

Tidligere Fredericia-borgmester Jacob Bjerregaard (S) påstår at være meget optaget af den grønne omstilling, men hans nye hus er en regulær klimabombe i strid med nye regler

Følg Politik

Skåltalerne var fyldt med grøn omstilling, mens det private villabyggeri viste en anden og sort side af eks-borgmester Jacob Bjerregaard (S).

I strid med byggeloven - og det gældende bygningsreglement - fik borgmesterparret nemlig i sommeren 2016 lov til at opføre en 199 kvadratmeter stor klimasynder af en villa, der bruger cirka 50 procent mere energi end tilladt.

Borgmesterens villa sender således hvert år cirka et halvt ton CO2 mere ud i atmosfæren end sammenlignelige huse på villavejen i Fredericia Kommune.

Det står i skærende kontrast til den fortaler for den grønne omstilling, som Jacob Bjerregaard har gjort sig selv til.

Han var formand for KL's miljøudvalg, hvor han flere gange talte for en klimadagsorden og handling.

- Vores varmeforsyning med fjernvarme - der skal vi have mere overskudsvarme ind fra virksomhederne, så vi brænder mindre af. Vi skal få borgerne til også at sortere mere affald – vi skal brænde mindre af og genbruge mere, sagde Jacob Bjerregaard på Folkemødet 2019.

Grøn lobbyist
Samtidig kvittede han borgmesterposten for at blive lobbyist hos PR-firmaet Advice. Også her var klimaet i højsædet.

'Jeg kommer til at få et særligt ansvar for bæredygtighed og grøn omstilling, hvilket har fyldt mere og mere i min borgmestergerning – både i Fredericia og som formand for KL’s Miljø- og Forsyningsudvalg,' udtalte han, da jobskiftet blev offentliggjort, dagen før Ekstra Bladet bragte den første af en lang række afsløringer om socialdemokraten.

Grønne politiker-ord fra sort villa-ejer

Den tidligere borgmester Jacob Bjerregaard (S) har flere gange sat sig højt på klimahesten.

’Lokalt har vi et kæmpe ansvar for at give en god kommune videre til kommende generationer. Og her er det en forudsætning, at vi i endnu højere grad arbejder målrettet med at sikre en bæredygtig udvikling på tværs af kommunens områder', sagde Jacob Bjerregaard i en pressemeddelelse om at nå verdensmålene.

Jacob Bjerregaard var også medunderskriver på et borgmester-brev til Christiansborg, hvor landspolitikerne skulle råbes op.

'Vi skylder de kommende generationer et grønt valg. Vi står over for en kæmpe udfordring. En global natur-, klima-og miljøkrise. Den globale opvarmning er begyndt at ramme os med tørke, storme og skybrud' står der i brevet.

Eks-borgmesterens klimabombe skyldes, at Jacob Bjerregaard fejlagtigt fik lov til at bygge ud fra et forældet bygningsreglement, BR10.

Det afslører en hidtil skjult korrespondance med den tvangs-hjemsendte kommunaldirektør, Annemarie Zacho-Broe, som Ekstra Bladet har fået indsigt i.

’Jeg ser flere fejl i sagsbehandlingen. Der er blandt andet fejl omkring byggesagsbehandlingen’, skriver chefen for Teknik og Miljø.

’Der er begået forvaltningsmæssige fejl. Der er givet byggetilladelse efter BR10, hvor der skulle være givet efter BR15’, fortsætter han.

Fik ulovlig tilladelse: Skandale-borgmester sparede op mod 300.000

Forskellen på at få byggetilladelse til et hus efter BR10 og det nyere bygningsreglement BR15 kan have stor betydning.

Jacob Bjerregaards arkitektfirma gav da også udtryk for, at de gerne ville have, at ansøgningen blev behandlet efter BR10.

Det skete i en mail til kommunen - før den fyldestgørende byggeansøgning formelt blev modtaget - hvor Jacob Bjerregaard var cc.

Ekspert: Har sparet op mod 300.000

Det vil typisk koste op mod 300.000 kroner i ekstra byggeomkostninger, hvis et 199 kvadratmeter hus - svarende til eksborgmesterens - skulle have levet op til det gældende bygningsreglement, da byggetilladelsen blev behandlet.

- Man skal i hvert fald over 200.000 kroner. Nærmere 300.000 kroner, forklarer rådgivende ingeniør og ekspert i energi-optimering, Susie M. Frederiksen fra Belle Energie.

Hun har 25 års erfaring - og har i knap otte år været seniorkonsulent hos Teknologisk Institut, hvor hun netop underviste byggebranchen over hele landet i de nye energi- og byggetekniske krav i BR15. Altså præcis forskellen fra BR10 til BR15, som Fredericia-borgmesterens hus burde have levet op til. Ifølge byggesagens energirapport bruger huset cirka 50 procent mere energi – og udleder 50 procent mere CO2 - end tilladt efter BR15.

- Hvis jeg skal fremhæve tre ting, så vil man sandsynligvis være nødt til at installere et ventilationsanlæg med varme-genvinding. Huset ville skulle have solceller, og så er kravene til vinduerne skærpet, siger Susie M. Frederiksen.

- Hvis de ting ikke er med i projektet fra start, ville der også være ekstra omkostninger til omprojektering. Det vil blive dyrere, fordi det ikke er tænkt ind fra begyndelsen. Varmetabet overskrider også BR15-reglerne en smule, så isoleringen - og måske tætheden - ville også skulle forbedres, vurderer hun.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup
 

Ekstra Bladet har forgæves bedt om en kommentar fra Jacob Bjerregaard.

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+