Camres sidste kamp: Sjælden sygdom tog livet af ham

Den tidligere kontroversielle DF-politiker, Mogens Camre, kæmpede til det sidste. Mandag døde han, omgivet af sine sønner

Følg Politik

Mogens Camre skulle have været farfar i torsdags, så det gik familien og ventede på, da den anden ende af livet bankede på døren.

Den 80-årige politiker fik det pludselig værre, og fredag kom han på hospice på grund af den motoriske nervecellesygdom ALS - amyotrofisk lateral sklerose. Mandag døde Camre så omgivet af sine sønner, oplyser hans første hustru Marianne Dybdahl Camre.

- Det er gået så hurtigt, men vi talte sammen så længe, han kunne. Til sidst hakkede han så meget i det, at han undskyldte hele tiden, og senere så kunne han slet ikke tale, siger Marianne Dybdahl Camre til Ekstra Bladet.

Marianne Dybdahl Camre er 68 år i dag, og hun har holdt fast i efternavnet efter skilsmissen. De tidligere ægtefolk havde nemlig et godt forhold til det sidste. De blev også altid inviteret til familiens fødselsdage.

- Vi havde et meget hjerteligt forhold, men samtidig kunne vi blive rasende på hinanden, fortæller Camres første kone.

Det var allerede som socialdemokrat og med sin første hustru, at Mogens Camre kom med en række omstridte udtalelser om flygtninge og indvandrere.

- Vi diskuterede det lidt i starten, men jeg afviste, fordi vi aldrig ville blive enige, så det gad jeg ikke at bruge tid på.

- Jeg synes heller ikke, at vi kan tage imod hvem som helst, men jeg fulgte hvad han skrev, og hver dag skrev han to artikler om had. Med så meget had, så er der jo ikke tid til sjov, fortæller Marianne Dybdahl Camre.

Messerschmidt blev kaldt 'Camre-klonen': Som far og søn

Indtryk på damen
Camre så den 12 år yngre socialdemokrat til en demonstration, men Marianne lagde ikke mærke til ham. Hun blev i stedet kørt hjem af Frode Jakobsen, som havde været minister i befrielsesregeringen.

Det var først senere, at Camre en dag inviterede den 21-årige kvinde ud på en fiskerestaurant. Han havde også lejet suiten på Brøndums Hotel i Skagen.

- Ja, der skulle gøres indtryk på damen, og det gjorde han. Vi havde en masse at snakke om, og jeg var tiltrukket af hans begavelse, siger ekskonen.

- Jeg er et barn af ungdomsoprøret – en kunstnertype, mens han var barn af det konservative. Han var tiltrukket af det modsatte af ham selv, siger hun.

Marianne – eller Janne, som Camre kaldte hende – endte med at være gift med Mogens Camre i 13 år, og hun husker en tid fuld af overraskelser.

- Jeg var med i lufthavnen, da de fandt pistolen, og det var sgu en overraskelse. Samtidig kunne han komme hjem og overraske med de smukkeste kjoler, hvis jeg havde sagt, at jeg manglede tøj. Men vi voksede fra hinanden, siger hun.

'Jordens grimmeste mand?' - Kvinderne var vilde med Camre

Fik syv børn
Der var ingen blanke skud i 'Pistol-Camre' som han blev kaldt. Fire kvinder har haft papir på Mogens Camre, og i alt har han fået syv børn, der i dag er mellem 9 og 44 år.

Først var der ungdomskæresten Marianne Dybdahl, som han fik tre sønner med, så mødte han forfatteren Vita Andersen, med hvem han fik to døtre og en søn. I slutningen af 1990’erne mødte han operasangerinden Lene Tychsen, som han fik en søn med.

Specielt ægteskabet med sidstnævnte vakte opsigt. Dels fordi Lene Tychsen var 38 år yngre end ham, dels fordi det lykkedes Camre at få et barn som 70-årig. Noget af en bedrift vil de fleste nok mene. Camre var selv ikke spor forbavset.

- Det med at få et barn, det er jo ingen sag, pralede han.

Lene Tychsen var 18 år, da hun mødte Camre. Parret blev skilt i 2012 efter 18 års ægteskab.

Kontroversielle 'Pistol-Camre': Hans liv i 16 vilde citater

Skilt som 79-årig
Tidligere i år kom det frem, at Mogens Camre var blevet skilt fra sin kone gennem to år, kunstmaleren Karen Helbo.

Ifølge Marianne Dybdahl kom Karen tilbage og passede Camre i huset i Bagsværd, da han fik det værre.

- Jeg har de varmeste tanker for Karen, og jeg håber, at hun vil blive boende i det hus, som Mogens og jeg byggede, siger hun.

I skrivende stund har Mogens Camres svigerdatter endnu ikke født, så Danmark er fortsat en Camre mindre.

Kjærsgaard: Camre satte fingeren på et ømt punkt

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+