Annonce:
Annonce:

Carl Holst kræver kulegravning af Skat-skandaler: Det er hamrende alvorligt

Venstres officielle politik er, at der ikke skal foretages en samlet undersøgelse af skandalerne i Skat. I stedet skal der ses fremad. Den linje går Carl Holst nu imod

Polfoto
Polfoto
Annonce:
Følg Politik

Det er 'hamrende alvorligt', at milliard-skandalerne i Skat bliver undersøgt til bunds.

Det udtaler den tidligere Venstre-minister Carl Holst i et opsigtsvækkende interview med Berlingske.

- Jeg vil have afklaret, hvad det var, der gik galt i forhold til de intentioner, der var, og det resultat, der er kommet ud af det. Det er hamrende alvorligt, for borgerne kan hurtigt miste respekten for en så afgørende kernepille i samfundet som Skat, siger Carl Holst til Berlingske.

Stik imod Venstres politik
Flere forskellige regeringer og partier har siddet ved magten de seneste 12 år, og ni forskellige ministre har siddet med magten i Skatteministeriet. Både regeringen og Socialdemokratiet afviser at lave en kommisionsundersøgelse.

I august sidste år understregede den nuværende skatteminister Karsten Lauritzen at der ikke skulle foretages en samlet undersøgelse. I stedet skulle der ses fremad.

Annonce:

Men Venstre ender som et magtparti, der sætter systemet før mennesket, hvis politikerne modsætter sig en undersøgelse, siger Carl Holst til Berlingske.

- Jeg ved godt, at nogen vil have et navn med et cpr-nummer, der kan få skylden. Min tilgang er, at vi skal se på f.eks. mekanismerne bag vores beslutningsgrundlag og på samspillet mellem fagministerier og Finansministeriet. Så vi kan lære af det og få fortalt befolkningen, at vi tager det her alvorligt som folkevalgte politikere, udtaler han.

Ikke en 'tak for sidst'
Carl Holst nægter, at en mulig undersøgelse af Skat skal ses som en stikpille til partikollegerne.

- Det er 100 procent sikkert ikke et udtryk for noget som helst ala tak for sidst. En af mine rigtig gode venner, Peter Christensen, er jo et af menneskerne på listen, siger han til Berlingske.

Regeringen og et flertal i Folketinget har startet en advokat-undersøgelse af sagen om udbytteskat i Skat, hvor 12,3 milliarder er udbetalt til blandt andet udenlandske kriminelle.

OVERBLIK: Mange møgsager fylder på Skats skrivebord

Problemer med Skats inddrivelsessystem EFI kan ende med at koste staten 80 milliarder kroner.

Tilstanden, hvor staten ikke kan inddrive gæld fra selskaber, motiverer til bevidst lovløshed og dobbeltstraffer lovlydige selskaber, lyder advarslen for brancheforeningen for danske revisorer, FSR.

Her er et udpluk af Skats mange skandalesager:

* Skrottet it-system.

Skat stopper i begyndelsen af september 2015 den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem).

EFI har tilsyneladende både glemt at opkræve gæld og opkrævet forældet gæld. EFI rummer så mange fejl, at en rapport anbefaler helt at skrotte det milliarddyre system.

* Skatteydernes gæld.

EFI's kollaps har medført, at Skat inddriver danskernes gæld til det offentlige delvist manuelt, indtil man har fundet en anden løsning. Det har fået gælden til at eksplodere til 92 milliarder kroner.

Skyldnere kan ikke længere få faste afdragsordninger. Sagsbehandlingstiden trækker ud langt over det rimelige.

Desuden er det stort set umuligt at få tilsendt opgørelser over borgernes skattegæld. Det siger advokater, revisorer og gældsrådgivere ifølge Berlingske.

* Svindel med udbytteskat.

Skat anmelder i slutningen af august 2015 skattesnyd for omkring 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet.

Svindlen skal være sket i forbindelse med udbetaling af aktieudbytter. Siden har Skat flere gange opjusteret beløbet, som nu er oppe på 12,3 milliarder kroner.

* Ejendomsvurderinger.

Ifølge Rigsrevisionen stemte Skats vurdering af parcelhuse i tre ud af fire tilfælde i 2011 ikke overens med de priser, som husene blev handlet til.

Rigsrevisionen kritiserer, at Skatteministeriet har været vidende om problemer med ejendomsvurderingerne siden 2007 uden at gribe ind.

De fejlbehæftede ejendomsvurderinger ventes ifølge Politiken at løbe op i omkring ni milliarder kroner, når boligejere i 2019 skal kompenseres for at have betalt for meget i ejendomsskat.

* Forvaltning.

I september 2016 revser Statsrevisorerne Skat for ottende år i træk.

Skats regnskabsforvaltning er fortsat så svag og utilstrækkelig, at der er risiko for tab for staten. Der er også risiko for, at opkrævningen af skat fra borgere og virksomheder er sket på et ukorrekt grundlag, skriver Statsrevisorerne.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Margrethe mangler mio. - vi må hjælpe
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

nyt billede

Bagholdet

Annonce:
Annonce: