Annonce:
Annonce:

Carl Holst undgår straffesag for mandatsvig

Rigsadvokaten har besluttet ikke at tiltale den tidligere regionsrådformand Carl Holst for mandatsvig. Holst slipper for straffesag

Hele skandalesagen om Carl Holst endte med at indbringe ham 'Årets Nytårstorsk' - ikke i tråd med sønderjydens ambitioner, forklarede han i den anledning. (Redigering: Maria Haargaard)
Annonce:
Følg Politik

Rigsadvokaten har i dag besluttet ikke at rejse straffesag om stillingsmisbrug og mandatsvig mod den tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst (V).

Det oplyser statsadvokat Jens Røn fra Rigsadvokaten, efter at politiet i Sydøstjylland har efterforsket sagen i 18 måneder.

- Efterforskningen har påvist, at personer ansat i regionen ganske vist har udført kampagnearbejde for Carl Holst, der vedrørte hans opstilling til Folketinget, men der er ikke grundlag for at rejse en straffesag mod den tidligere regionsrådsformand,siger statsadvokat Jens Røn.

Der er blandt andet foretaget afhøringer af 31 personer og foretaget en omfattende gennemgang af sagens dokumenter, herunder 8.200 mails.

Efter politiets efterforskning har materialet været forbi Statsadvokaten i Viborg og Rigsadvokaten i København, hvor den endelige beslutning er truffet af Rigsadvokaten.

Annonce:

Efter Carl Holst-finten: Nu er det slut med dobbelt løn til politikere

'Ulovlig' valgkamp
I november 2015 var det selve regionsrådet i Syddanmark, der anmeldte den tidligere formand til politiet for ulovlig brug er regionens penge. Regionsrådet stemte for en anmeldelse med 40 ud af 41 stemmer.

Det skete blandt andet på baggrund af en rapport fra Statsforvaltningen, der erklærede Holst brug af en regionsansat til sin personlige valgkamp i 2015 for ulovlig.

’Den omhandlede bistand til førelse af valgkamp ligger uden for lovgivningens rammer, og denne bistand har således været ulovlig’, skrev Statsforvaltningen, der holder tilsyn med regionerne, i en afgørelse.

Region Syddanmark frikender Carl Holst i sygehus-sag

Det er dog anklagemyndighedens opfattelse, at det under en straffesag ikke vil kunne lægges til grund, at medarbejderen udførte disse opgaver som led i sin ansættelse i Region Syddanmark.

Annonce:

- Mange af kommunikationsmedarbejderens valgkampsrelaterede mails er sendt inden for almindelig arbejdstid, men det kan ikke lægges til grund, at det valgkampsrelaterede arbejde er sket som led i hans ansættelse i Region Syddanmark.

- Det skyldes bl.a., at kommunikationsmedarbejderen har haft en betydelig frihed i forhold til at tilrettelægge sin arbejdstid, herunder med hensyn til hvilke tidspunkter af døgnet han kunne udføre sit arbejde for regionen på, siger statsadvokat Jens Røn.

Carl Holst: Forlod familien på Tenerife - for at se ishockey i Vojens

165 mails
Den kommunikationsansatte i regionen, Christian Ingemann Nielsen, udpegede selv 165 mails, som han havde sendt angående Carl Holst valgkamp i de tre uger, hvor selve valgkampen stod på.

Ingemann mente dog ikke, at det var problematisk, da han ifølge ham selv havde sendt mailsene som privatperson i sin fritid og som mangeårigt medlem af Venstre. Samme forklaring kom fra Carl Holst.

Kredsformand om Holst: Politianmeldelse er alvorlig ting

En håndfuld tilfælde
Også det arbejde, som andre ansatte i Region Syddanmark har udført for Carl Holst, er blevet efterforsket.

Annonce:

Her har Rigsadvokaten vurderet, at grænsen mellem at understøtte Carl Holsts regionsrådsarbejde og at lave kampagneaktiviteter i mange tilfælde har været hårfin:

- Det er kun i en håndfuld tilfælde, at disse medarbejdere har bistået med opgaver, der ligger uden for Carl Holsts virke som regionsrådsformand.

- Desuden har bistanden i de pågældende tilfælde haft et begrænset omfang, og det er derfor samlet set vores opfattelse, at der ikke er tale om en overtrædelse af straffeloven, siger statsadvokat Jens Røn.

Carl Holst gør comeback: Scorer vigtig post

Skyggede for regeringen
Sagen begyndte hos politiet, da tre borgere i september 2015 meldte Carl Holst for muligt embedsmisbrug efter længere tids skriverier i pressen.

Politianmeldelsen satte yderligere pres på Carl Holst, som dengang var forsvarsminister, og til sidst blev den negative omtale for meget. Carl Holst trak sig fra ministerposten i september 2015 ’af hensyn til forsvaret og af hensynet til regeringens vigtige arbejde’.

Annonce:

- Jeg har måttet erkende, at sager fra min tid som formand for Region Syddanmark er kommet til at skygge for mine muligheder for at gøre en forskel som forsvarsminister og minister for nordisk samarbejde. Sager, der også efterhånden er kommet til skygge for regeringens arbejde, og det ønsker jeg ikke, lød det fra Carl Holst.

V-formand: Holst-historie er en storm i et glas vand

Advokatrapporten
Politianmeldelserne kom også i forbindelse med en advokatundersøgelse fra firmaet Kromann Reumert. Rapporten var bestilt af regionen og kostede 1,3 millioner kroner, og den konkluderede, at Carl Holst havde brugt skatteborgernes penge ulovligt.

Mindst to taler til den forhenværende regionsrådformand blev skrevet for skattekroner, selvom talerne ikke havde en tøddel at gøre med regionen, lyder konklusionen i advokatfirmaets rapport.

- Det er vores opfattelse, at oplæggene til talerne den 10. januar 2013 og den 3. februar 2013 ikke har angået regionale emner eller interesser, hvorfor RSD (Region Syddanmark, red.) ikke lovligt har kunnet afholde udgiften hertil, står der i rapportens sammenfatning.

Det har Rigsadvokaten dog ikke vurderet til at være på kant med straffeloven.

Carl Holst vil genopstille: Venstre-formand trækker sig

Annonce:

Holst også frikendt
Carl Holst blev kritiseret af advokaterne for at få leveret otte aviser til sit hjem på regionens regning. Det var for mange ifølge advokaterne.

- Det samlede antal abonnementer havde et omfang, der vanskeligt kan betegnes som nødvendigt for varetagelsen af hvervet som regionrådsformand.

Carl Holst var også anklaget for et lederkursus i Schweiz til omkring 100.000 kroner, dyr coaching og sprogundervisning til 133.000 kroner over fem år på regionens regning. Advokaterne mente, at beløbet til sprogundervisning er højt, men forsvarligt.

Her er Årets Nytårstorsk

Holst tog orlov
De håndfaste konklusioner fra advokater og Statsforvaltningen gjorde til sidst, at Carl Holst tog orlov fra arbejdet i Folketinget i november 2015.

Holst vendte tilbage fra orlov i marts 2016, hvor han bestred posten som kirkeordfører. Kort tid senere blev han også social- og indenrigsordfører, som han bestrider i dag.

Carl Holsts højre hånd får 5 mio. kr. for at stoppe

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Annonce:
En formand, der gør, hvad der bliver sagt
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Annonce: