Centrale kilder: Løkke vil lukke regioner

I månedsvis har Løkke gået rundt om den varme grød. I morgen fører han kniven

Lars Løkke er med den nye sundhedsreform dårligere stillet forud for det kommende valg, mener Ekstra Bladets politiske kommentator Henrik Qvortrup.

De fem regioner skal lukke og dreje nøglen om.

Sådan lyder konklusionen i den sundhedsreform, som regeringen fremlægger i morgen. Det erfarer Ekstra Bladet fra flere centrale kilder.

Dermed står det klart, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) efter flere måneders spekulation og intern uro i Venstre - anført af bl.a. den tidl. minister og gruppeformand Søren Gade - ender med at vende tommelfingeren nedad til de 205 regionspolitikere og fem regionsformænd.

I stedet for regionerne skal oprettes de 21 sundhedsfællesskaber, som Lars Løkke Rasmussen introducerede i sin åbningstale i oktober, lyder det. Detaljerne i planen vil blive offentliggjort i regeringens reformudspil på et pressemøde onsdag kl. 10 i Statsministeriet.

Valget bliver afgørende
Hvorvidt regionerne i sidste ende lukker, afhænger dog af udfaldet af det kommende folketingsvalg, fordi Socialdemokratiet går til valg på at bevare regionerne.

Under en debat i folketingssalen tirsdag eftermiddag siger statsminister Lars Løkke Rasmussen:

- For mange patienter oplever sundhedsvæsenet på en måde, hvor man skal være stærk for at være syg.

- Hvor den ene hånd ikke altid ved, hvad den anden gør. For mange skal rejse for langt for at få ukompliceret behandling.

En del af indholdet i regeringens udspil til en sundhedsreform har allerede været fremme i medierne. Ambitionen er, at der i 2025 skal være 500.000 færre sygehusbesøg og 40.000 færre indlæggelser, skriver Ritzau.

Centralisering
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, gør det under debatten klart, at hun vil kæmpe imod en lukning af regionerne.

- Vi vil ikke være med til en yderligere centralisering af Danmark, som regeringen lægger op til. Vi har behov for tid og nærhed og ikke det modsatte, siger hun.

Internt i Venstre har der i længere tid ulmet modstand mod lukningen af regionerne. Kritikken fik sit foreløbige højdepunkt, da Venstres hovedbestyrelse i fredag holdt møde i Ørestad.

Efterfølgende erkendte statsministeren, at han ikke havde håndteret forløbet godt nok.

- Det er mit ansvar, at den utryghed vokser frem på en måde, sagde han.

OVERBLIK: Det ved vi om regeringens sundhedsreform

Med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen præsenterer regeringen onsdag sit længe ventede udspil til en sundhedsreform.

Den er flere gange blevet udskudt.

Her er et overblik over, hvad vi allerede ved om udspillet, og hvilke ubesvarede spørgsmål der fortsat eksisterer:

* I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg.

* I 2025 skal der være 40.000 færre indlæggelser.

* Det skal især gælde for patienter med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, muskelskelet-sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL.

* Kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse.

* Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til behandling et andet sted, hvis sygehusene ikke kan tilbyde behandling inden for fristen på 30 dage.

* Patientvejledningen skal forbedres. Det skal blandt andet ske ved hjælp af ét samlet patientnummer, som man kan ringe til for at få vejledning og hjælp.

* Der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.

* Førstegangsfødende skal have ret til at være indlagt 48 timer på hospital eller et patienthotel.

* Venstre har endnu ikke meldt officielt ud, hvad man ønsker med regionerne. Til gengæld vil de øvrige regeringspartier - Liberal Alliance og De Konservative - have dem skrottet.

Kilder: DR, Ritzau, Politiken.

889 kommentarer
Vis kommentarer