Cepos angriber LA: Et dyrere dagpengesystem holder ikke

Cepos undrer sig over, at Liberal Alliance og Anders Samuelsen åbner for et dyrere dagpengesystem

Det er overraskende, at Liberal Alliance lufter idéen om et dagpengesystem, der kan koste mere, såfremt det ledsages af en "seriøs" skattereform.

Det mener Mads Lundby Hansen, der er cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.

- Jeg undrer mig over Anders Samuelsens udmelding. En dagpengereform er nemlig den lavest hængende frugt, hvis man vil øge beskæftigelsen. Det skyldes, at dagpengemodtagere er de mest arbejdsmarkedsparate overførselsmodtagere.

- Hvis man gennemfører en dagpengereform, der svækker de offentlige finanser, bliver det sværere at gennemføre en skattereform, fordi råderummet til lavere skat bliver mindre, siger han i en skriftlig kommentar.

Mads Lundby Hansen mener derfor, at man bør gennemføre en dagpengereform, som øger beskæftigelsen og forbedrer de offentlige finanser.

De 3,5 milliarder kroner, man får ud af at reducere dagpengene med 10 procent, kan finansiere en halvering af topskatten. Det er den vej, man bør gå, når man tænker dagpenge- og skattereform sammen, siger han.

Cepos' cheføkonom reagerer, efter at Anders Samuelsen til Ritzau sagde følgende:

- Jeg synes, man skal have et rationelt dagpengesystem, og det kan godt være, at sådan et i princippet kunne koste lidt mere, men det kan det kun komme til at gøre, hvis man løser den anden del af den strukturelle udfordring, som er skatten.

Liberal Alliance har mandag også lanceret fem punkter, som partiet vil arbejde på i den kommende tid.

De fem områder, Liberal Alliance peger på, er licens, folkeskole, grundskyld, afregulering af erhvervslivet og registreringsafgiften på biler.

15 kommentarer
Vis kommentarer