Cepos: Mangel på nydanske iværksættere koster milliarder

Danmarks bruttonationalprodukt kan stige med 4,5 milliarder kroner, hvis flere indvandrere bliver iværksættere

Der ligger et stort og uudnyttet potentiale gemt i at få løftet antallet af iværksættere blandt indvandrere i Danmark.

Det skriver Børsen på baggrund af beregninger fra den liberale tænketank Cepos.

Beregningerne viser, at Danmarks bruttonationalprodukt (BNP) vil kunne stige med 4,5 milliarder kroner om året, hvis indvandreres lyst til at skabe deres eget selskab kommer på niveau med andre lande, som Danmark ofte bliver sammenlignet med.

- Der kan være et betydeligt uudnyttet økonomisk potentiale, fordi iværksætteraktiviteten er meget lav blandt danske indvandrere. Tallene springer virkelig i øjnene, siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos, til Børsen.

Tal fra Global Entrepreneurship Monitor, som Cepos' beregninger er lavet på baggrund af, viser, at man i lande som Sverige, Norge og Storbritannien er en hel del bedre til at få indvandrere i gang med iværksætteri.

Eksempelvis vil 17.000 indvandrere skulle bevæge sig ind i iværksætterverdenen, før Danmark forholdsmæssigt er på niveau med Storbritannien.

Generalsekretæren hos Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, mener, at talentmassen er stor blandt indvandrere:

- Der er helt klart et potentiale i den iværksætterånd, som flygtninge og indvandrere kender fra deres hjemland. De har simpelthen et drive og mod på at skabe forretning, fordi de har været vant til at klare sig selv, siger han til Børsen.

20 kommentarer
Vis kommentarer