Chok fra klima-Dan: Vil privatisere dit skrald

Hvis Danmark skal nå de ambitiøse klimamål, skal private firmaer håndtere vores skrald, mener regeringen. Man sælger igen ud af kritisk fælleseje, lyder kritikken

Også almindelige danskere skal i gang med at håndtere affald mere nøje end i dag. Og står det til klimaminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S), skal det fremover ske i ti forskellige skraldespande, lød det på et pressemøde forrige uge. Video: Ritzau Scanpix.
Følg Politik

Under klimaforhandlingerne har klimaminister Dan Jørgensen (S) smidt et opsigtvækkende forslag på bordet.

Han vil rive håndteringen af danskernes affald ud af hænderne på kommunerne og lade private firmaer komme på banen.

Det viser et bilag til regeringens forhandlingsoplæg, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af.

'Der lægges op til en løsning, hvor behandlingen af det genanvendelige husholdningsaffald sendes i udbud', lyder det i bilag 18 om en 'Grøn affaldssektor'.

Regeringen vil, 'ophæve kommunernes monopol på at forbrænde eget affald, så affaldet flyder hen til de anlæg, hvor det forbrændes billigst og mest effektivt', lyder det i forhandlingsdokumentet.

Dan Jørgensen vil bryde kommunernes skraldemonopol. Arkivfoto: Henning Bagger/RitzauScanpix
Dan Jørgensen vil bryde kommunernes skraldemonopol. Arkivfoto: Henning Bagger/RitzauScanpix

Dan Jørgensens forslag vækker dyb bekymring hos Enhedslisten, som ved forhandlingsbordet kæmper med næb og klør mod forslaget.

- Det her er kritisk infrastruktur. Derfor skal det blive på fællesskabets hænder. Private skal ikke tjene penge på borgernes affald.

- Jeg er bekymret for, at det kan blive dyrere for danskerne, siger klima- og miljøordfører Mai Villadsen.

- Vi risikerer at danskerne, som sorterer, bliver til grin, hvis liberaliseringen eller privatiseringen betyder, at der sælges til lavest bydende, der måske ikke har forstand på, hvordan man genanvender.

Gik galt i Oslo
- Men hvad kan et mere åbent marked for skrald dog skade, vi skal jo gerne genbruge mere?

- Der er ingen tvivl om, at vi skal nedbringe mængden af skrald, vi brænder af. Det kan vi sagtens lave en aftale med kommunerne om.

- Når man konkurrenceudsætter og lader det være op til det frie marked, så er der intet til hinder for, at et selskab, som dét der købte affaldet i Oslo og gik konkurs fem måneder senere, køber noget, de ikke kan finde ud af at behandle.

- Derfor frygter jeg, at når hr. og fru Danmark pligtskyldigt sorterer deres affald for at passe på kloden, at det så alligevel ender på en losseplads i Malaysia, som vi har set for ikke så længe siden.

- Tegner du ikke et skrækscenarium, fordi Enhedslisten bare altid ser privatiseringer som af det onde?

- Gang på gang har vi set, at når man udliciterer kommunal ældrepleje og andet, så er der en stor risiko for, at private ikke magter opgaven. Eller går konkurs. Så skal samfundet alligevel til at rydde op. Så kan regningen ende med at blive dyrere for danskerne.

Bredes ud
Regeringen argumenterer i forhandlingsdokumentet for, at privatiseringen vil gøre op med den overkapacitet, som der i dag er på de danske forbrændingsanlæg. Det betyder blandt andet, at der bliver importeret affald til Danmark fra udlandet.

'Overkapaciteten giver incitament til at forbrænde mere affald (med drivhusgasudledninger til følge), dels ved at importere affald til forbrænding og dels ved at forbrænde dansk affald fremfor at genanvende det.'

Desuden mener regeringen, at der ikke bliver sorteret affald godt nok, fordi kommunerne har forskellige sorteringssystemer.

'For at øge genanvendelsen og opnå reduktioner i forbrændingssektorens drivhusgasudledning er det nødvendigt at løse disse udfordringer samtidig,' lyder det.

Siden 2010 har erhvervslivet kunnet få deres affald afhentet og håndteret af private aktører. Det er denne ordning, regeringen nu vil brede ud til skrald fra private husholdninger.

Tosset
Dan Jørgensen har sent torsdag sendt en skriflige forklaring på regeringens udbudsplaner på skraldeområdet

'I dag har kommunerne for mange forbrændingsanlæg og for få genanvendelsesanlæg. Der importeres plastikholdigt og forurenende affald for at fylde ovnene op. Det er tosset og udleder rigtig meget CO2. Det vil jeg gerne stoppe ved at få lukket de mest Ineffektive anlæg. Det kan bedst gøres ved at lade dem konkurrere med hinanden på en måde så det er den løsning, der er bedst for klimaet, der vinder. Der er ikke tale om en privatisering af affaldsforbrændingen. Kommunerne vil som i dag sørge for at hente vores affald og kommunerne vil fortsat kunne eje forbrændingsanlæggene.'

'For det genanvendelige affald er der behov for store investeringer i nye genanvendelsesteknologier, og det kan vores innovative virksomheder hjælpe med, At holde private investorer ude af den proces vil være skadeligt for klimaet. Skulle vi sige nej til løsninger der kan øge genanvendelsen fordi de ikke er kommunale? En cirkulær økonomi, som vi ønsker i Danmark, kan og skal ikke være en offentlig planøkonomi. Vi insisterer jo heller ikke på, at det skal være kommunale selskaber, der rejser alle vindmøller. Det støtter vi ligefrem private aktører i at gøre,' skriver han.

Sådan skal du fremover sortere dit affald

FAKTA: Store mængder plastik går op i røg

Regeringen præsenterede mandag en række initiativer, der skal sikre bedre sortering og genanvendelse af affald. Blandt andet af plastik, som er den største kilde til udledning af CO2 fra forbrænding af affald.

Det skyldes, at plastik er lavet af olie.

Desuden kan mange plastikprodukter ikke genanvendes eller bruges flere gange, og derfor ender det med at blive brændt af.

* Forbrænding af et ton plastikaffald udleder cirka 2,8 tons CO2.

* Vi forbrænder hvert år cirka 370.000 tons plastikaffald og i 2030 vil det udlede cirka 1 millioner tons CO2.

* Tekstiler indeholder ofte også plastik og udleder dermed også CO2, når det forbrændes. Afbrænding af plastikholdige tekstiler vil udlede omkring 0,1 mio. tons CO2 i 2030.

* Danmark importerer også affald med plastik i, hvilket forventes at udlede yderligere 0,2 millioner tons CO2 i 2030.

Kilde: Miljøministeriet.

Danskerne samlede 500 tons skrald på stranden sidste år

 

 

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind