Chok-melding: Pape vil ikke ophæve Claus Hjorts immunitet

Modsat hvad mange på Christiansborg forventede, vil de konservative alligevel ikke stemme for at ophæve Claus Hjort Frederiksens immunitet

Søren Pape fortæller, de ikke vil ophæve immunitet.
Følg Politik

De konservative kommer ikke til at stemme for en ophævelse af Claus Hjort Frederiksens immunitet i sagen, hvor Hjort er sigtet for at røbe statshemmeligheder.

Sådan lyder det fra K-formand og tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen.

- Jeg har lavet en indstilling til gruppen. Jeg er glad for at kunne sige, at en enig gruppe har fulgt min indstilling om, at jeg hverken kan eller vil bede folkevalgte medlemmer stemme om noget, de ikke ved, hvad er.

- Derfor er min indstilling, at lige nu vil jeg ikke anbefale, at vi ophæver Claus Hjort Frederiksens immunitet, siger Søren Pape Poulsen efter et gruppemøde i de konservatives gruppe torsdag.

Vender rundt
I begyndelsen af ugen blev Søren Pape Poulsen orienteret om Rigsadvokatens indstilling om at ville tiltale Claus Hjort Frederiksen for brud på sin tavshedspligt. Efter orienteringen meddelte Søren Pape, at han havde 'en klar holdning' til, at man ikke skulle kunne røbe statshemmeligheder straffrit.

Men nu har piben altså fået en anden lyd i forhold til, hvad den konservative skal stemme:

- Jeg har brugt flere dage på at tænke over den her sag. Meget, meget grundigt. På den ene side er der det forhold, om man straffrit kan fortælle statshemmeligheder uden konsekvens. På den anden side er der det forhold, at folketingsmedlemmer skal vide, hvad de stemmer om.

Fedtspilleri
Søren Pape Poulsen afviser, at han har været under pres i blå blok og internt i sit eget parti, selvom han over de seneste dage har været udsat for beskyldninger om fedtspilleri fra bl.a. Liberal Alliance.

Den konservative formand understreger, at han fremover vil gå en anden vej.

- Vi kommer til for fremtiden at tage det op i Udvalget for Forretningsordenen.

- Vi har brug for en tredje vej. Der er en grundlovssikret ret til immunitet. Men den nuværende situation er uholdbar.

Søren Pape Poulsen er som en af meget få mennesker rent faktisk informeret om, hvad tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen er. Og han har samtidigt sagt, at han har fuld tillid til Rigsadvokaten. Man alligevel vil han ikke stemme for at ophæve immuniteten og så lade de medlemmer, der ikke kender sagen, stemme nej.

- Sådan synes jeg ikke, vi arbejder. Dette her handler om nogle grundlæggende retsstatsprincipper. Uanset hvad jeg har fået at vide, så må jeg forholde mig til, om det er rimeligt, at Folketinget ikke ved, hvad de stemmer om.

- Der må findes en anden vej, for det er uholdbart, dette her, siger han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kæmpe dilemma - ingen uenighed

Mens Søren Pape Poulsen altså understreger, hvor stort og kompliceret dilemmaet er - og at der ingen rigtige svar kan findes - siger han også, at alle i Folketingsgruppen var enige i beslutningen om ikke at ophæve immuniteten.

- I må endelig spørge dem. Men der har ikke været nogen, der var uenige. For det er tænksomme mennesker, der allesammen kan se dette her dilemma.

- Jeg har ikke sagt til gruppen, at 'her er min indstilling, den skal i bare stemme for'. Jeg har fremlagt min indstilling og det har de bakket mig op i, siger partiformanden.

Ekstra Bladet kunne onsdag fortælle, at der var hård debat internt i partiet om linjen.

- Jeg tror den rusk, der har været, det har været uden for Folketingsgruppen. Der har selvfølgeligt været diskussioner i vores medlemskreds og i den offentlige debat omkring sagen. Og det skal der jo være. Men i Folketingsgruppen har der ikke været et ondt ord mellem os, siger Søren Pape Poulsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tesfaye går mod nederlag

Med de konservatives udmelding ser det ud til, at regeringen og justitsminister Mattias Tesfaye går mod et sikkert nederlag i sagen om at få ophævet Claus Hjort Frederiksens immunitet.

En samlet blå blok stemmer nu imod at sende Claus Hjort for en dommer. Og i rød blok er der store sprækker: Enhedslisten stemmer nemlig ligeledes imod, mens Radikale Venstre endnu ikke har taget endeligt stilling til spørgsmålet.

Det ventes partiet først at gøre i næste uge.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Morten Messerschmidt har tidligere stemt for at sende danske soldater til Mali under fransk ledelse, selvom han nu advarer imod, at det samme vil ske, hvis Danmark stemmer ja til at fjerne forsvarsforbeholdet. Hør interviewet med ham i 'Ingen kommentarer'.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind