Chok-tal: Stenkast mod biler er eksploderet

Antallet af stenkast fra broer er i år steget markant i forhold til 2015. Det er livsfarligt, advarer politiet

En tysk kvinde blev i august dræbt, da hendes bil blev ramt af en betonklods kastet fra en motorvejsbro. Nye tal viser, at stenkastet på Fyn langtfra er en enlig svale. Foto: Local Eyes
En tysk kvinde blev i august dræbt, da hendes bil blev ramt af en betonklods kastet fra en motorvejsbro. Nye tal viser, at stenkastet på Fyn langtfra er en enlig svale. Foto: Local Eyes
Følg Politik

Mens politiet stadig arbejder på at opklare, hvem der i august kastede en dræbende betonklods fra en motorvejsbro, så afslører nye tal på området skræmmende kendsgerninger.

Stenkastet fra den fynske motorvejsbro er nemlig langtfra en enlig svale.

Det viser et svar til Folketingets Transport- og Bygningsudvalg, som har bedt om en redegørelse for omfanget af episoder med stenkast mod bilister fra gang- og vejbroer.

Antallet af stenkast fra broer er ganske enkelt eksploderet, fremgår det af svaret:

'Rigspolitiet har til Justitsministeriet oplyst, at politiet i perioden fra den 1. januar 2016 til den 31. oktober 2016 har registreret i alt 178 sager om stenkast og lignende fra motorvejsbroer og andre typer broer. I 2015 blev der i alt registreret 61 sager,' lyder det.

Stigning i august og september
Tallene viser desuden, at særligt mange af stenkastene fandt sted i perioden omkring det tragiske dødsfald på den fynske motorvej.

'Rigspolitiet har desuden oplyst, at der har været en markant stigning i antallet af sager i august og september 2016, mens antallet af sager er faldet i oktober 2016', lyder i svaret fra Transportministeriet.

Store konsekvenser
Hos politiets nationale efterforskningscenter (NEC) understreger vicepolitiinspektør Lars Mortensen, hvor dødsensfarligt det er at kaste genstande ud fra broerne.

- Det her er livsfarligt. Om man bare kaster et æble ud, så kan den efterfølgende effekt med en bil, der kører 110 km/t og vejer 1500 kg, have utroligt store konsekvenser, siger han.

Copycat-effekt
Når Lars Mortensen skal forklare baggrunden for den store stigning, så hæfter han sig ved, at mange af episoderne fandt sted i perioden omkring den fatale ulykke på Fyn.

- Der skete den katastrofale ulykke i august måned på Fyn, og en af forklaringerne kan være, at der efterfølgende har været rigtig meget presse og fokus på det her område. Det er med til at give en copycat-effekt, hvor vi bl.a. ser fænomenet dukke op blandt unge mennesker - men forhåbentligt er der tale om en kortvarig stigning.

- Det sammenkoblet med kedsomhed og en søgning efter spænding kan være nogle af forklaringerne. Desuden kan der være flere anmeldelser som følge af den større medieopmærksomhed, siger Lars Mortensen.

Langt mere end drengestreger
Ifølge vicepolitiinspektøren giver den seneste tids fald i antallet af episoder anledning til en 'forsigtig optimisme' hos NEC.

- Vi håber meget på, at det her går i sig selv igen, for det meget farligt og langt ude over, hvad man kan betragte som drengestreger, siger Lars Mortensen.

* * *

Det er primært ved landets større byer, at politiet har måttet rykke ud i forbindelse med stenkast fra broer. Foto: Kenneth Meyer
Det er primært ved landets større byer, at politiet har måttet rykke ud i forbindelse med stenkast fra broer. Foto: Kenneth Meyer
 

Politiet: Her er stenene blevet kastet

Vicepolitiinspektør ved NEC Lars Mortensen fortæller, at politiet har oplevet et mønster, når det kommer til, hvor i landet stenkastene er foregået.

- Det er primært i de bynære områder og på de mest trafikerede motor- og indfaldsveje. Det er spredt ud over landet, men med en koncentration ved de byer, hvor der er flest indbyggere, siger han.

Lars Mortensen forklarer desuden, at man tidligere er stødt på fænomenet herhjemme:

- Men ikke i det omfang, vi særligt har set henover august, hvor det steg meget, lyder det fra vicepoilitiinspektøren.

* * *

Intet gennembrud i efterforskningen

- Der er desværre ikke noget stort gennembrud.

Sådan lyder den nedslående besked fra Michael Lichtenstein, leder af efterforskningen af det dræbende stenkast fra den fynske motorvejsbro.

En 33-årig tysk kvinde mistede livet, da en betonklods ramte bilen, hvori hendes mand og deres fem-årige søn også sad. Efter ulykken pådrog manden sig betydelige skader i hovedet og blev lagt i kunstig koma.

Michael Lichtenstein forklarer om mandens nuværende tilstand:

- Han er vågnet fra sin koma, men er stadig meget slemt tilredt. Han er i en kritisk tilstand - ikke akut livstruende, men ikke noget, der er rart. De nærmere detaljer har familien ønsket, ikke kommer frem, siger han.

Parrets fem-årige søn sad på bilens bagsæde og slap fysisk uskadt fra ulykken.

* * *

Politikere på Borgen: Det skal der gøres

Ekstra Bladet har spurgt politikere på Christiansborg, hvilke tiltag der skal til for at komme de farlige stenkast til livs.

Trine Bramsen. Foto: Jens Dresling
Trine Bramsen. Foto: Jens Dresling
 

Trine Bramsen, retsordfører fra Socialdemokratiet:

- Man kan forestille sig mange forskellige løsninger: Brug af drone-teknologi, videoovervågning, opsætning af højere hegn på broerne, når man alligevel udskifter hegnet. Det skylder vi de mange, som er udsat for at blive ramt sten fra broer.

Preben Bang Henriksen. Foto: Jens Dresling
Preben Bang Henriksen. Foto: Jens Dresling
 

Preben Bang Henriksen, retsordfører fra Venstre i en skriftlig kommentar:

'Fortsætter trenden, skal det naturligvis overvejes, om der kan etableres tiltag af teknisk karakter, herunder tv-overvågning. For mig at se er det den eneste mulighed for at skræmme potentielle gerningsmænd. Vi kan desværre ikke udstationere en betjent på hver bro i døgnets 24 timer.

Herudover skal vi sikre, at de, der pågribes og tiltales, i det omfang det lader sig gøre, bliver anklaget for mordforsøg jævnfør straffelovens paragraf 237 med deraf følgende strafpåstand.'

Peter Kofod Poulsen. Foto: Mads Nissen
Peter Kofod Poulsen. Foto: Mads Nissen
 

Peter Kofod Poulsen, retsordfører fra Dansk Folkeparti:

- Det kalder på, at vi kommer i gang med at lave noget telefon-logning, fordi det kan være med til at spore den eller de personer, der har lavet det.

- Der er desuden dna-spor i den sag, der kostede en tysk kvinde livet, og jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor man ikke for længst er begyndt at se på muligheden for at oprette et nationalt dna-register. 

Søren Pape Poulsen. Foto: Jens Dresling
Søren Pape Poulsen. Foto: Jens Dresling
 

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har desuden givet følgende skriftlige kommentar:

'Vi skal ikke acceptere forbrydelser som stenkast mod køretøjer. Det kan få fatale konsekvenser, og det skaber utryghed i befolkningen. Politiet ser med stor alvor på situationen og har siden sommeren haft et intensiveret fokus på området, som har ført til en række sigtelser. Rigspolitiet følger også udviklingen på området for at vurdere, om der er behov for yderligere initiativer.'

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra transportminister Ole Birk Olesen (LA)

Mere fra Ekstra Bladet+

Kristendemokraterne ligner efterhånden en abort

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+