Cigaretkrig: Hvad koster dine smøger efter valget

Der hersker i øjeblikket uenighed blandt partierne på Christiansborg, om hvad en pakke cigaretter skal koste. Se her, hvad de forskellige partier mener

Der er stor uenighed blandt partierne om, hvad cigaretter skal koste efter valget. I dag koster en pakke i gennemsnit 40 kr. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Der er stor uenighed blandt partierne om, hvad cigaretter skal koste efter valget. I dag koster en pakke i gennemsnit 40 kr. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I disse dage er der heftig politisk debat om, hvad prisen på en pakke cigaretter skal være. Danske Regioner foreslog i går at hæve afgifterne, så en pakke cigaretter kommer til at koste 80 kr.

Ekstra Bladet har samlet de forskellige udmeldinger, så du kan få overblik over, hvad dine smøger måske kommer til at koste efter det kommende folketingsvalg.

Det mener partierne
Blandt størstedelen af partierne er der enighed om, at prisen på cigaretter skal stige. Det store stridspunkt er, hvor meget, skriver TV2 Nyhederne.

  • Liberal Alliance mener som det eneste parti, at gennemsnitsprisen på en pakke cigaretter skal blive på de 40 kroner, som den ligger på i dag.
  • Dansk Folkeparti går ind for en prisstigning, der følger det generelle prisniveau og den generelle udvikling i lønniveauet. Det svarer ifølge dr.dk til en prisstigning på 6-8 kroner.
  • SF ønsker også en relativt lille prisstigning. De foreslår, at prisen på en pakke cigaretter skal stige til 50 kroner.
  • Enhedslisten og De Konservative er enige i spørgsmålet om cigaretpriser. De mener, at prisen skal stige til 60 kroner for en pakke.
  • Alternativet mener, at gennemsnitsprisen på en pakke cigaretter skal stige til 70 kroner.
  • De Radikale foreslår den mest markante prisstigning med en gennemsnitspris på 90. kr.
  • Hverken Venstre eller Socialdemokratiet har lagt sig fast på en endelig pris. Partierne er dog enige om, at prisen skal stige.

Det mener interesseorganisationerne
Den politiske prisstrid er sparket i gang af flere udmeldinger fra blandt andre Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lægeforeningen, som alle er enige om, at det skal være dyrere at få det daglige nikotin-fix.

  • Kræftens Bekæmpelse skriver på deres hjemmeside, at prisen på en pakke cigaretter gerne skal op på 80 kr. Det skal kombineres med forebyggende initiativer, som f.eks. neutrale cigaretpakker.
  • Lægeforeningens formand, Andreas Rudkøbing, udtalte i sidste uge til BT, at en pakke cigaretter bør koste 90 kr, så det kommer til at koste det samme, som det gør i Norge.
  • Hjerteforeningen mener, at prisen på en pakke cigaretter skal op på 75 kr, og at stigningen skal ske på én gang og ikke over en længere periode, skriver de på deres hjemmeside.

Det koster cigaretter i vores nabolande

Tyskland: 41 kr

Sverige: 45 kr

Finland: 50 kr

Frankrig: 50 kr

Storbritannien: 65 kr

Irland: 75 kr

Norge: 90 kr

Kilder: TV2 Nyhederne og DR.dk

622 kommentarer
Vis kommentarer