Claus Hjort Frederiksen om sigtelse: - Et chok

Den sigtede Venstre-profil Claus Hjort Frederiksen taler nu første gang i detaljer om sigtelsen mod ham

Foto: Mads Claus Rasmussen
Foto: Mads Claus Rasmussen
Følg Politik

Et chok.

Sådan beskriver Venstre-profilen og den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen den første reaktion, da han en mandag formiddag blev præsenteret for en sigtelse af to mænd foran sit hus.

Det skriver han på Facebook.

'Mandag den 20. december kom jeg kl. 11 hjem efter at have været til massage. Da jeg parkerede bilen og slukkede motoren sprang to mænd ud af bilen og præsenterede deres politiskilte og præsenterede mig for en sigtelse for overtrædelse af straffelovens § 109.Det var et chok.

'Jeg har ikke tidligere i mit liv været sigtet for noget strafbart. Denne sigtelse handler om landsskadelig virksomhed med en strafferamme på op til 12 års fængsel. Jeg måtte derfor sørge for at få en forsvarer og tale med ham om min stilling. Jeg talte ikke med andre om det', skriver han.

NSA
Det er første gang, at Claus Hjort Frederiksen i detaljer taler om sigtelsen mod ham. Sagen rullede for alvor 14. januar, da tidligere forsvarsminister Claus Hjort (V) oplyste, at han var sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder.

Claus Hjort har flere gange tidligere bekræftet et overvågningssamarbejde mellem Danmark og den amerikanske sikkerhedstjeneste, National Security Agency (NSA). Senest i programmet 'Lippert' på TV 2 News i december.

Om de er de udtalelse, der danner grund for sigtelsen er dog fortsat uklart. han opfordrer dog til, at alt bliver lagt frem.

'Jeg har i torsdags for første gang set det materiale som ligger til grund for sigtelsen.'

'Det bevogtes som statshemmeligheder, selvom det ikke er det. Jeg kan konstatere at det er avisartikler og debatter foregået i fuld offentlighed. Der er absolut intet med blå briller og skæg', skriver Claus Hjort Frederiksen.

Det er altså nu slået fast, at Claus Hjort Frederiksen blev sigtet 20. december. Derfor tyder alt på, at Venstre-politikeren i mere end et år kunne slippe ustraffet af sted med åbent at tale om det tophemmelige samarbejde med USA.

Åbenmundede Hjort
For allerede i september 2020 røbede Venstre-politikeren hidtil hemmeligholdte detaljer om FEs kabelsamarbejde med amerikanske NSA.

Det skete i et interview 19. september med Jyllands-Posten, hvor han i kølvandet på Trine Bramsens håndtering af tilsynssagen mod FE langede ud efter forsvarsministeren og i samme ombæring bekræftede eksistensen af den aftale, som eller har været hemmelig i årevis.

- Jo, det gør jeg muligvis, men der er ligesom grænser for, hvor stort hykleriet kan være omkring det her, svarede Hjort Frederiksen på spørgsmålet om, hvorvidt han ikke er den første minister, der bekræfter kabelsamarbejdet.

Forinden havde han i Weekendavisen i kryptiske vendinger bekræftet det tophemmelige samarbejde med USA ved at sige, at han kendte til et 'ømtåleligt samarbejde, hvor danske statsborgere kan komme i klemme'.

Men til Jyllands-Posten gik han altså planken ud og bekræftede samarbejdet.

Udtalelserne fik tilsyneladende ingen konsekvenser for politikeren, for et år senere den 15. december 2021 gik den rutinerede Venstre-løve endnu længere og satte endnu flere ord på, hvad samarbejdet med den amerikanske efterretningstjeneste handler om.

Det skete i et interview i TV 2 News-programmet 'Lippert'.

- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, så må jeg i hvert fald risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere dem (Tilsynet med Efterretningstjenesterne, red.) om, at den der aftale (kabelsamarbejdet, red.) fandtes, sagde politikeren, der samtidig bekræftede, at aftalen blev indgået i 90'erne af Poul Nyrup Rasmussen og Bill Clinton.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Venstre vil bruge flere penge på det danske forsvar. Hør et interview med partiets udenrigsordfører om, hvordan de vil finde penge til det i Ingen kommentarer

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind