Annonce:
Annonce:

Claus Hjort: - Jeg er sigtet

Den tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) bekræfter, at han er sigtet af politiet for at røbe statshemmeligheder i efterretningssag

Annonce:
Følg Politik

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er sigtet for at have brudt sin tavshedspligt i FE-sagen.

Det oplyser han i en skriftlig kommentar via Venstres pressetjeneste.

'Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed,' oplyser Claus Hjort i en pressemeddelelse.

Det er den såkaldte landsforræder-paragraf, som i grove tilfælde kan give op til 12 års fængsel. Selv ved uagtsomhed kan det give op til tre års fængsel.

'Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.'

Hjorts giftige udtalelser

Claus Hjort Frederiksen har hele vejen igennem FE-sagen været kritisk overfor Forsvarsministeriet og Trine Bramsens håndtering af sagen.

Få dage efter FE-kommissionens frikendelse af FE og Lars Findsen i midten af december deltog Claus Hjort Frederiksen i et længere tv-interview i TV 2 News-programmet 'Lippert'.

Her røbede Venstre-politikeren, der har en fortid som Forsvarsminister og er tidligere medlem af folketingets kontroludvalg, en række detaljer om Danmarks kabelsamarbejde med USA.

- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, så må jeg i hvert fald risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere dem (Tilsynet med Efterretningstjenesterne, red.) om, at den der aftale (kabelsamarbejdet, red.) fandtes, sagde Venstre-politikeren.

Og senere:

- Der ligger i aftalen, at de (den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, red.) ikke har adgang til oplysninger om danske statsborgere, sagde han.

Undervejs spurgte vært Søren Lippert:

- Du bekræfter noget i pressen, som en FE-topchef ikke engang vil fortælle om, så er det dig, der udstiller en hemmelighed?

Og Claus Hjort Frederiksen svarer:

- Nu havde DR jo været fremme med det, så det var ikke den store afsløring, jeg kom med. 

Claus Hjort Frederiksen bekræftede også, at kabelsamarbejdet er en aftale fra midten af 90'erne.

Søren Lippert: Jeg har læst mig til, at det her er en aftale fra 90’erne indgået mellem Nyrup og Clinton. 

Claus Hjort: Ja, sådan har jeg også forstået det. 

Søren Lippert. Er du orienteret om det? 

Claus Hjort: sådan er det. 

Søren Lippert: Tror du eller ved du? 

Claus Hjort: Ved jeg.  

Annonce:

Ekstra Bladet har forgæves siden ugens start forsøgt at få svar fra både Hjort selv og Venstre på, om han er sigtet for brud på sin tavshedspligt, og ifølge Politiken vækker sagen bekymring i Venstres folketingsgruppe.

Flere juridiske eksperter og personer med erfaring fra efterretningstjenesterne har bidt mærke i Claus Hjorts udtalelser i TV 2-programmet 'Lippert' fra 15. december 2021, hvor Hjort bekræftede en række oplysninger omkring et efterretningssamarbejde mellem FE og den amerikanske efterretningstjeneste NSA.

'Ved det'
Og Claus Hjort var tilsyneladende godt klar over, at han gik langt i interviewet, hvor han bekræftede, at Danmark i 90'erne indgik en aftale med den amerikanske efterretningstjeneste NSA om at tappe data fra internetkabler i Danmark.

- Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, så må jeg i hvert fald risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere dem (Tilsynet med Efterretningstjenesterne, red.) om, at den der aftale (kabelsamarbejdet, red.) fandtes, sagde Venstre-politikeren blandt andet.

Og senere:

Annonce:

- Der ligger i aftalen, at de (den amerikanske efterretningstjeneste NSA, red.) ikke har adgang til oplysninger om danske statsborgere, lød det videre.

Og det er blandt andet det samarbejde, den fængslede FE-chef Lars Findsen er mistænkt for at have lækket oplysninger om.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Hjort går meget langt

Claus Hjort Frederiksen er gået meget langt med sine udtalelser om kabelsamarbejdet.

Sådan lød i vurderingen fra en tidligere souschef i Forsvarets Efterretningstjeneste i Ekstra Bladet onsdag.

- Som tidligere efterretningsmand var jeg, for at sige det mildt, ret overrasket over åbenheden fra den tidligere minister. Jeg vil sige, at da han sagde i 'Lippert', at han skulle passe på, han ikke blev anholdt, vidste jeg ikke rigtig, om jeg skulle grine eller græde. For det var godt nok nogle markante udtalelser, sagde Jacob Kaarsbo til Ekstra Bladet.

 

Koldkrigs-paragraf
Landsforræder-paragraffen har sidst været i brug i 1980 - for 42 år siden - da den østtyske agent Jörg Meyer fik seks års fængsel for spionage.

Han havde i 70'erne levet et dobbeltliv i Danmark under falsk identitet.

Meyer havde held til at forføre en ung studentermedhjælper i Udenrigsministeriet og smuglede dokumenter ud derfra.

Paragraffen blev ændret til sin moderne form i starten af 1950'erne. Siden dengang har ingen danske politikere været sigtet efter paragraffen før i dag.

Sådan lyder landsforræder-paragraffen

Straffeloven § 109

Den, som røber eller videregiver meddelelse om statens hemmelige underhandlinger, rådslagninger eller beslutninger i sager, hvorpå statens sikkerhed eller rettigheder i forhold til fremmede stater beror, eller som angår betydelige samfundsøkonomiske interesser over for udlandet, straffes med fængsel indtil 12 år.

Stk. 2. Foretages de nævnte handlinger uagtsomt, er straffen bøde eller fængsel indtil 3 år.

Ekstra Bladet forsøger at få en kommentar fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Opdateres ...

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:

Hør mere om lækagesagen i Ekstra Bladets podcast Afhørt herunder eller i din podcastapp

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: