Claus Hjort vil svinge sparekniv over lediges mentorer

Mentorordningen står for skud, når regeringen skal finde millioner på finansloven, siger finansministeren

Svage ledige vil formentlig fremover få dårligere adgang til at få en personlig hjælper, der kan støtte dem i kampen for at få et job.

Regeringen lægger med sit udkast til en finanslov for 2016 op til, at der skal spares 500 millioner kroner på at effektivisere indsatsen på kontanthjælpsområdet, skriver Avisen.dk.

Og hvis det står til regeringen, skal der skrues gevaldigt ned for midlerne til nogle af de nuværende tilbud, der er sat i verden for at hjælpe ledige ind på arbejdsmarkedet.

Det rammer blandt andet den såkaldte mentorordning, bekræfter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) over for Avisen.dk.

- En del af de 500 millioner kroner er besparelser på mentorordningen, siger han.

Ifølge finansministeren er det dog for tidligt at give et konkret bud på, hvor mange penge der skal tages fra ordningen, der siden 2003 har været en del af den danske beskæftigelsesindsats.

Sidste år målrettede den tidligere regering indsatsen, så det især var de mest ressourcesvage borgere med komplekse sociale eller personlige problemer, der kunne få en mentor.

Men den strategi har slået fejl, mener finansministeren.

- Man udvidede mentorordningen, så den kørte helt ind over kontanthjælpsområdet, og der kan man bare konstatere, at mentorordningens effekt ikke kan dokumenteres, siger Claus Hjort Frederiksen til Avisen.dk.

- Og det er derfor, vi målretter opgaven til de persongrupper, for hvem en mentorordning virker.

De fleste, der får tildelt en mentorstøtte, er på offentlig forsørgelse, og i 2014 modtog 81 procent kontant- eller uddannelseshjælp.

En evaluering af ordningen, som SFI offentliggjorde i marts, viste, at den slet ikke hjalp ledige i arbejde.

- Vores analyse af indsatsen viste sågar, at dem, der ikke fik en mentor, klarede sig en lille smule bedre end dem, der fik en mentor, siger seniorforsker Henning Bjerregaard Bach, der er en af forskerne bag rapporten.

Lars Holmboe, der i fem år har forsket i mentorordningens betydning, er dog skeptisk over for SFI's konklusioner, da det varer flere år, før man kan måle indsatsen.

23 kommentarer
Vis kommentarer