Corona-specialtropper sendt hjem fra Ishøj

Før var de 80. Nu er de kun ti. Selvom smitten stadig er rekordhøj i Ishøj, så har styrelse neddroslet indsats på gadeplan

Sådan sagde borgere i Ishøj, da smittetallet gik i vejret i februar.

Da smitten i Ishøj tog fart i midten af februar, sendte Styrelsen for Patientsikkerhed specialtropperne ind.

80 medarbejdere blev sendt på gade med information og kraftige opfordringer til at lade sig teste.

Men her blot et par uger efter, er de næsten allesammen taget hjem.

I den kommende uge vil kun ti ansatte fra styrelsen gå rundt i den københavnske forstad.

Dertil kommer en eller to medarbejdere fra styrelsen, som hjælper til med kommunens smitteopsporing fra rådhuset, fremgår det af en orientering til byrådet.

Smitten skal længere ned
Ishøj ligger ellers stadig klart nummer et på listen over smitteramte kommuner. Derfor er skolerne lukket mindst en uge endnu for alle elever.

Merete Amdisen, Socialdemokratisk borgmesterkandidat og leder af partiet på rådhuset, håber at kommunen kan løfte opgave uden myndighedernes hjælp. Men erkender, at smitten stadig florerer på et problematisk højt niveau.

- Det går ikke godt nok i og med, vi stadig ligger nummer et. Smitten skal længere ned.

- Det havde været forjættende, hvis staten havde forsat med at hjælpe os i Ishøj Kommune, men vi skal som kommune kunne løfte opgaven. Det tror jeg på, vi kan med corona-ambassadører fra lokalområdet i samarbejde med boligselskaberne.

Corona-hotspots

  1. Ishøj Incidens 245: 56 smittede de seneste syv dage
  2. Fredensborg 201,2: 82 
  3. Høje-Taastrup 160: 81 
  4. Kolding 153,8: 143 
  5. Glostrup 147,3: 34 
  6. Vejle 147,1: 170 
  7. Herlev 145,1: 42 
  8. Egedal 136,5: 59 
  9. Brøndby 134,5: 47 
  10. Hvidovre 129,3: 69 

Kilde: SSI, 6. marts 2021

Hun kritiserer i den sammenhæng borgmester Ole Bjørstorps indsats. Han har forladt Socialdemokratiet efter Merete Amdisen vippede ham af pinden som spidskandidat ved det kommende kommunalvalg.

- Borgmesteren har manglet at sætte en klar kurs. Han har underspillet alvoren af smitten. Han har beskyldt forskellige grupper for at være drivende for smitten i stedet for at gå i samarbejde med lokalområdet og civilsamfundet. Han har håndteret corona-forløbet rigtig uheldigt.

- Hvad havde du da gjort som borgmester?

- Jeg ville benytte ressourcerne i lokalsamfundet. Jeg ville ikke afvise nogen, som kom med en idé. Jeg vil invitere alle borgere ind.

Ishøjs indbyggere vil fortsat kunne blive testet i den partybus, som kører rundt i kommunen som rullende teststed. Foto: RitzauScanpix

Ole Trump klynger sig til magten

Ole Trump står fast: Færre coronatests vil dæmpe smittetal  

Presset
- Fint med lokale initiativer, men kan I overhovedet klare den uden mere hjælp fra staten - det ser ikke sådan ud?

- Vi er en lille kommune, så vores ressourcer er begrænset. Selvom kommunalt ansatte nu løser coronaopgaver i stedet for andre opgaver, så er vi selvfølgeligt pressede af at være små i den her sammenhæng.

- Det ville være en kærkommen gæst med mere statslig forstærkning - men omvendt er der stadig ting, som er uprøvet, som vi som kommune vil tage ansvar for at prøve af, siger Merete Amdisen.

Styrelsen for Patientsikkerhed er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelse.

Når smitten rammer er det altafgørende at myndighederne kommer ud og stemmer dørklokker.

Det siger professor og virolog ved Københavns Universitet Allan Randrup Thomsen til TV2 Lorry, efter smitten er steget i Kokkedal.

- Man må rundt og banke på døre og opfordre til, at beboerne lader sig teste. Det er en meget god måde at henvende sig høfligt til folk på, hvor det samtidig er svært at sige nej, siger han.

- Man har de samme problemer dér, som man ser i Vollsmose og Ishøj - det er større familier, der bor i ikke så store lejligheder, og folk, der også i høj grad er udfordret af, at de er nødt til fysisk at møde på arbejde, siger han til tv-stationen.

 

SF: - Vi kommer for sent ud