Coronahelte med skattesmæk: Flertal presser Mette F.

Et stort flertal i Folketinget presser regeringen til at hjælpe coronahelte, der får økonomisk pisk ved ekstra vagter

Følg Politik

Bliver du eller din partner også straffet for at tage coronavagter, og er du klar til at stå frem ligesom Kirsten Gebauer, så skriv til kbl@eb.dk

Der skal gøres noget ved den økonomiske lussing til coronahelte, der giver den en ekstra skalle under pandemien.

Det mener et stort flertal på Christiansborg, efter Ekstra Bladet fortalte om intensiv-sygeplejersken Kirsten, der betalte over 70 procent til statskassen af ekstra arbejde med covid-patienter.

Regeringens støttepartier - Enhedslisten, SF og Radikale Venstre - presser alle på for en løsning.

- I Radikale Venstre synes vi, det er helt absurd, at vi i en coronasituation, hvor der er hårdt brug for hænder i sundhedssektoren, straffer for eksempel Kirsten, der lægger ekstra timer, siger de radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa.

Kræver svar fra ministeren: 'Uværdigt og ydmygende'

Ægtefæller får mindre pension
Førtidspensionen reguleres nemlig efter, hvor meget en ægtefælle tjener. Når man kommer over et vist beløb, modregnes 30 kr. i førtidspension for hver 100 kr., ægtefællen tjener ekstra.

Derfor ender familier, hvor en af parterne er førtidspensionist, med reelt at betale omkring 70 procent til staten, hvis de tager ekstra coronavagter.

- Vi har generelt i Folketinget været gode til at suspendere regler midlertidigt for at gøre arbejdsmarkedet mere fleksibelt i denne helt ekstraordinære tid - og det samme må være muligt i denne situation, siger Samira Nawa.

Du kan se intensiv-sygeplejersken Kirsten Gebauer, hvis mand er førtidspensionist, fortælle om den økonomiske lussing øverst i artiklen, eller du kan læse mere her:

Sygeplejerske: 'Mettes tak klinger hult’ '

V: Regeringen gemmer sig
Også Venstre, Dansk Folkeparti, de konservative og Nye Borgerlige kræver handling, viser Ekstra Bladets rundringning.

- Vi synes ikke i Venstre, at det er rimeligt, at intensiv-sygeplejersken Kirsten skal betale over 70 procent af lønnen til statskassen, når hun knokler ekstra for at tage sig af coronapatienter, siger Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde.

- Det giver ikke mening, og i en ekstraordinær situation burde regeringen selvfølgelig gøre noget frem for at gemme sig. Der skal bare findes en løsning, siger Sophie Løhde.

Det siger partierne

Det siger partierne om coronahelte med skattesmæk:

Enhedslisten: Forstokkede regler, der burde være afskaffet for længst, siger beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez.

SF: Hvordan kan takken for ekstravagter være et spark i røven? Det er uværdigt, ydmygende og uforståeligt, siger politisk ordfører Karsten Hønge.

Alternativet: Folk ramt af gensidig forsørgerpligt risikerer femdobbelt beskatning. Vi fortsætter med at råbe op om den uretfærdige skat på kærlighed i hver eneste mulige og umulige sammenhæng.

Radikale Venstre: Vi er for at se på en løsning, så man ikke mister incitamentet til at tage et job eller ekstra timer, siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa.

Venstre: Det giver ikke mening, og i en ekstraordinær situation burde regeringen selvfølgelig gøre noget frem for at gemme sig, siger politisk ordfører Sophie Løhde.

De konservative: De er helte, og de skal hjælpes, for vi siger jo, det skal kunne betale sig at arbejde, siger beskæftigelsesordfører Naser Khader.

Dansk Folkeparti: Vi kan simpelthen ikke være bekendt, at førtidspensionister bliver straffet, fordi deres samlever udøver et altafgørende arbejde for Danmark og folkesundheden, siger gruppeformand Peter Skaarup.

Nye Borgerlige: Vi mener, at ægtefælle-afhængigheden skal afskaffes, siger beskæftigelsesordfører Lars Boje Mathiesen.

 

Det siger regeringen:

'Problemet er ikke helt enkelt, men jeg vil gerne tale med Folketingets partier og se, om vi kan finde en løsning,' lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

 

Mette F. nøjes med tak
Dermed lægger 117 mandater pres på statsminister Mette Frederiksen (S) for at løse problemet. Indtil videre har Mette Frederiksen dog kun givet coronaheltene sin tak.

Mettes tak til frontlinjen

Statsminister Mette Frederiksen har flere gange takket ansatte i frontlinjen mod corona, siden landet lukkede ned på grund af den smitsomme virus.

- En kæmpe tak til alle jer, der arbejder i vores sundhedsvæsen. Til alle jer i ældreplejen. Til alle jer, der passer på udsatte og sårbare borgere. Corona har stillet helt særlige krav til personalet i frontlinjen, sagde Mette Frederiksen ved Folketingets afslutningsdebat, 22. juni 2020.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) vil gerne diskutere, om der er fundet 'den rette balance', men regeringen har ikke spillet ud med en midlertidig suspendering af reglerne.

Minister: Der er lempet

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at forholde sig til de økonomiske smæk til coronaens helte.

Statsministeriet har sendt Ekstra Bladets spørgsmål om rimelighed, undtagelser og det 'hult klingende tak' videre til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som gerne diskuterer 'den rette balance'.

'Der er gennem de senere år foretaget en række lempelser af reglerne for beregning af folkepension og førtidspension, så der er plads til at ægtefæller og samlevere kan have en højere indkomst, uden at det har betydning for pensionen,' siger Peter Hummelgaard i et skriftligt svar.

'Men ved højere supplerende indkomster, nedsættes pensionen. Det ændrer ikke på, at man altid kan diskutere, om vi har fundet den rette balance,' lyder det.

Og så gentager ministeren en tak til 'medarbejdere i kernefunktioner rundt omkring ikke mindst i sundheds- og omsorgsplejen'.

'Sygeplejersker, sosu-assistenter, laboranter og mange flere, der har lagt ekstra timer i en svær tid. Eller måske er kommet i job, efter de ellers var gået på pension. Det vil jeg gerne takke dem for,' siger Peter Hummelgaard.

Ekstra Bladet har også sat fokus på paradokset gennem førtidspensionisten Lars Hansen, hvis kone er sosu-hjælper på et plejehjem. Du kan se en video med Lars Hansen herunder.

Og læse om ægteparrets situation her:

Corona-helte får med Mettes pisk: Straffes for at knokle

SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, har kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd i sagen.

Her skal han svare på, om det er rimeligt, at familier med førtidspensionister kan ende med at betale 70 procent til staten, når de arbejder ekstra under corona.

Kræver svar fra ministeren

Karsten Hønge fra Socialistisk Folkeparti kræver svar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i sagen om førtidspensionisternes modregning:

  • Mener ministeren, at det er rimeligt, at for eksempel sosu-assistenter og sygeplejersker, som under covid19 pålægges overarbejde eller opfordres til at tage ekstra vagter, har udsigt til at deres partners førtidspension modregnes grundet den arbejdende partner har ydet en ekstra indsats i forbindelse med pandemien?
  • Hvilke initiativer vil ministeren tage for at fjerne modregningen for førtidspensionister, hvis samlever arbejder flere timer under covid19?

Ministeren skal svare på spørgsmålene i et samråd på Christiansborg.

Koster 250 mio. kr.

Det koster omkring 250 millioner kroner om året, hvis man dropper regulering af førtidspension på grund af partnerens indtægt.

Det viser et svar fra finansminister Nicolai Wammen til Folketingets beskæftigelsesudvalg fra maj 2020.

Umiddelbart koster det 730 millioner kr. i ekstra førtidspension.

Men når der er betalt skat og indregnet mere arbejde til partnere, ender det altså med at koste statskassen en kvart milliard kr.

Mere fra Ekstra Bladet+

Dem, der i sidste ende betaler regningen for det politiske svigt, er patienterne

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind