Corydon og co.: Mette F. vil være en fremragende formand

Folketingskandidater for Socialdemokraterne vil have næstformand Mette Frederiksen som formand

(Video: Maria Haargaard)

Socialdemokraterne skal finde en ny formand, efter at afgående statsminister Helle Thorning-Schmidt torsdag aften erkendte valgnederlaget og trak sig som formand.

Afgående finansminister Bjarne Corydon (S) siger til Jyllands-Posten, at der ikke bliver skænderier i partiet om formandsposten. På spørgsmålet om, hvad han synes om Mette Frederiksen som kandidat, svarer han:

- Jeg synes, hun er fremragende.

Samtidig siger han, at han ikke har hørt om andre kandidater.

Også S-kandidaten Peter Hummelgaard Thomsen peger på Mette Frederiksen som ny formand.

- Flot tale af HTS. Flot valgkamp. Tak for ti år i spidsen. Nu håber jeg på og opfordrer Mette Frederiksen til at tage stafetten videre, skriver Peter Hummelgaard, der er tidligere formand for DSU, på Twitter.

Han bliver bakket op af tidligere beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S), der mener, at Mette Frederiksen vil gøre sig godt som ny kvindelig formand for Socialdemokraterne:

- Mette (Frederiksen, red.) vil kunne blive en fremragende ny formand for Socialdemokratiet og en fremragende ny statsminister, siger han til Ritzau.

Han mener også, at det bør gå stærkt med at finde den, der skal tage over efter den nu afgående formand.

- Socialdemokratiet er jo et stort parti, der hurtigst muligt skal være en konstruktiv opposition, og det kræver, at vi har en formand, og der tror jeg på, at Mette Frederiksen er den bedste til at løfte den arv, siger han.

Også folketingsmedlem for partiet Ole Hækkerup skriver på Facebook, at han anbefaler Mette Frederiksen som ny formand.

Han er dermed det tredje markante medlem fra Socialdemokraterne, der peger på Mette Frederiksen som ny formand.

Mette Frederiksen selv har sagt, at hun endnu ikke vil forholde sig til, om hun skal være den næste formand for partiet.

Sådan vælger Socialdemokraterne ny formand

Med Helle Thorning-Schmidts farvel til statsministerposten og som formand for Socialdemokraterne, skal partiet have ny frontfigur.

Sådan forventes det, at det kommer til at ske:

* Partiets hovedbestyrelse bliver indkaldt for at fastlægge den nærmere køreplanen for formandsskiftet.

* Formanden skal vælge på partiets kongres, som er planlagt til den 19. og 20. september. Hovedbestyrelsen kan dog indkalde en ekstraordinær kongres inden.

* Hvis der kun er en enkelt kandidat, der stiller op som formand, giver resultatet sig selv. Er der flere, skal der stemmes om dem.

* Formelt set skal en af kandidaterne have 3/4 flertal af kongressens stemmer for at blive valgt. Ellers skal der en urafstemning blandt medlemmerne til.

* En anden mulighed er, at man går direkte til urafstemning, hvor det så er den kandidat med flest stemmer, der kan kåres som ny formand.

Socialdemokraterne har gennem tiden skiftet formand på flere måder:

* Socialdemokraterne skulle senest vælge ny formand i 2005, da den daværende formand, Mogens Lykketoft, valgte at trække sig efter valgnederlaget samme år.

* For første gang i partiets historie blev det partiets medlemmer, der skulle vælge formand. Valget stod dengang mellem Helle Thorning-Schmidt og tidligere justitsminister og næstformand Frank Jensen.

* Tidligere blev Poul Nyrup Rasmussen valgt i et kampvalg mod daværende formand Svend Auken på en ekstraordinær kongres.

* Da Jens Otto Krag i 1972 trak sig tilbage som statsminister og partiformand, pegede han direkte på sin efterfølger på posten som statsminister, Anker Jørgensen. Fra 1973 og frem til 1987 var han partiets formand.

Kilde: Socialdemokraterne.

Her annoncerer Helle Thorning-Schmidt, at hun fratræder som formand for Socialdemokraterne

16 kommentarer
Vis kommentarer