Corydon og Henrik Dam: Dagpengesystemet har spillet fallit

Der er i den grad behov for et nyt dagpengesystem, fastslår socialdemokratiske topministre. Men hverken Bjarne Corydon eller Henrik Dam vil svare klart på, hvordan fremtidens dagpengeregler skal skrues sammen

Bjarne Corydon (Foto: Finn Frandsen)
Bjarne Corydon (Foto: Finn Frandsen)

Regeringen og Socialdemokraterne ønsker et nyt dagpengesystem efter valget.

Men selvom både beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen og finansminister Bjarne Corydon kritiserer de nuværende dagpengeregler i skarpe vendinger, er det fortsat uvist, hvad regeringen vil ændre på, hvis den genvælges.

Trods et massivt pres fra både venstre og højre side af folketingssalen holder de to socialdemokratiske ministre fast i, at det må vente til dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger til september.

LÆS OGSÅ: SF-bagland før landsmøde: Vi vil have fire års dagpengeret

- Vi skal have et dagpengesystem for fremtiden, der lægger større vægt på tryghed, men vi finder det ikke nyttigt at lægge os specifikt fast på delelementer.

- Havde vi været villige til at gå ned ad den vej, så havde der ikke været nogen grund til at nedsætte en kommission, sagde Corydon onsdag i folketingssalen.

Her forsøgte både Venstre og Enhedslisten uden held at få klare svar fra regeringen på regeringens ønsker til et nyt dagpengesystem.

Spillet fallit på stort set alle områder
Corydon og Henrik Dam var til gengæld anderledes klare i kritikken af de nuværende dagpengeregler, som blev vedtaget af VK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og De Radikale.

- Det er klart, at vi har nedsat en dagpengekommission, fordi vi mener, at det nuværende system ikke er godt nok.

- Der er desværre mange ting, som ikke er godt nok ved dagpengesystemet. Blandt andet er der det problem, at så mange mennesker er faldet ud af det, lød det fra Corydon.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere: Stress på jobbet er overvurderet

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen gik endnu videre og talte direkte om et dagpengesystem, som har spillet fallit.

- Vi vil et andet og mere trygt dagpengesystem. Men vi vil også sikre, at det er noget ordentligt og gennemarbejdet og ikke et system, som det vi kender nu, som på stort set alle områder har spillet fallit, sagde han.

Corydon: Vi har investeret massivt i at hjælpe de ledige
Samtidig forsøgte Bjarne Corydon at tegne et billede af en regering, som allerede har gjort meget for at holde hånden under de udfaldne dagpengemodtagere i de sidste tre et halvt år.

Indfasningen af dagpengereformen er blevet forlænget, og der er afsat milliarder til at opkvalificere og forsørge de ledige, påpegede finansministeren.

- Ingen kan derfor være seriøst i tvivl om, at regeringen har investeret massivt i at hjælpe ledige i beskæftigelse og været meget optaget af indretningen af dagpengesystemet, lød det fra Corydon.

LÆS OGSÅ: Er du tryg ved kvaliteten på sygehusene, minister? Nej ...

Debatten om dagpengesystemet er blusset op igen, efter at LO og FTF i sidste uge fremlagde ni principper, som ifølge fagforbundene bør være fundamentet i et nyt dagpengesystem.

Heriblandt at langt færre opbruge deres dagpengeret, og at det skal være nemmere at genoptjene retten til dagpenge.

Mens selvom Bjarne Corydon kvitterede for udspillet, så var der altså ikke noget nyt under solen i forhold til de konkrete forslag.

Højtuddannede kloge-Åger
De manglende svar skabte irritation hos både højre og venstre side af folketingssalen.

Først var det Venstres økonomiordfører, Jacob Jensen, som forgæves krydsforhørte Bjarne Corydon.

- Kunne finansministeren ikke bare løfte lidt af sløret for, hvad det er, der skal gøres bedre? Har man parkeret hele sin idéudvikling i en kommission, som behændigt nok skal komme på den anden side af et folketingsvalg?, lød det fra Venstre-manden.

LÆS OGSÅ: TV 2 om udskældt serie: Vi lader Underdanmark fortælle selv

Senere var det Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, der forsøgte at vriste et svar ud af Henrik Dam Kristensen.

- Skal vi virkelig vente på, at 10.-13.000 flere mister dagpengeretten i år, før vi gør noget? Behøver vi at have nogle højtuddannede kloge-Åger til at sidde og forklare os, hvor vi skal hen med det her?

De konkrete svar udeblev endnu engang. Til gengæld får Christian Juhl snart muligheden for at spørge Henrik Dam igen. Han har nemlig kaldt beskæftigelsesministeren i samråd.

142 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere