Cyklister frygter 17-årige bag bilrattet

Nyt lovforslag: Trafikministeren vil gøre det lovligt for 17-årige at køre bil, men det vil gå ud over trafiksikkerheden og holde cyklister fra vejene, advarer Cyklistforbundet

Cyklister og bilister kan have det svært med hinanden. (Foto: Jens Dresling)
Cyklister og bilister kan have det svært med hinanden. (Foto: Jens Dresling)

Striden mellem uopmærksomme cyklister og irriterende bilister fortsætter.

I dag præsenterer transport- og bygningsminister, Hans Christian Schmidt (V), en forsøgsordning for Folketinget, der vil gøre det muligt for 17-årige at tage kørekort og sætte sig bag rattet.

Det skal vel og mærke være med en erfaren bilist i passagersædet, der er mindst skal være 30 år gammel, have haft kørekort i mindst ti år, uden at det er blevet frakendt, og så skal både fører og ledsager være ædru.

Cyklistforbund frygter forslaget
Men det forslag får allerede cyklisterne til at frygte for deres liv, konstaterer Cyklistforbundet.

- Det er ikke noget, som vi synes er nogen god ide, siger Klaus Bondam, der er formand for Cyklistforbundet.

- Vi er overbevist om, at det vil gå ud over trafiksikkerheden, og hvis der er noget, der afholder cyklister fra at cykle, er det, hvis de føler sig utrygge og usikre, uddyber han.

V: Det styrker trafiksikkerhed
Det har mangeårig bilist og transportordfører for Venstre, Kristian Pihl Lorentzen, dog ikke meget til overs for.

- Jeg har lige talt med Klaus Bondam fra Cyklistforbundet. Han er ikke særlig glad for forslaget og mener, at det vil forringe trafiksikkerheden og holde cyklister fra at tage sig en tur på jernhesten. Hvad siger du til det?

- Det er jeg dybt uenig i, lyder det fra transportordføren, der har kørt bil siden han blev 18 år gammel i 1979.

- Erfaringen fra Tyskland viser, at det forbedrer trafiksikkerheden, fordi i den tid, du tager kørekort, kan du ikke komme ud og afprøve alle situationer i trafikken, men det at du har en erfaren bilist siddende ved siden af og kan overføre erfaring, er noget, der virker positivt. Så der er jeg bare uenig med Bondam, siger Kristian Pihl Lorentzen.

113 kommentarer
Vis kommentarer