DA: Trepartsforhandlinger skal flytte folk i arbejde

Danmark er for dårlig til at flytte folk fra ydelser til arbejde, mener Dansk Arbejdsgiverforenings direktør.

Hvis en kommende regering efter valget indkalder til trepartsforhandlinger, er der store beløb at hente, hvis man kan flytte danskere fra offentlige ydelser ud på arbejdsmarkedet.

Det siger Dansk Arbejdsgivers (DA) direktør, Jørn Neergaard, efter at de borgerliges statsministerkandidat, Lars Løkke Rasmussen (V), søndag varslede, at han vil invitere til sådanne forhandlinger, hvis han vinder valget.

- Danmark er alt for dårlig til at inkludere vores egen befolkning på arbejdsmarkedet, hvis man sammenligner med andre lande. Hvis vi var lige så gode som Sverige, sparede vi 60 milliarder kroner i offentlige forsørgelsesudgifter, siger Jørn Neergaard til Ritzau.

Han kan se en lang række problemer, som regeringen og arbejdsmarkedets parter kan finde løsninger på ved en sådan trepartsforhandling.

Et af DA's forslag er, at forholdet mellem de lønninger, der bliver fastsat i overenskomsterne, og de offentlige ydelser skal justeres.

- Derudover kan man gøre det offentlige forsørgelsessystemet langt enklere, end det er i dag. I dag har vi mere end forskellige 20 ydelser med forskellige beregningsmodeller og forskellige satser. Det er helt overflødigt, siger Jørn Neergaard.

Et andet problem, en trepartsforhandling kan adressere, er ifølge Jørn Neergaard, at det danske uddannelsessystem langt fra møder de ønsker, der er fra erhvervslivet.

- For mange unge uddannes ikke, og for mange unge uddannes med lange videregående uddannelser, som ikke giver anledning til job, siger han.

- Samtidig er vi i den situation, at rigtig mange funktionsområder i Danmark står overfor kompetencemangel, hvor vi er tvunget til at hente arbejdskraft fra udlandet.

Ifølge DA er en større sammenhæng mellem virksomheder og uddannelsessystemet nøglen til at løse det problem.

45 kommentarer
Vis kommentarer