Dagpenge-balladen blusser op: Helle presset af sine egne

Flere socialdemokrater bakker fuldt op om fagbevægelsens dagpengepres på statsministeren

Helle Thorning-Schmidt (foto: René Schütze)
Helle Thorning-Schmidt (foto: René Schütze)

Den betændte dagpenge-diskussion er på ny blusset op hos Socialdemokraterne.

Baggrunden er, at de store faglige organisationer LO og FTF har lagt pres på Helle Thorning-Schmidt ved at kræve en række ændringer af dagpengesystemet.

Se også: LO presser regeringen med dagpengeudspil

Nu går flere socialdemokratiske folketingsmedlemmer op mod partiledelsen ved åbent at bakke op om fagbevægelsens dagpengeoffensiv.

Særligt kan de socialdemokratiske folketingsmedlemmer ikke skjule deres begejstring over, at de faglige organisationer kræver, at det skal være nemmere at optjene og genoptjene dagpengeretten.

– Jeg synes, der er nogle rigtig stærke pointer blandt de ni punkter, som bliver listet op. En kortere genoptjeningsperiode er helt klart noget, vi skal kigge på. Det kan sikre mange mennesker en større tryghed, siger Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn.

Meget god politik
Partiets boligordfører, Jan Johansen, mener, at fagbevægelsens udspil ’vil være en meget god politik for vores parti.’

– Det, fagbevægelsen kommer ud med, er lige den dagsorden, jeg har kæmpet for i al den tid, jeg har siddet herinde. Det er genoptjeningen, der går igen og igen, og det er jo fordi, at folk er usikre på, om de ryger ud af hele arbejdsmarkedet, siger han.

Med det nuværende dagpengesystem skal man arbejde 52 uger inden for tre år for at optjene eller genoptjene retten til dagpenge.

Ifølge LO’s formand, Harald Børsting, bør denne regel lempes markant. LO-formanden har konkret nævnt, at to måneders arbejde eksempelvis skal give ret til fire måneders dagpenge.

Godt og konstruktivt udspil
Socialdemokraternes uddannelses- og forskningsordfører, Jeppe Bruus, er enig i, at der skal laves om på genoptjeningskravet.

– Det er noget af det, man skal arbejde med. Hvis man kigger på systemet i dag, så er det et dårligt system, siger han.

Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører hos Socialdemokraterne, mener, at fagbevægelsen er kommet med ’et godt og konstruktivt udspil, som jeg synes, vi skal tage med os i vores videre arbejde.’

– Det er jo fagbevægelsen, som møder rigtig mange af de ledige, der har problemer med at optjene retten til dagpenge. Det er i virkeligheden vores største udfordring, siger han.

Landbrugs- og fødevareordfører Orla Hav ’kan godt forstå de krav, LO og FTF vælger at føre frem’.

Også han peger blandt andet på genoptjeningskravet som et centralt problem, der bør gøres noget ved:

– 52 uger er rigtig svært at opnå, hvis man har et arbejdsmarked, der er sæsonpåvirket, og som er meget påvirket af konjunkturerne, siger han.

337 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere