Danmark fører hemmelige forhandlinger om terrordømt

Regeringen vil af med 'Boghandleren fra Brønshøj'. En af de første sager om udlevering til en torturstat er i gang. Glædeligt, mener partier

Den marokkanskfødte danske statsborger Said Mansour var som den første i Danmark blevet varetægtsfængslet efter terrorloven. Polfoto
Den marokkanskfødte danske statsborger Said Mansour var som den første i Danmark blevet varetægtsfængslet efter terrorloven. Polfoto

Udenrigsministeriet har i al hemmelighed rettet henvendelse til Marokkos regering på højt niveau for at undersøge mulighederne for at udlevere den terrordømte dansk-marokkaner Said Mansour, som sidste år i Højesteret fik frataget sit danske statsborgerskab og idømt udvisning.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten søndag.

Den nye oplysning kommer samtidig med, at Udenrigsministeriet helt mørklægger de videre forhandlinger med styret i det nordafrikanske land omkring sagen. Det eneste, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ønsker at bekræfte, er, at han under et FN-møde i Geneve den 27. februar diskuterede sagen på allerhøjeste niveau.

- Jeg mødtes med Marokkos udenrigsminister. Vi har jo en boghandler, som sidder ude i Brønshøj, som vi synes ikke bør sidde i Brønshøj længere, siger han.

Dømt for at opildne til terror
Udenrigsministeren præciserer dog, at det var den marokkanske justitsminister, Mustafa Ramid, som Anders Samuelsen mødtes med, hvilket ifølge iagttagere giver god mening. Justitsministeren er en central aktør i forhandlinger om en mulig såkaldt diplomatisk garanti for, at Said Mansour ikke bliver tortureret, når han vender hjem.

Oplysningerne kommer, efter at flere partier længe har presset på for at få Said Mansour, der også kaldes Boghandleren fra Brønshøj, sendt ud af landet. Flere partier kræver ham hjemsendt, efter at han for anden gang blev dømt for at opildne til terror og mistede sit statsborgerskab.

Se også: Blind top-terrorist død: Besøgte Danmark flere gange

Af samme grund ønsker Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, efter de nye oplysninger flere svar fra regeringen. Derfor vil han kalde både integrationsminister Inger Støjberg (V) og udenrigsministeren i samråd for at få uddybet forhandlingerne med Marokko om Said Mansour og samtidig have en redegørelse for, hvordan det går med forhandlingerne om en generel tilbagetagelsesaftale med det nordafrikanske land.

- På samrådet vil vi have at vide, hvad fremdriften er. Vi har tidligere stillet en række spørgsmål i sagen, men det har været som at slå i en dyne, siger Peter Skaarup.

Andre mener modsat, at de hemmelige forhandlinger er bekymrende. Danmark risikerer ifølge kritikerne at udsende den terrordømte Said Mansour til tortur, og hvis det bliver kutyme i dansk udenrigspolitik, er det stærkt kritisabelt.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Politik
Mest læste i Politik
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Jakob Hansen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen